Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dva slučaja do sada

Što znamo o 'newyorškom soju' potvrđenom i u Hrvatskoj? Zbog jedne stvari znanstvenici zabrinuti

Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.03.2021.
u 09:45

Nova inačica B.1.526 prvi je put otkrivena u uzorcima prikupljenim u New Yorku u studenome i do sredine veljače predstavljala je oko 12 posto slučajeva, objavili su znanstvenici sa sveučilišta Columbia

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je na konferenciji za medije Stožera kazao da su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja newyorškog soja koronavirusa. Kazao je da se o tom soju vrlo malo zna.

Podsjetimo, prošloga tjedna znanstvenici su objavili da je u gradu New Yorku u porastu nova varijanta koronavirusa koja ima neke sličnosti sa zaraznijim sojem otkrivenim u Južnoafričkoj Republici.

Nova inačica B.1.526 prvi je put otkrivena u uzorcima prikupljenim u New Yorku u studenome i do sredine veljače predstavljala je oko 12 posto slučajeva, objavili su znanstvenici sa sveučilišta Columbia.

Ta je varijanta također opisana u radu istraživačkog sveučilišta California Institut of Technology objavljenom ovog tjedna. Nijedno od ta dva istraživanja nije još prošlo znanstvenu recenziju. Znanstvenici sveučilišta Columbia kazali su da javno dostupni podaci o analizi uzoraka s područja New Yorka i okolice ne pokazuju prevladavanje nedavno otkrivenih varijanti u JAR-u i Brazilu. "Umjesto toga pronašli smo u velikim brojevima domaću varijantu”, kazala je dr. Anne-Catrin Uhlemann,  profesorica zaraznih bolesti na sveučilištu Columbia.

Tim istraživanjem utvrđeno je da B.1.526 ima neke zabrinjavajuće sličnosti s varijantom B.1.351, prvi put otkrivenom u JAR-u, i s varijantom P.1., prvi put otkrivenom u Brazilu. Nekoliko studija sugerira da su nove varijante virusa otpornije na postojeća cjepiva protiv ranijih verzija koronavirusa. No, ta cjepiva i dalje mogu neutralizirati virus i štititi od teških oblika bolesti koji bi se razvili zarazom novim varijantama virusa.

Sve tri novootkrivene varijante imaju mutacije na istom mjestu proteinskog šiljka virusa. Za tu mutaciju E484K vjeruje se da slabi imuni odgovor organizma na virus.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar shadow
shadow
10:17 02.03.2021.

Žena neki dan cijepljena umrla u roku 10 minuta od INFARKTA kažu. Sada čitam, potvrđeno da je i Bandić cijepljen astra zenecom dva dana prije ovog masivnog infarkta... Cijepljen u dr. Andrija Štampar institutu!

UM
Uman104
09:56 02.03.2021.

dobro su ga posložili..........

LU
luminax
13:07 02.03.2021.

U ovoj velepošasti , najučinkovitije je nositi kihobran .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije