Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolivija

Hrvat optužen u Boliviji za pripremanje atentata dat će iskaz

\'17.12.2008.Split - Sudjenje dilerima Jaksi Cvitanovicu Cviku i ostalim odgodjeno zbog nedolaska svjedoka za srijedu.Prazna stolica za svjedoke,u pozadini branitelji optuzenih. Photo: Ivo Cagalj/24sa
Ivo Cagalj/Pixsell
03.05.2013.
u 11:36

Mario Tadić uhićen je 2009. u Santa Cruzu pod sumnjom da je zajedno sa skupinom urotnika htio smaknuti bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

Hrvatski državljanin Mario Tadić (58), optužen u Boliviji za pripremanje atentata na predsjednika Eva Moralesa, nakon četiri godine provedene u zatvoru u ponedjeljak će dati iskaz sucu. Ročište se trebalo održati prije desetak dana, no pomaknuto je zbog vještačenja zdravstvenog stanja jednog od 39 navodnih urotnika, bivšeg bolivijskog generala Garyja Prada Sálmona (78), koji je 1967. godine uhitio revolucionara Che Guevaru. Kada se u petak Sálmon pojavio na sudu, njegova obrana dovela je u pitanje ulogu jednog od sudaca pa je proces dodatno odužen.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanica Vesna Terzić (55), koja je razgovarala s Tadićem, odbili su reći krše li mu se ljudska prava, no njegov odvjetnik namjerava otputovati u Washington radi sastanka u Interameričkoj komisiji za ljudska prava. “On se osjeća dobro”, kažu u ministarstvu.

Tadić je iz glavnog grada La Paza s još nekoliko optuženih prevezen na sud u 880 kilometara udaljeni Santa Cruz na istoku zemlje.

Ondje je uhićen u noći 16.travnja 2009. nakon što je u hotelu Las Americas, u središtu grada, preživio napad specijalne policije. U akciji su ubijena tri europska državljanina – vođa skupine Eduardo Rósza Flores “Chico”, bolivijsko-mađarskih korijena i sudionik Domovinskog rata u Hrvatskoj, te Mađar Árpád Magyarosi i Irac Michael Dwyer.

Punim imenom Mario Francisco Tadić Astorga, hrvatski dragovoljac koji ima i bolivijsko državljanstvo, i Mađar Elӧd Tóásó (32) jedini su preživjeli.

Grupa je eliminirana pod sumnjom da je došla u Santa Cruz pomoći odcjepljenju istoimene bogate pokrajine. Godine 2005. na izborima u Boliviji pobijedio je ljevičar Evo Morales, prvi indijanski predsjednik, a tenzije između njega i regionalne vlasti Santa Cruza uslijedile su zbog nacionalizacije energetskog sektora i podjele zemlje siromašnom indijanskom stanovništvu.

Političari u Santa Cruzu, većinom europskog porijekla, predvođeni liderom hrvatskih korijena Brankom Marinkovićem odgovorili su zahtjevom za autonomijom. Grupa stranaca trebala je obučiti i organizirati lokalno stanovništvo u slučaju prisilnog oduzimanja imovine, tvrdi nekoliko osoba. Tadić naglašava da ondje nije bio zbog vojnih ili urotničkih aktivnosti, već zbog posla koji nema veze s oružjem i politikom.

Nakon likvidacije grupe Morales je političare optužio za zavjeru i pokušaj ubojstva te uhitio 39 osoba. Marinković i protivnici režima nalaze se u egzilu u Brazilu i SAD-u.

Oporba koja je ostala tvrdi da je proces montiran s ciljem ukidanja demokracije i protivnika režima. Suđenje uhićenima maksimalno se oduljilo, a slučaj je postao zanimljiv nakon što je nedavno oporbena političarka Carmen Eva Gonzales pustila snimku na kojoj državni tužitelj govori o prikrivanju tragova s mjesta ubojstva.

Policija tvrdi da im je u hotelu pružen otpor, no Gonzales optužuje da su hladnokrvno likvidirani na spavanju. Državni odvjetnik Marcelo Soza istaknuo je da je snimka montaža, da na njoj nije njegov glas. Eva Gonzales boji se za život i kaže da je prate.

Odvjetnik Marija Tadića Gerardo Prado kao i odvjetnici ostalih optuženih zatražili su istragu i puštanje svojih klijenata.

Mađarska vlada traži hitno oslobođenje svog državljanina. “Za Mađarsku, ovaj slučaj može biti zaključen jedino njegovim puštanjem”, izjavio je glasnogovornik mađarskog ministarstva vanjskih poslova Gábor Kaleta, za agenciju EFE.

Hrvatska ministarstvo kaže: „Kontinuirano upozoravamo bolivijsku stranu da pratimo postupanje prema Tadiću te očekujemo i tražimo transparentno i pravedno suđenje“.

Napominju da su prije tri mjeseca zatražili sastanak s bolivijskim dužnosnicima, no „bolivijska strana nije pokazala spremnost”.

Hrvatska veleposlanica u Čileu Vesna Terzić, koja pokriva Boliviju, prošli je tjedan u Santa Cruzu razgovarala s Tadićem. Na upit nije odgovorila.

Tadić je u Santa Cruz stigao početkom 2009. na poziv Rozse Floresa, sina Mađara i Bolivijke, pustolova čije je sudjelovanje u Domovinskom ratu ovjekovječeno u filmu “Chico”.

Flores je početkom rata u Hrvatsku stigao kao novinar, a zatim se pridružio međunarodnoj postrojbi Hrvatske vojske na temelju čega je stekao hrvatsko državljanstvo, kao i Tadić.

U Santa Cruz je došao u listopadu 2008. iz Budimpešte, od kuda su stigla i dva mađarska člana grupe. Ubijeni Irac je bio je zaštitar na naftnom postrojenju u Irskoj u kojoj je upoznao jednog od Mađara, također zaštitara.

>> Američki agent umalo slučajno likvidirao iranskog predsjednika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije