Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj 40 novih slučajeva zaraze. Preminuo muškarac srednje životne dobi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas da će odluku o otvaranju tržnica Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti možda već sutra
06. travnja 2020. u 14:13 57 komentara 28222 prikaza
U Hrvatskoj 47 novih slučajeva zaraze
Foto: POOL
Pogledajte galeriju 1/4

U Hrvatskoj je 40 novih slučajeva zaraze. Ukupno su 1222 oboljela od COVID-19. Preminuo je jedan muškarac srednje životne dobi koji nije imao zdravstvenih problema u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Zagreb: Građani s maskama na ulici Koronavirus u Hrvatskoj Britanci o rezultatima Hrvatske: 'Poduzela je sve mjere, očekujemo odgovor i drugih zemalja'

"Iako je naša linija linearna, ne smije biti mjesta za opuštanje. Moramo biti dosljedni i moramo se držati uputa Stožera", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Na respiratoru je 36 osoba. Dosad su testirana 11.464 uzorka, od kojih 617 u protekla 24 sata.

"Hospitaliziranih imamo 372 i oporavljenih 130, što je pet više u odnosu na jučer", istaknuo je Beroš.

Izdana je 556.221 propusnica, a odbijeno je više od 16 tisuća, kazao je ministar Davor Božinović.

"Održana je videokonferencija sa stožerima, gdje su dane epidemiološke upute za tržnice. Radi se sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe. To uključuje, primjerice, zaštitare i druge koji će sve pratiti. Važno je da u taj korak popuštanja krenemo spremni. Kada dobijemo povratne informacije, onda bi odluka trebala biti potpisana", kazao je Božinović.

Capak: Svaka prognoza nezahvalna je

"Ja mogu zahvaliti HBK na uputama koje su poslali. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro za zdravlje ljudi. Policija apelira, upozorava da to nije dobro i nadam se da će poruke o tome, iako je to, naravno, prvi put da se događa, doći do svih svećenika jer time šire onu poruku ljubavi, a to je da u ovom trenutku sačuvamo jedni druge", kazao je Božinović.

"Svaka prognoza nezahvalna je. U Italiji zaraza stagnira, ali imaju veliki broj umrlih. Imamo i u Skandinaviji situaciju da brojke rastu. Oko stagnacije u Europi ne možemo govoriti. Kod nas držimo jako dobro situaciju i ako se budemo pridržavali mjera, situacija će biti povoljna", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

dron Zaradili kaznu Policija dronom 'uhvatila' ekipu koja je igrala nogomet u Osijeku

Markotić: Brojevi su dobri, ali mogu biti loši. Molim vas, čuvajte se i čuvajte druge

"Mlađi, srednja dob i zdravi mogu razviti teški klinički oblik i završiti na respiratoru. Svi moraju čuvati sebe i sve druge", poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić. "Brojevi su dobri, ali mogu biti loši. Molim vas, čuvajte se i čuvajte druge. Lijepo vrijeme nije vrijeme da kršimo pravila", kazala je Markotić.

"U dogovoru s ravnateljima sve funkcionira i nemam informaciju o disfunkcionalnost zdravstvenog sustava", kazao je Beroš.

Na pitanje o popuštanju mjera u Austriji, Božinović je rekao:

"Mi od prvog dana komuniciramo da su sve mjere koje su donesene u svrhu zaštite zdravlja ljudi i u skladu s preporukama epidemiološke službe. Više puta rekli smo da ovisno o epidemiološkoj situaciji možemo popuštati mjere. Sada su to tržnice i to smo već više puta najavljivali, a čekamo optimalan epidemiološki trenutak i mislimo da mu se približavamo. Svi promišljaju diljem Europe i svijeta kako se ekonomski otvarati i kako popuštati mjere. Preduvjet je da održavamo epidemiološku situaciju linearnom". 

Beroš: Zasluge idu svima nama i građanima

"Hvala vam lijepa na pitanju, nije to sada tema. Svi ovdje dajemo sve od sebe. Zasluge idu svima nama i građanima. Ja sam ministar i dajem sve od sebe. Zahvaljujem onima koji su uz naše najteže bolesnike", kazao je Beroš na pitanje što kaže u vezi toga da je po anketama najpopularniji političar.

"Morali smo intervenirati u trgovačkim centrima, tamo se skupilo previše ljudi", kazao je Božinović i pozvao sve na pridržavanje mjera.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Mario125:

    Kako je Božinović oprao ovog Bernardića zbog njegovog lupetanja i neznanja, već vidim Beru kako traži Božinovićevu ostavku- Bernardiću sakrij se u samoizolaciju i ne izlazi više nikad iz nje

  • schwertransport:

    Koja je vama srednja životna dob, napisite koliko je gospodin imao godina i od cega je preminuo? Sta radite tu srednju dob po usporedbi na Manolića?

  • iron.hide.54966:

    Da svi zaraženi poumiru neki bi i dalje jedva dočekali da se otvore shopping centri...i ova smrt osobe koja nije imala drugih zdravstvenih problema nekima nije i neće biti opomena.