Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu

Strani turisti pozdravljaju euro, ali boje se poskupljenja, Britance muče preostale kune

Dubrovnik: U prvim danima nove godine povećan je dolazak turista
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
10.01.2023.
u 15:45

Britanci se učestalo raspituju u predstavništvu HTZ-a u Londonu gdje i kako mogu promijeniti kune preostale od putovanja u Hrvatsku

Velika stvar za Hrvate, euro i Schengen, odjeknula je diljem Europe. Najbrojnijim hrvatskim gostima Nijemcima važne vijesti iz EU ne promiču pa nije prošlo nezapaženo ni što se događa s njihovom omiljenom ljetnom destinacijom. Mediji su tome dali puno prostora, a odjek je među građanima vrlo pozitivan.

Veliki svjetski putnici Nijemci dobro znaju što znači putovati bez graničnih gužvi i gnjavaže s konverzijom u domaću valutu, a ove će ih godine kod nas u tome uživati najmanje koliko i lani. Buking je sada na lanjskoj razini, ali, napominje Romeo Draghicchio, direktor Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, intenzivnije razdoblje rezervacija tek predstoji. I u Austriji, gdje turistička Hrvatska odlično kotira (prema jednom istraživanju važi kao vodeća destinacija i za 2023.), ulazak naše zemlje u eurozonu i Schengen popraćen je pozitivno, ali i sporadične konstatacije da će u Hrvatskoj sada rasti cijene.

– No nema negativnih konotacija vezano uz putovanja u Hrvatsku – veli Branimir Tončinić, direktor HTZ-a u Austriji.

Ulazak Hrvatske u najuži krug EU obitelji zabilježili su i francuski mediji, a Francuze, koji su se tijekom blagdana nervirali zbog gužvi na svojim aerodromima, euro i micanje graničnih kontrola mogu samo dodatno okrenuti prema Hrvatskoj, ističe Danijela Mihalić Đurica, direktorica HTZ-a u Francuskoj.

Putovanja bez čekanja na granici pozdravljaju i Talijani, čiji su mediji dobro pratili vijesti o Hrvatskoj. No, upozorava Viviana Vukelić, direktorica talijanskog HTZ-a, raspoloženje Talijana prema putovanjima prvenstveno ovisi o inflaciji i platežnoj moći te cijenama u Hrvatskoj, a još uvijek im je tema i korona.      

Novosti iz Hrvatske dobro su primljene i u Češkoj i Slovačkoj. Pogotovo kod Slovaka koji imaju euro pa će sad, kažu, biti pošteđeni troškova konverzije, a lakše će im biti i usporediti cijene. Česi su i dalje bez eura, a kao gosti koji nam masovno dolaze automobilima vesele se što je Hrvatska u Schengenu.

– Ima bojazni da bi se zbog uvođenja eura moglo biti poskupljenja, ali to ne utječe na opći pozitivan dojam Hrvatske – veli Miodrag Mlačić, direktor HTZ-a za Češku i Slovačku.

Britanci pak učestalo pitaju HTZ-ovo predstavništvo u Londonu gdje i kako mogu razmijeniti kune koje su im ostale od ranijih posjeta Hrvatskoj, a kod Mađara vijesti iz Hrvatske izazivaju propitkivanje što je s njihovom oslabjelom forintom.

– Mađarski mediji prenijeli su vijest o ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, a i brojni Mađari objavljivali su na društvenim mrežama kako su prelazili granicu u prvim danima 2023. biciklima, bez dokumenata. Komentari su pozitivni uz malu bojazan zbog eventualnog povećanja cijena – kaže i Ivana Herceg, direktorica HTZ-a u Mađarskoj.

Prvi susjedi Slovenci smatraju pak da su euro i Schengen veliki dobitak za hrvatski turizam.

– Tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, ali sve su češći i kao vikend-gosti, a smatraju da će odmor u Hrvatskoj sada biti još ugodniji – kaže Bruno Bonifačić, direktor HTZ-a u Sloveniji.

>> VIDEO Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

Komentara 2

TE
Templo
20:29 10.01.2023.

Od novih clanica EU samo su Slovenija, Slovacka i Hrvatska uspjele uvesti Euro. Cestitke!

DU
Deleted user
16:42 10.01.2023.

HR je prestala biti atraktivna destinacija za ITA turiste - jer smo i bili već naprosto preskupi, sad će € još pospješiti njihovo "križanje" HR iz planova putovanja jer € čini cijene izrazito transparentnim. To su brzinske usporedbe tipa BigMac košta u HR toliko eura, u njihovom gradu u ITA pak toliko. Ili pizza u Dubrovniku je toliko €, a pizza kod njih .... Nema više ni starije generacije koja bila cijenjena kao restoranski gosti, riblje plate i te narudžbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije