Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Skupili više od 605 tona starog papira u zadnje četiri godine

UZOR
Foto: Privatna arhiva
22.05.2014.
u 10:45

Predsjednik UZOR -a Matija Hlebar želi da ove godine ‘spase’ jednu veliku šumu

Udruga za održivi razvoj Hrvatske, sa sjedištem u Koprivnici, kao što joj i sam naziv govori ima za cilj promicanje, poticanje i unapređenje održivog razvoja u državi. U nepunih pet godina postojanja UZOR se istaknuo brojnim projektima.

Kontinuirani rast

“Zelena knjižnica” i “Zajedno za djecu i planet Zemlju”, kojim djecu u vrtićima animiraju da odvojeno skupljaju i zbrinjavaju pet vrsta otpada (papira, plastike, stakla, metala i tekstila), samo su neki od njih. Ipak, nadaleko i najviše su poznati po projektu “Teretnim biciklom do održive zajednice”. Temelji se na inovativnom sustavu za odvojeno skupljanje otpadnog papira ekološkim vozilima (teretnim biciklima) u kućanstvima, sistemom “od vrata do vrata“. Od pokretanja projekta, 2010. godine, skupljene količine otpadnog papira teretnim biciklima u kućanstvima do danas su gotovo učetverostručene i bilježe kontinuirani rast. Konkretnije, prve godine skupljeno je 65,1 tonu otpadnog papira, a lani 250,4., ukupno 605,2 tone.

- Projektom se ostvaruju značajni ekološki, društveni i ekonomski učinci, a vozači teretnih bicikala se zapošljavaju iz dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih društvenih skupina - istaknuo je predsjednik UZOR-a Matija Hlebar, otkrivši da trenutačno zapošljavaju trojicu radnika, a nedavno su Zavodu za zapošljavanje podnijeli zahtjev za još dva vozača, trenutačnih volontera, putem programa javnih radova.

- Cilj nam je stvoriti pet održivih radnih mjesta, a u idućih pet godina, u suradnji s drugim organizacijama, želimo primijeniti projekt i u drugim lokalnim zajednicama, ali i u drugim zemljama - dodao je Hlebar.

Motiv za dalje

UZOR je za projekt skupljanja otpadnog papira “od vrata do vrata” višestruko nagrađivan. Tako su lani, primjerice, osvojili prvo mjesto na nacionalnom natječaju Zagrebačke banke i NESsT-a “Moja zajednica za razvoj društvenog poduzetništva u 2013. godini”, ali najviše su ponosni na nagradu SozialMarie 2014., koju su nedavno u Beču primili za jedini projekt nominiran iz Hrvatske, kao jedna od najboljih društvenih inovacija u ovom dijelu Europe.

- Puno nam znači što se prepoznaje naš rad. To nam je samo motiv za dalje - kazao je Hlebar, poručivši da ove godine, među ostalim, planiraju “spasiti” jednu veliku šumu i svoju uslugu proširiti na 10.000 kućanstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije