Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većina glasovala 'za'

Stazić potpuno izignorirao HDZ-ovce, jedino Holy protiv Bajićeva izvješća!

Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.02.2014.
u 13:16

Za izvješće DORH-a glasalo je 80 zastupnika, 25 ih je bilo suzdržano, a jedino je Mirela Holy bila protiv.

Saborski zastupnici danas su, s tjedan dana zakašnjenja, prihvatili izvješće o radu DORH-a u 2012. godini koje je prije dva tjedna predstavio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Prošli petak oporba je inzistirala na tome da im predsjednik Sabora Josipa Leko objasni zbog čega nije stavio tu točku dnevnog reda na glasovanje, ali osim komentara "nije spremno za glasanje" nisu dobili nikakav konkretan razlog.

Stazić ignorirao HDZ-ovce

Prije početka glasovanja, HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković uime Kluba tražio je od predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Nenada Stazića da objasni što se promijenilo od prošlog petka pa su se danas stekli uvjeti za glasovanje.

– Javnost je vrlo zainteresirana jer je riječ o složenom i zahtjevnom pitanju. Koji su politički razlozi da se danas glasuje i što se promijenilo od prošlog petka – pitao je Jandroković i najavio da će HDZ-ovci biti suzdržani, a Stazić je potpuno ignorirao njegovo pitanje te je krenuo na glasovanje.

Morali dvaput glasovati

No, ni tu nije sve prošlo "čisto" jer prvi put brojači u Saboru nisu vidjeli da je Mirela Holy glasovala "protiv" pa je Stazić ponovio glasovanje u kojem je 80 zastupnika glasovalo za izvješće Mladena Bajića, 25 ih je bilo suzdržano, a jedino je već spomenuta Holy bila protiv. Suzdržan je bio i HDSSB, iako su zastupnici te stranke na konferenciji za novinare prije nekoliko dana rekli da će glasovati protiv.

Podsjetimo, glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću mandat je pri kraju, pa su mnogi nagađali da vladajući ne znaju kako glasovati s obzirom na to da bi pozitivan glas za izvješće značio i potporu novom mandatu Bajiću. Prošli petak predsjednik Sabora Josip Leko nije objasnio zašto se ne glasuje već je samo izjavio da se nisu stvorili uvjeti za to, pa situacija nije sasvim jasna.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Smatram da državno odvjetništvo nije neovisno od politike"

Mirela Holy kasnije nam je rekla da je već u raspravi najavila da će biti protiv izvješća o radu DORH-a. - Smatram da sama uloga DORH-a treba biti takva da je u potpunosti neovisna od politike. Ja smatram da državno odvjetništvo nije neovisno od politike, ni u prošlom mandatu, a na žalost ni u ovom mandatu – kaže Holy te dodaje da sigurno neće podržati Bajića ako mu se ponudi novi mandat glavnog državnog odvjetnika. Slaže se s prijedlozima HDSSB-a da se glavnom državnom odvjetniku treba ograničiti broj mandata.

Na pitanje što misli o informaciji da premijer želi ministra Orsata Miljenića za Bajićevog nasljednika, ona kaže da misli da se "trenutno radi o glasinama te da treba pričekati i vidjeti koji će biti stvarni kandidati". - Mislim da ministar pravosuđa radi dobro svoj posao i da bi trebao ostati na toj funkciji – zaključila je Holy.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Bio bi to povratak za 40 godina unatrag"

Gordan Jandroković kasnije je pojasnio zašto je HDZ bio suzdržan kod izglasavanja izvješća iz 2012. godine. Zbog toga što se cijela procedura glasovanja odvila na potpuno netransparentan i nedemokratski način. Zadnji puta je došlo do odgode jer se nisu stekli poslovnički uvjeti. Danas smo zatražili objašnjenje, ali nismo dobili odgovor kao ni zadnji puta već nam se na jedan arogantan način, ustvari s prijezirom prema zastupnicima i javnosti, govori da tu ne treba nikakvo objašnjenje. Da je to jednostavno volja vladajuće većine. A javnost i dalje ne zna, saborski zastupnici ne znaju zbog čega zadnjih sedam dana nije bilo glasanja i što se promijenilo – žali se Jandroković. S obzirom da pravi razlog ne zna, Jandroković špekulira da se glasanje odgodilo zbog pravljenja pritiska na državnog odvjetnika.

- Jučer se kalkuliralo i s time da je mjesto državnog odvjetnika ponuđeno sadašnjem ministru pravosuđa što bi bilo potpuno nedemokratski, bio bi to povratak za 40 godina unatrag kad su u pitanju demokratski standardi. Radi se o nečemu što očito nije transparentno i demokratski. Radi se o važnom pitanju za funkcioniranje pravne države tako da je ovo što rade SDP i vladajuća većina ozbiljan udarac u demokraciju Hrvatske – zaključio je Jandroković.

>>Bajiću bi još jedan mandat dao i SDP, i HNS, i Josipović, ali ne i Milanović

>>'I Bajić i Milanović kalkuliraju. I jedan i drugi žele fotelje koje nisu zaslužili'

Komentara 44

NV
novo vriijeme
12:43 14.02.2014.

Oni koji su glasovali za izvješće su zadovoljini ovakvom državom koja je godinama u vrhu EU po korupciji prema izvješćima medjunarodne zajednice, i vidimo i sami. Zaključak kakav jemoralni lik zastupnika koji glasuju za izvješće se sam nameće.

AD
Administrator
13:03 14.02.2014.

Sad bi bio red da svaki građanin RH kontaktira saborskog zastupnika iz svoje izborne jedinice i lijepo mu objasni da zbog ovog veleizdajničkog čina neće dobiti njegov glas na slijedećim izborima. Javna sramota. Trgovina pravosuđem, trgovina novcem poreznih obveznika, trgovina građanima Republike Hrvatske. Sramota.

DU
Deleted user
13:13 14.02.2014.

Pa naravno da će Stazić ignorirati sve što je dobro za Hrvatsku ! Jednako to čine i Drugovi u njegovoj Vladi , Jovanović , Grčić , Linić , Opačić , Ostojić , Pusić ,Bauk , Matić i tako dok se može !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije