Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Putin i Macron razgovarali o nuklearnoj elektrani; Niz eksplozija na području pod ruskom okupacijom

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr , Hina
19.08.2022.
u 18:05

Stanovnici dvaju sela na jugu Rusije, u blizini ukrajinske granice, evakuirani su u četvrtak nakon što je izbio požar u obližnjem skladištu streljiva, no nitko nije ozlijeđen, rekao je mjesni dužnosnik.

Danas je 177. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinska vojna obavještajna služba upozorila je da se ruske snage možda spremaju izvesti "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporižja koju kontroliraju. Dodali su da su zabrinuti što Rusija planira organizirati incident u elektrani u petak, te da imaju informacije da je osoblje ruske nuklearne tvrtke Rosatom napustilo lokaciju. Ruski državni mediji već su optužili Ukrajinu za planiranje "provokacije" u elektrani koja će koincidirati s posjetom glavnog tajnika UN-a Ukrajini.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

18:04 - Dodatnih deset teretnih brodova puni se žitaricama u ukrajinskim crnomorskim lukama te se priprema njihovo isplovljavanje sukladno sporazumu o izvozu hrane sklopljenom prošlog mjeseca, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksanndr Kubrakov.

Ukrajinski izvoz žitarica značajno se smanjio od početka rata jer su ruske snage blokirale crnomorske luke koje su vitalne za isporuku. Zbog toga su porasle globalne cijene hrane, a u Africi i na Bliskom istoku pojavio se strah od mogućih nestašica.

Krajem srpnja deblokirane su tri crnomorske luke prema dogovoru između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

"Deset brodova se trenutno utovaruje i pripremaju se za isplovljavanje iz luka Odesa, Čornomorsk i Pivdenij. Također, imamo više od 40 zahtjeva za isporuke u ukrajinske luke", napisao je Kubrakov na Facebooku. Rekao je i da je 25 brodova već otpremljeno iz tri ukrajinske luke sa 630.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je posjetio Odesu, rekao je da treba učiniti mnogo toga kako bi se osigurao puni globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima te ruskoj hrani i gnojivima nakon sporazuma o izvozu hrane uz posredovanje UN-a.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je izvoz žitarica pao za 51,6 posto na 2,99 milijuna tona do sada u sezoni 2022./2023.


16:47 - Ruska regulatorna agencija za medije Roskomnadzor objavila je da će kazniti više IT kompanija, uključujući TikTok, Telegram, Zoom, Discord i Pinterets.

Roskomnadzor je priopćenjem poručio da su mjere donijete nakon što te kompanije nisu uklonile sadržaj koji je bio označen kao nezakonit te da će kazne ostati na snazi dok se sporni sadržaji ne uklone. Nije specificirano o kojim je mjerama riječ.

Rusija je više puta prijetila kaznama društvenim mrežama i pretraživačima poput Googlea zbog kršenja oštrih zakona koji kriminaliziraju širenje "lažnih vijesti" o ruskoj vojsci.

U utorak su ruski sudovi kaznili američki streaming servis Twitch s dva milijuna rubalja (251 tisuća kuna) i aplikaciju za dopisivanje Telegram s 11 milijuna rubalja (1,38 milijuna kuna) zbog kršenja zakona o vojnoj cenzuri.


16:45 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da struja koja se generira u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine, a koju drže Rusi, pripada Ukrajini te zahtijeva da se taj princip u cijelosti poštuje.

Guterres, kad je upitan o ruskim planovima da se struja preusmjeri na rusku električnu mrežu, rekao je novinarima u crnomorskoj luci Odesi da elektrana treba biti demilitarizirana, što je potez koji bi riješio problem.

"Očigledno je da struja iz Zaporižja pripada Ukrajini i nužna je, osobito tijekom zime, ukrajinskim ljudima. I taj princip mora biti u cijelosti poštovan", rekao je.

Ukrajina se priprema na najtežu zimu u više od 30 godina nezavisnosti i priprema za mogući manjak energije pogoršan odspajanjem s nuklearne elektrane. Međunarodni humanitarni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi takav potez Rusije mogao uzrokovati još tegoba na istoku Ukrajine i uzrokovati da još ljudi pobjegne u inozemstvo.

Antonio Guterres u Odesi
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija


16:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron završili su telefonski razgovor o situaciji u Ukrajini, priopćila je Moskva.

Putin je rekao da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom, za koje je okrivio Kijev, stvorilo rizik od "katastrofe velikih razmjera".

Oba predsjednika složila su se oko potrebe slanja tima iz Međunarodne agencije za atomsku energiju u elektranu.
Prema Kremlju, Putin je rekao Macronu o stalnim preprekama opskrbi ruske hrane i gnojiva na svjetskim tržištima.


16:16 - Bivši ruski gradonačelnik imenovan je na čelo ruske vlade u sjeveroistočnoj Ukrajini, što je posljednje u nizu takvih imenovanja za koja Kijev kaže da su dio pokušaja aneksije njegovog teritorija.

Andrej Aleksejenko podnio je ostavku na mjesto gradonačelnika Krasnodara u četvrtak, a sada će biti na čelu novog vijeća ministara koje je imenovala Rusija u pokrajini Harkiv.

Ruski dužnosnici ranije su rekli da se okupirana područja Ukrajine nikada neće vratiti pod kontrolu Kijeva i da bi se referendumi o njihovom pristupanju Rusiji mogli održati na jesen. Ukrajina ih je nazvala "pseudo-referendumima" i obećala da će ih spriječiti.


16:11 - Njemačka bi trebala otvoriti plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se pripremila za zimu, izjavio je potpredsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Kubicki, naglasivši da bi prioritet vlade trebala biti stabilna opskrba plinom.

"Trebali bismo požuriti i otvoriti Sjeverni tok 2 kako bismo napunili svoje spremnike plinom za zimu”, kazao je Kubicki u razgovoru za RedaktionsNetzwerk Deutschland.

"Ne postoji razumni razlog" da se to ne napravi, dodao je njemački dužnosnik, odbacivši primjedbu novinara da bi taj potez bio protumačen kao trijumf ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prioritet vlade trebalo bi po njemu biti osiguravanje stabilne opskrbe plinom, a "kada skladišta plina budu puna, možemo ponovo zatvoriti Sjeverni tok 2, ali i druge plinovode, kada postanemo neovisni o ruskom plinu. No, još nismo u toj poziciji”, naglasio je Kubicki. Njegov prijedlog naišao je na oštre kritike i u redovima FDP-a čiji je član. Liberali su manji koalicijski partner u vladi kancelara Olafa Scholza.


14:10 - Tijekom noći dogodio se niz eksplozija u vojnim bazama duboko unutar ukrajinskog teritorija koji je pod okupacijom Rusije, što je pokazatelj sve veće sposobnosti Kijeva da pogađa rusku logistiku daleko od prve linije. 

Ukrajina je objavila i novo upozorenje oko nuklearne elektrane Zaporižja, smještene na prvoj liniji borbe. Kijev vjeruje da Moskva planira „veliku provokaciju“ kao opravdanje za njeno isključenje iz ukrajinske električne mreže i spajanje s onom ruskom. 

Na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala 2014., eksplozije su se čule kod baze Belbek na jugozapadu, u blizini Sevastopolja, sjedišta ruske crnomorske flote. Na suprotnom dijelu poluotoka eksplozije su se čule i u blizini Kerčkog mosta koji spaja Krim s Rusijom. Rusija je objavila da je bila riječ o njezinoj protuzračnoj obrani. 

Na teritoriju same Rusije evakuirana su dva sela nakon eksplozija u skladištima streljiva u pokrajini Belgorod, blizu ukrajinske granice, no gotovo 100 kilometara od teritorija pod kontrolom ukrajinskih snaga. 

Kijev održava atmosferu dvosmislenosti oko eksplozija, ne osvrćući se na njih službenim kanalima, no aludirajući da stoji iza njih, koristeći se oružjem velikog dometa i sabotažama.

Ruski dužnosnici izvijestili su da nema ozlijeđenih na Krimu i u Belgorodu. Objavili su da su oboreni dronovi u Belbeku i Kerču, te su potvrdili da su naredili evakuaciju sela kod Belgoroda gdje istražuju uzrok požara. 

„To svakako ne izgleda loše, ili dobro, ovisno o perspektivi“, napisao je na Twitteru bivši švedski premijer Carl Bildt uz videosnimku vatre po noći, navodno u ruskoj bazi u Belbeku. Reuters nije još potvrdio autentičnost te snimke.

Kijev je objavio da je preko noći gađao i područje iza ruske linije u južnoj provinciji Herson, uključujući most na brani Kahovska, jednoj od posljednjih ruta kojom Rusi mogu opskrbljivati tisuće trupa na zapadnoj obali Dnjepra. 

„Ukrajinske oružane snage pružile su Rusima magičnu večer“, napisao je na Facebooku Serij Klan, član hersonskog nacionalnog vijeća.

Ukrajina se nada da će novostečena sposobnost gađanja ruskih meta iza prve linije preokrenuti rat, zaustavljajući opskrbne linije potrebne Moskvi za održavanje okupacije. 

Kijev proteklih dana upozorava Ruse na Krimu, popularnom turističkom središtu, da niti jedan dio poluotoka nije siguran dok god je pod okupacijom. 

Prošli tjedan ruski su turisti svjedočili eksplozijama u ruskoj bazi na krimskoj obali. 

Ukrajina od prošlog mjeseca koristi napredne raketne sustave koje joj je poslao zapad. No eksplozije na Krimu i kod Belgoroda izvan su dometa tog naoružanja koje je javno poslano Ukrajini. 

13:18 - Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom priopćila je u petak da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u nuklearnoj elektrani Zaporižja i isključiti ih iz ukrajinske električne mreže.

Energoatom je u priopćenju rekao kako vjeruje da se Rusija, koja kontrolira elektranu, tamo priprema "provokaciju velikih razmjera". Moskva je pak optužila Kijev da priprema "provokaciju" na tom mjestu.

13:12 - Ruska Crnomorska flota trebala bi ove godine dobiti 12 novih brodova zajedno s dodatnim zrakoplovima i vozilima, rekao je u petak novoimenovani zapovjednik viceadmiral Viktor Sokolov, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

"Crnomorska flota sudjeluje u posebnoj vojnoj operaciji i uspješno izvršava sve postavljene zadaće", rekao je skupini mladih časnika, prenosi TASS.

Državna novinska agencija RIA objavila je u srijedu da je Sokolov imenovan zapovjednikom Crnomorske flote. Zamijenio je Igora Osipova, koji je bio na čelu od 2019., nakon niza neuspjeha. Tjedan ranije, u eksplozijama u zračnoj bazi na Krimu uništen je veći dio jedne od zračnih jedinica flote.

U travnju je vodeći brod flote, raketna krstarica Moskva, potopljena u, kako je ukrajinsko ministarstvo obrane reklo, raketnom udaru. Dva mjeseca poslije, Crnomorska flota se povukla sa strateški važnoga Zmijskog otoka, blizu ukrajinske luke Odese.

Rusija svoju vojnu kampanju u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom", čiji je cilj demilitarizacija i "denacifikacija" Ukrajine.

Kijev i zapadne vlade kažu da je to izgovor za osvajački rat u imperijalnom stilu.

12:27 -  Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u petak je rekao da ruska vojna prisutnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja garantira da se neće ponoviti „černobilski scenarij“. 

Glasnogovornik ruskog ministarstva Ivan Nečajev u četvrtak je rekao da je prijedlog Ujedinjenih naroda o demilitarizaciji područja oko te elektrane, najveće u Europi, „neprihvatljiv“.

Rusija je osvojila područje oko Zaporižja u ožujku.  Nuklearka je u blizini prve linije borbe i proteklih je tjedana bila meta granatiranja, zbog čega raste strah od nuklearne katastrofe poput one u Černobilu 1986. godine dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za napade. 

Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom u petak je objavila da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u elektrani i odspojiti ih iz ukrajinske električne mreže. Moskva je pak u četvrtak optužila Ukrajinu da planira „provokaciju“ kod elektrane. 

12:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da je svijet "na rubu nuklearne katastrofe" zbog okupacije elektrane Zaporižja.

"Svijet je na rubu nuklearne katastrofe zbog okupacije treće najveće nuklearne elektrane na svijetu u Energodaru, u regiji Zaporižja. Koliko će globalnoj zajednici trebati da odgovori na ruske neodgovorne postupke i nuklearno ucjenjivanje?", kazao je Zelenski.

11:55 - Kyiv Independent izvijestio je da je u tijeku potraga za ljudima ispod ruševina nakon napada na Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Šef policije Harkovske oblasti, Volodimir Timoško, rekao je da je trenutno potvrđeno da je 19 mrtvih, uključujući jedno dijete, i 20 ozlijeđenih, a očekuje se da će broj žrtava porasti nakon što su ruske rakete pogodile dvije spavaonice hostela.

11:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince da se drže podalje od neprijateljskih zapovjednih mjesta i logističkih baza. "Ne približavajte se vojnim objektima ruske vojske", rekao je nakon izvješća o eksplozijama tijekom noći na Krimu pod ruskom okupacijom.

10:18 - Ukrajina je jutros iznijela svoje uvjete potencijalnog mirovnog rješenja s Rusijom a to je da Moskva povuče sve trupe.

Međutim, Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimir Zelenskog rekao je da je pregovaranje s Rusijom opasna igra. "Pregovarati s Rusijomom znači igrati 'ruski rulet' s  kobnim završetkom za sve. Nastavak rata, teror i kriminalna ucjena", kazao je. 

8:44 - Rusija nastavlja kontinuirano bombardiranje sjeveroistočnog harkivskog bojišta kako bi tamo vezala ukrajinske snage i spriječila njihovo korištenje za protunapade u drugim regijama, priopćilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

Harkiv, nekih 15 km od bojišnice, stalno je granatiran od početka ruske invazije na Ukrajinu budući da je u dometu većine ruskog topništva, navodi se u dnevnom biltenu obavještajnih službi. 

Sedamnaest ljudi je ubijeno, a 42 ozlijeđeno u srijedu i četvrtak u dva ruska napada na Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, rekao je regionalni ukrajinski guverner.

Rusija negira da je namjerno gađala civile u, kako je naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

7:30 - Kineski i ruski čelnici Xi Jinping i Vladimir Putin prisustvovat će summitu G20 na Baliju u studenom, rekao je indonezijski predsjednik Joko Widodo za Bloomberg News u četvrtak.

“Xi Jinping će doći. Predsjednik Putin mi je također rekao da će doći”, rekao je Jokowi, kako ga popularno zovu, novinskoj agenciji.

7:15 - Kijevske nezavisne novine citirale su gradonačelnika Harkiva Ihora Terekhova koji je rekao da su ruske snage pucale na tri gradska okruga rano jutros. Terekhov je izvijestio da su pogođeni distrikti Kijevsky, Osnovyanskyi i Nemyshlianskyi u Harkovu. Od granatiranja je oštećena stambena zgrada, a zapalio se još jedan objekt. Do sada je prijavljeno da je jedna osoba ozlijeđena.

Ako se potvrdi, napad bi bio treći koji je pogodio grad u tri dana.

6:47 - Zbog straha da se ruske snage možda spremaju izvesti "provokaciju" u nuklearnoj elektrani Zaporižja, svjetski su čelnici pozvali na hitno osiguranje lokacije. Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na hitno povlačenje vojnih snaga i opreme. Rekao je da je "jako zabrinut" zbog situacije. "Moramo reći kako je – svaka potencijalna šteta Zaporižju je samoubojstvo", kazao je. 

6:40 - Rusija nije uspjela steći prednost nad Ukrajinom u kibernetičkom prostoru gotovo šest mjeseci nakon invazije na tu zemlju, rekao je u petak šef britanske obavještajne službe GCHQ Jeremy Fleming. 

Fleming je u autorskom tekstu za The Economist napisao kako su obje zemlje koristile svoje kibernetičke sposobnosti u ratu u Ukrajini. "Do sada je predsjednik Putin sveobuhvatno izgubio informacijski rat u Ukrajini i na Zapadu. Iako je to razlog za slavlje, ne bismo trebali podcijeniti kako se ruske dezinformacije odvijaju drugdje u svijetu", napisao je Fleming.

Baš kao i s kopnenom invazijom, čini se da su početni online planovi Rusije propali. Rusko korištenje ofenzivnih cyber alata bilo je neodgovorno i neselektivno, dodao je. 

Fleming je rekao kako je Rusija razvila zlonamjerni softver WhisperGate kako bi uništila i unakazila sustave ukrajinske vlade.

Također je rekao da je Rusija ranije koristila istu strategiju u Siriji i na Balkanu, a naveo je i kako su dezinformacije na internetu glavni dio ruske strategije. Međutim, GCHQ ih je uspio presresti i na vrijeme dati upozorenja, dodao je.

Ne ulazeći u puno detalja, Fleming je rekao da bi Nacionalne kibernetičke snage Ujedinjenog Kraljevstva mogle odgovoriti Rusiji raspoređivanjem britanske vojne jedinice koja koristi ofenzivne kibernetičke alate. 

6:35 - Stanovnici dvaju sela na jugu Rusije, u blizini ukrajinske granice, evakuirani su u četvrtak nakon što je izbio požar u obližnjem skladištu streljiva, no nitko nije ozlijeđen, rekao je mjesni dužnosnik.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, priopćio je da hitne službe istražuju uzrok požara koji se dogodio u blizini naselja Timonovo i Soloti, 15 kilometara od Ukrajine. Nije naveo pojedinosti. Popularni ukrajinski portal objavio je video snimku golemog požara u bazi. Reuters nije mogao provjeriti je li autentična.

Rusija je u utorak okrivila sabotere za niz eksplozija u skladištu streljiva na Krimu. 

Prošli tjedan eksplozije su se dogodile u zračnoj bazi na Krimu, za što je Moskva rekla da je bila nesreća.

U i oko Belgoroda zadnjih se mjeseci dogodio niz eksplozija za što je Gladkov okrivio ukrajinske snage.

Ključne riječi

Komentara 70

NI
nipos
20:16 19.08.2022.

Polako se i oko Kerčkog mosta počinje dimiti...neka biti će toga još i više...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
14:51 19.08.2022.

Tragedija u Černobilu se desila u noćnoj smjeni kada je osoblje koje nije bilo dovoljnio uvježbano napravilo niz grešaka. Inače nuklearna centrala u Černobilu bila je unaprijed izgrađena kao objekt niže sigurnosti radi izvlačenja nuklearnog materijala u vojne svrhe. Tragedija u Fukushimi nastala je jer je tsunami val nakon potesa uništio prometnice i vanjsku električnu mrežu. Kada centrala ostane bez vanjske mreže javlja se problem hlađenja reaktora i određenog broja sati koliko treba reaktoru da se bez hlađenja ugrije na temperaturu nakon koje nabubri radioaktivni oblak unutar postrojenja i eksplozivno uništi gornji oklop, a radioaktivnost prodre u okolinu. Na to se mora odmah reagirati dovoženjem energetskih jedinica za napajanje (u kontejnerima) i njihovo priključenje na uređaje za hlađenje. Šef centrale bio je politički postavljen nestručnjak, a čelnik japanske agencije za atomsku energiju bankarski stručnjak koji isto tako nije imao ni o čemu pojma. Osim što su kao veliki šefovi zabranili da ih se uznemirava tijekom noći, oni kada su saznali za razmjere opasne situacije nisu niti zatražili dovoz helikopterima generatora električne energije. Čak što više svojim političkim šefovima koji su ih takve neuke postavili rekli su da šefovi i tako znaju kako onim o tome nemaju pojma. Japanski predsjednik vlade je to opisao u svojim memoarima. A Rusi su već do sada ubili više Rusa u Ukrajini nego svih ostalih. Jer u krajevima koje bombardiraju živi puno doseljenih Rusa. Poznato?

Avatar drug Joža
drug Joža
11:16 19.08.2022.

Ukrajina nema "regije" ali zato ima "oblasti"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije