Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

Stier pokrenuo inicijativu za oslobođenje Marija Tadića

davor ivo stier
Duško Jaramaz/PIXSELL
14.11.2013.
u 16:35

Tadić je uhićen u Boliviji 2009. godine zbog sumnje da je pripremao atentat na predsjednika Moralesa

Davor Ivo Stier i Mađarica Kinga Gál, zastupnici Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke, pokrenuli su inicijativu za oslobođenje hrvatskog državljana Marija Tadića i mađarskog državljana Előda Tóásáa, koji su u Boliviji uhićeni zbog sumnje da su pripremali atentat na predsjednika Eva Moralesa.

Inicijativa je uvrštena u konačni prijedlog dnevnog reda plenarne sjednice koji je danas utvrdila Konferencija predsjednika Europskog parlamenta. Slučaj Tadića i Tóásáa bit će raspravljan sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici, izvijestili su iz ureda Davora Ive Stiera.

Tadić i Tóásó uhićeni su 16. travnja 2009. u gradu Santa Cruz de la Sierra. Iako su uhićeni zbog navodnog planiranja državnog udara, Tóásó i Tadić su četiri i pol godine zadržani u pritvoru bez suđenja uz ozbiljna kršenja njihovih ljudskih prava, navodi se u priopćenju Stierova ureda. Ujedinjeni narodi su mišljenjem 63/2011 Radne skupine za arbitrarna uhićenja ustanovili kako je u ovom slučaju Bolivija prekršila Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

Bude li rezolucija koju su pripremili Stier i Gál usvojena, bit će to prva rezolucija Europskog parlamenta kojom se traži zaštita prava hrvatskih državljana u pravosudnim postupcima koji se vode u zemljama izvan Europske unije, čime bi se mogao otvoriti prostor za zaštitu i drugih hrvatskih državljana uhićenih izvan EU.

Komentara 5

IS
Iskra1
20:23 14.11.2013.

Isto treba povesti inicijativu za nepravomocno zatvaranje i lijecenje Marka Franciskovica, koji je postao politicki zatocenik, kojeg truju kao Stepinca. A tzv. "dr." Bisko ili prikladnije mengele, treba joj oduzeti pravo rada za malpractice i torturu po rezimskom nalogu. Ostojicjic treba biti tuzen i svrgnut sa svoje funkcije za malicioznost i zloupotrebu funkcije. Ako je imao nesto protiv altrikacije s Fraciskovicem, mogao ga je tuziti na sud. Hrvatski sud ne funkcionira, srpski zlocinci se oslobadaju krivnje i secu slobodni terorizirajuci i ubijajuci specificno Hrvate, pa EU institucije trebaju se angazirati, otvoriti takve optuzbe i ponoviti sudski process.

Avatar madcap
madcap
20:48 14.11.2013.

Ovo je skandal. Podržavati članove terorističke grupe ekstremnih desničara koji su planirali atentat na demokratski izabranog bolivijskog predsjednika. Upravo suprotno, EU parlament bi se trebao angažirati u pritisku na američku vladu da, ako već ne može izručiti, procesuira i trećegg člana skupine kojega se srami čitav Brač i Hrvatska.

MU
munjara
22:41 14.11.2013.

zašto ne pokrene inicijativu za oslobađanje Marića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije