Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija Brozovima ne želi dati ništa od bogatog Titova nasljedstva

Među predmetima su i sablje sa zlatnim koricama, satovi, zlatnici, slike, fotografije, sve povijesne važnosti
20. siječnja 2012. u 11:00 121 komentara 204 prikaza
'A portrait of Yugoslav President Josip Broz Tito dated April 1967.'
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/6

Beogradska priča o sudskom sporu i podjeli imovine nasljednicima Josipa Broza Tita ipak neće ići tako brzo, a prema svemu sudeći, niti lako i jednostavno. Naime, zahtjev Jovanke Broz upućen Muzeju povijesti Jugoslavije, a u kojem je tražila da se sudu dostavi popis Titove imovine, još nije ispoštovan, a pitanje je i kada će biti.

Muzej je beogradskim Novostima uputio dopis da dokumentacija još nije poslana sudu kao i da se još ne zna kada će biti poslana, što je jedan od preduvjeta da se spor uopće može riješiti. U dopisu Muzeja navodi se da nije određen rok za dostavu odgovora te da je riječ o predmetima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Povijesna važnost

Ističu i da se muzej, u skladu sa zakonom, obratio Republičkom javnom pravobraniteljstvu radi dobivanja stava o daljem postupanju u postupku.

"Muzej će nakon dobivenog mišljenja odgovoriti na zahtjeve suda u mjeri u kojoj je to moguće i izvedivo, s obzirom na opseg tražene dokumentacije", navodi se dopisu muzeja, koji nije odgovorio koliko je ta dokumentacija velika i što sve sadrži.

– Očigledno da je počela opstrukcija podjele Brozove imovine. Mislim da je glavni problem utvrditi gdje su Titove stvari i koliko je toga pokradeno. A kad se to utvrdi, lako ćemo se dogovoriti što pripada Srbiji, a što od nasljednicima. Ne može maršalova filatelistička zbirka, jedna od najvrednijih u svijetu, ili njegov cigaretnik biti državni - rekao je beogradski odvjetnik Goran Petronijević koji zastupa unuka Jošku Broza.

Nejasno mu je i kako to da se nigdje ne navodi nijedna nekretnina koju je Tito ostavio svojim nasljednicima, kada se zna da je u svakoj od bivših jugoslavenskih republika imao barem dvije-tri nekretnine koje su mu darovane. Dodao je da je Tito bio iznimna povijesna ličnost te i da tako treba gledati svaki predmet njegove ostavštine.

– Svaka stvar koja je bila njegovo vlasništvo ima povijesnu vrijednost – rekao je Petronijević. U nekim prijašnjim izjavama pravnih zastupnika Jovanke Broz u popisima darova koje je dobivao Tito tijekom godina spominjan je nakit, garderoba, 6000 knjiga iz rezidencije, negativi i slajdovi, 2225 albuma i registara s fotografijama nastalim između 1948. do 1966. i od 1967. do 1979. godine... Koliki je popis i što se sve zapravo unutra može naći može se samo nagađati s obzirom na brojna Titova putovanja svijetom i još brojnije posjete svjetskih državnika bivšoj Jugoslaviji tijekom 35 godina Brozove vladavine.

Neprocjenjivo

Imovina je pobrojena na 379 stranica i sadrži tisuće predmeta različite vrijednosti, i to od simbolične pa do onih neprocjenjive vrijednosti, poput nekih koje je primio na dar. Među njima spominju se i kozačka sablja sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, tuareška vladarska sablja iz 17. stoljeća ručne izrade sa zlatnim koricama i dragim kamenjem, satovi, umjetničke slike...

Spominje se i 2055 malih zlatnika s likom Franza, 608 velikih zlatnika s likom Franza, nekoliko zlatnika srpskog podrijetla, 1683 različita komada novca... Prema samo ovome dijelu nabrojene ostavštine Josipa Broza Tita, radi se o iznimno vrijednoj i važnoj imovini. Stručnjaci ističu da je sada posao odvjetnika Titovih nasljednika da napokon dođu do pravih popisa imovine, ali i da istraže gdje su "nestale" nekretnine i slične stvari za koje su svi znali da postoje, a koje se sada nigdje više ne spominju.

Do kraja siječnja odluka o vlasni&scaron

Do kraja siječnja odluka o vlasništvu predmeta

U priči o Titovoj ostavštini upravo se rješava ključno pitanje, što je od imovine o kojoj se govori moglo biti Titovo privatno vlasništvo, a što je dobio kao predsjednik države, što je tada bilo društveno vlasništvo. Danas je riječ o državnom vlasništvu, ali je pitanje koje države, jer zacijelo ne može samo Srbija biti ta kojoj pripadaju Titovi predsjednički darovi. Srbijansko javno pravobraniteljstvo - tijelo zaduženo da štiti interese države kad je riječ o imovini - upravo rješava to pitanje na zahtjev beogradskog Povijesnog muzeja Jugoslavije. Savka Mangović, zamjenica javnog pravobranitelja, kaže kako će o tome odlučiti do kraja siječnja, na zahtjev iz muzeja, u kojem su uvjereni da je riječ o državnom vlasništvu. Toma Fila, odvjetnik koji je desetljećima zastupao Titovu udovicu Jovanku Broz, kaže kako nije ključno pitanje čija je imovina, nego gdje se ona uopće nalazi, jer je veliki dio predmeta u 30 godina od smrti Josipa Broza nestao. Fila kaže kako je u SFRJ postojao Zakon o poklonima. Prvi članak tog zakona propisivao je, kaže, da državni dužnosnici ne smiju primati darove, a drugi članak odmah je napravio iznimku - osim predsjednika SFRJ. Međutim, darovi koje je Tito primao uglavnom su, koliko se zna, odmah išli u muzej, upravo onaj koji sad nosi ime Muzej istorije Jugoslavije, tada Muzej revolucije. Pravnici u Hrvatskoj napominju kako zapravo ne može biti riječ o imovini koju bi trebali dijeliti Titova djeca i unuci, nego o imovini koja bi zapravo trebala biti podijeljena između država-sljednica SFRJ te da bi Hrvatska trebala i službeno zatražiti svoj dio brojnih predmeta. Kad su se, primjerice, razdvajali Indija i Pakistan, bila je podijeljena čak i – Encyclopedia Britannica...

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • chemica:

    Što je, domoljubi, zavist? Darovi koje je Francek dobio ne vrijede koliko je crnog pod noktom. Iz toga je vidljivo koliko je vrijedio on i njegova \"država\".

  • -obrisani-:

    da je drug stari hteo ostaviti nekome nešto onda bi napisao testament.... joška broz se predstavlja komunistom a zinulo mu dupe ko usta nilskog konja pa angažovao advokate.... druže joška ni deda ti nije imao nasledstvo...sve je sam stvorio i ... prikaži još! i nije kao neki \"veliki\" predsednici podelio porodici svo bogatstvo joška....u se i u svoje kljuse....deda ti nije ništa ostavio...

  • kukuriku:

    .. klasicno,..Serbi i JNA su sve pokrali..