Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o plaćama

Službenicima sa srednjom spremom plaća bi rasla 14%, a šefovima 67%

šalteri
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
30.12.2017.
u 14:21

Pomicanje za jedan stupanj u višim platnim razredima donosi 9% povišice, a u nižima samo jedan posto, sindikatu to nije pravedno

Za 40 godina rada u državnoj službi uspješni službenici ubuduće mogu računati na povećanje plaća od 14 do 67%, a ne 20% kako to predviđa sadašnji model nagrađivanja s 0,5 posto dodatka po godini staža!

Vlada je pokrenula pregovore sa sindikatima o novom zakonu o plaćama u državnoj upravi kojim će se službenici razvrstavati u 12 platnih razreda, te napredovati preko 12 platnih stupnjeva unutar svakog razreda. U višim su razredima rukovoditelji, u srednjima viši službenici, a u razredima od 1. do 5. niži.

Nisu svi jednako vrijedni

Vlada navodi da je prosječna razlika između stupnjeva unutar jednog razreda 2,5%, no Sindikat državnih službenika tvrdi da Vladin prijedlog nije pravedan jer razlika između dva stupnja u nižim platnim razredima iznosi 1-2%, a u višima doseže i 9%. Siniša Kuhar, tajnik sindikata, izračunao je da službenik sa SSS, dobije li ocjenu izuzetan (peticu) dvije godine zaredom, može očekivati 1-2% povišice, dok petica za više platne razrede donosi 9% povišice.

– Uspoređujemo li sadašnji sustav plaća u kojem službeniku plaća raste za 0,5% godišnje i predloženi platni sustav, onda to znači da bi se službeniku ocijenjenom ocjenom “uspješan” (3), razvrstanom u 2. stupanj 1. platnog razreda, nakon pet godina službe plaća po važećem modelu povećala 2,5%, a po novom modelu povećanje bi iznosilo samo 1% – navodi Kuhar.

šalteri
1/9

Zakon predviđa da samo 8% službenika može dobiti peticu, 17% četvorku a preostalih 75% trojku, dvojku ili jedinicu. Odlikašima iz 1. platnog razreda bi nakon 10 godina rada plaća porasla 9%, no šefovi iz 12. razreda već i za trojku dobivaju 17% više. Službeniku iz 1. razreda i 1. stupnja, koji bi cijelu službu dobivao trojku, plaća bi nakon 40 godina rada porasla 14%, dok bi trojka za više razrede povisila primanja 67%.

– Proizlazi da se uvećanje plaće službenicima s višom stručnom spremom financira odgodom i smanjenjem plaća službenika s nižom stručnom spremom – navode sindikalci te ističu strah zaposlenih da će kvota namijenjena iznadprosječnim službenicima biti rezervirana za rukovodeće službenike i one bliže “vatri”.

– Netko je valjda trebao napokon reći da ljudi nisu jednako vrijedni i da oni s nižom spremom ne zaslužuju isti rast plaće kao i oni s visokom – poručuje Kuhar.

Komentara 56

ST
stefj
18:10 30.12.2017.

ne znam zašto svi forsiraju tu uranilovku i podržavaju izjednačavanje plaća. Pa to je jedan od glavnih razloga zašto struka i sposobni odlaze...

LU
Lujo123
14:46 30.12.2017.

Eheeeeej VL - jesu li nas kranjci napali?

Avatar Becarina
Becarina
18:56 30.12.2017.

Ovo mi je najbolje do sada po njemackom modelu. Za trud nagrada i unaprijedjenje, uravnilovka je nepravedna poziva na lijenost, niko se ne trudi. Koji najbolje rade najbolje i napreduju, kvalitet umjesto kvantiteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije