Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna stvar

Srbija Brozovima ne želi dati ništa od bogatog Titova nasljedstva

'A portrait of Yugoslav President Josip Broz Tito dated April 1967.'
Foto: Arhiva VL
1/6
20.01.2012.
u 11:00

Među predmetima su i sablje sa zlatnim koricama, satovi, zlatnici, slike, fotografije, sve povijesne važnosti

Beogradska priča o sudskom sporu i podjeli imovine nasljednicima Josipa Broza Tita ipak neće ići tako brzo, a prema svemu sudeći, niti lako i jednostavno. Naime, zahtjev Jovanke Broz upućen Muzeju povijesti Jugoslavije, a u kojem je tražila da se sudu dostavi popis Titove imovine, još nije ispoštovan, a pitanje je i kada će biti.

Muzej je beogradskim Novostima uputio dopis da dokumentacija još nije poslana sudu kao i da se još ne zna kada će biti poslana, što je jedan od preduvjeta da se spor uopće može riješiti. U dopisu Muzeja navodi se da nije određen rok za dostavu odgovora te da je riječ o predmetima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Povijesna važnost

Ističu i da se muzej, u skladu sa zakonom, obratio Republičkom javnom pravobraniteljstvu radi dobivanja stava o daljem postupanju u postupku.

"Muzej će nakon dobivenog mišljenja odgovoriti na zahtjeve suda u mjeri u kojoj je to moguće i izvedivo, s obzirom na opseg tražene dokumentacije", navodi se dopisu muzeja, koji nije odgovorio koliko je ta dokumentacija velika i što sve sadrži.

– Očigledno da je počela opstrukcija podjele Brozove imovine. Mislim da je glavni problem utvrditi gdje su Titove stvari i koliko je toga pokradeno. A kad se to utvrdi, lako ćemo se dogovoriti što pripada Srbiji, a što od nasljednicima. Ne može maršalova filatelistička zbirka, jedna od najvrednijih u svijetu, ili njegov cigaretnik biti državni - rekao je beogradski odvjetnik Goran Petronijević koji zastupa unuka Jošku Broza.

Nejasno mu je i kako to da se nigdje ne navodi nijedna nekretnina koju je Tito ostavio svojim nasljednicima, kada se zna da je u svakoj od bivših jugoslavenskih republika imao barem dvije-tri nekretnine koje su mu darovane. Dodao je da je Tito bio iznimna povijesna ličnost te i da tako treba gledati svaki predmet njegove ostavštine.

– Svaka stvar koja je bila njegovo vlasništvo ima povijesnu vrijednost – rekao je Petronijević. U nekim prijašnjim izjavama pravnih zastupnika Jovanke Broz u popisima darova koje je dobivao Tito tijekom godina spominjan je nakit, garderoba, 6000 knjiga iz rezidencije, negativi i slajdovi, 2225 albuma i registara s fotografijama nastalim između 1948. do 1966. i od 1967. do 1979. godine... Koliki je popis i što se sve zapravo unutra može naći može se samo nagađati s obzirom na brojna Titova putovanja svijetom i još brojnije posjete svjetskih državnika bivšoj Jugoslaviji tijekom 35 godina Brozove vladavine.

Neprocjenjivo

Imovina je pobrojena na 379 stranica i sadrži tisuće predmeta različite vrijednosti, i to od simbolične pa do onih neprocjenjive vrijednosti, poput nekih koje je primio na dar. Među njima spominju se i kozačka sablja sa zlatnim koricama optočenim dijamantima, tuareška vladarska sablja iz 17. stoljeća ručne izrade sa zlatnim koricama i dragim kamenjem, satovi, umjetničke slike...

Spominje se i 2055 malih zlatnika s likom Franza, 608 velikih zlatnika s likom Franza, nekoliko zlatnika srpskog podrijetla, 1683 različita komada novca... Prema samo ovome dijelu nabrojene ostavštine Josipa Broza Tita, radi se o iznimno vrijednoj i važnoj imovini. Stručnjaci ističu da je sada posao odvjetnika Titovih nasljednika da napokon dođu do pravih popisa imovine, ali i da istraže gdje su "nestale" nekretnine i slične stvari za koje su svi znali da postoje, a koje se sada nigdje više ne spominju.

Ključne riječi

Komentara 121

CH
chemica
12:18 20.01.2012.

Što je, domoljubi, zavist? Darovi koje je Francek dobio ne vrijede koliko je crnog pod noktom. Iz toga je vidljivo koliko je vrijedio on i njegova \"država\".

OB
-obrisani-
11:06 20.01.2012.

da je drug stari hteo ostaviti nekome nešto onda bi napisao testament.... joška broz se predstavlja komunistom a zinulo mu dupe ko usta nilskog konja pa angažovao advokate.... druže joška ni deda ti nije imao nasledstvo...sve je sam stvorio i i nije kao neki \"veliki\" predsednici podelio porodici svo bogatstvo joška....u se i u svoje kljuse....deda ti nije ništa ostavio...

KU
kukuriku
14:53 20.01.2012.

.. klasicno,..Serbi i JNA su sve pokrali..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije