Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se tužitelj

Bajiću bi još jedan mandat dao i SDP, i HNS, i Josipović, ali ne i Milanović

  mladen bajić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
13.02.2014.
u 09:00


Milanoviću je problem to što nema bolje kadrovsko rješenje

Još nije izvjesno tko će nakon 23. travnja, kada istječe mandat glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, obnašati funkciju glavnog tužitelja u zemlji. O tome će presuditi premijer Zoran Milanović osobno, a kako – to nitko ne zna jer, tvrde upućeni, ni on sam još ne zna bi li Bajiću dao povjerenje i za četvrti mandat.

Nije tajna da premijer Milanović ne voli Bajića i da ima više zamjerki na njegov rad, no čini se da prvi čovjek Vlade nije našao novo kadrovsko rješenje koje bi bilo bolje od postojećeg. Više izvora iz Vlade i SDP-a tvrdi da je premijer želio da funkciju glavnog državnog odvjetnika nakon Bajića preuzme ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Navodno je premijer uložio više energije u to da Miljenića privoli da se primi funkcije prvog tužitelja, no on je to otklonio.

Izvješće povukli s glasanja

U intervju koji je prije nekoliko tjedana dao Večernjem listu ministar Miljenić nedvosmisleno je rekao da neće biti glavni državni odvjetnik jer želi dovršiti posao reorganizacije sudačke mreže i ostale reformske projekte koje je počeo kao ministar. Drugog kandidata premijer u ovome trenutku nema. Tako tvrdi nekoliko naših sugovornika iz vladajuće garniture napominjući da bi u protivnome Milanović već pokrenuo proceduru imenovanja glavnog državnog odvjetnika. Naime, prema Ustavu i Zakonu o državnom odvjetništvu proceduru imenovanja glavnog tužitelja pokreće Vlada.

Vlada dostavlja ime kandidata, a o njemu prethodno mišljenje daje saborski Odbor za pravosuđe. Nakon što je nadležni odbor dao svoj sud, odluka o prvom tužitelju donosi se na sjednici Sabora, i to po prijedlogu Vlade. Očekivalo se da će signal o sudbini Mladena Bajića stići u petak, nakon rasprave o Bajićevu izvješću o kretanju kriminala za 2012. godinu. Sabor je raspravio o izvješću, Klub SDP-a čak ga je pozitivno ocijenio, ali je na opće iznenađenje, bez ikakvog pravog objašnjenja, povučeno s glasanja. Skidanje izvješća s dnevnog reda za glasanje odmah je protumačeno kao intervencija premijera Milanovića, no u Klubu SDP-a to demantiraju i tvrde da će se o izvješću glasati već za nekoliko dana.

Dionice mu ne padaju

Zanimljivo je da je dio SDP-ovih saborskih zastupnika sklon Mladenu Bajiću i rado bi ga podržali i u četvrtom mandatu. Tvrde da bi tek tada Bajić doista bio potpuno neovisan o politici te da bi takav neovisan i nepotkupljiv čovjek na čelu tijela kaznenog progona bio i po volji SDP-a. U HNS-u, kako nam je jučer rečeno, vrijednost “dionica” aktualnog glavnog tužitelja Bajića nije pala, ali konačni stav još nisu usuglasili s koalicijskim partnerom. Premda nema ulogu u imenovanju, pri zbrajanju bodova za Bajića je važno to da ga podržava i predsjednik Republike Ivo Josipović.

>> 'I Bajić i Milanović kalkuliraju. I jedan i drugi žele fotelje koje nisu zaslužili'

Komentara 24

DU
Deleted user
09:13 13.02.2014.

drzavno odvjetnistvo u koncesiju nijemcima na 99 godina za nula kuna .....inace ce partija i ostali politicki lesinari poharati i ovo jos malo sto je ostalo od drzave

GO
golub
09:22 13.02.2014.

Bajiću bi lopovi dali još jedan mandat i bez straha mogu dalje krasti i varati narod.

MY
mycropht
09:27 13.02.2014.

Da sutra Marsovci osvoje Hrvatsku, odmah bi im doskakutao Bajić s aktovkom i uvjeravao ih da je on idealan državni odvjetnik za Hrvatsku pod marsovskom čizmom (?). Bajić nema tako dobre rezultate da bude sveta krava na toj poziciji i previše je sklod do držanja predmeta u ladici do (njemu) zgodnog trenutka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije