Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Predsjedništvo SPD-a dalo zeleno svjetlo pregovorima s demokršćanima

Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
15.12.2017.
u 15:31

Unija na čelu s Angelom Merkel odbacuje bilo kakvu mogućnost manjinske vlade što se obrazlaže potrebom stabilne vlade u Njemačkoj.

Predsjedništvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) dalo je konačno zeleno svjetlo početku razgovora s demokršćanskom Unijom CDU/CDU o mogućnostima formiranja velike koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

„Vrh stranke je jednoglasno prihvatio moj prijedlog da se krene u razgovore s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o formi moguće suradnje“, rekao je Schulz nakon sastanka užeg i šireg predsjedništva stranke.

„Mi želimo promjenu načina vladanja. Nama ne treba oblik vlade kakav smo imali posljednje četiri godine. Mi moramo modernizirati način na koji želimo vladati ovom zemljom“, rekao je Schulz.

SPD ostavlja otvorenom mogućnost da se razgovori s Unijom CDU/CSU ostanu „otvoreni“ tj. da se osim pregovora o koalicijskoj vladi ne isključuje mogućnost potpore manjinskoj vladi na čelu s demokršćanima.

Unija na čelu s Angelom Merkel odbacuje bilo kakvu mogućnost manjinske vlade što se obrazlaže potrebom stabilne vlade u Njemačkoj.

Socijaldemokratska baza će, kako je odlučeno na nedavnom stranačkom kongresu SPD-a, u slučaju da se nakon pripremnih razgovora dođe do zaključka da postoje temelji za stvaranje koalicijske vlade, još jednom na izvanrednom stranačkom kongresu u siječnju odlučivati o koalicijskim pregovorima.

„Sada se moramo okrenuti temama u razgovorima s Unijom i onda će stranački kongres u siječnju odlučiti kako ćemo dalje“, rekla je predsjednica Zastupničkog kluba SPD-a Andrea Nahles.

Na kraju koalicijskih pregovora, ako do njih dođe, posljednju riječ i zeleno svjetlo sastavljanju vlade mora dati stranačka baza putem glasovanja.

SPD je podijeljen oko pitanja koaliranja s Unijom nakon što je čelništvo stranke nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima krajem rujna isključilo novo izdanje „velike koalicije“ s demokršćanima.

Do promjene stava je došlo nakon što su propali pregovori između demokršćana, liberala i zelenih o formiranju tzv. Jamajka koalicije. Nakon toga je kao jedina opcija ostala koalicija socijaldemokrata i demokršćana.

SPD je nakon razgovora s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, koji želi izbjeći izvanredne izbore, pristao na razgovor s Unijom.

Komentara 9

DU
Deleted user
17:02 15.12.2017.

Još bude na kraju ova pijandura postala ministar i vizekanzler.... Nazdravlje - u punom smislu te riječi!

Avatar xenon
xenon
15:59 15.12.2017.

Nakon ove vijesti, naše antife na aparatima.

Avatar Becarina
Becarina
20:29 15.12.2017.

Sve ovo je zasluga AFD i kvazi "desnice, slicno kao i kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije