Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović

'SDP će u Rijeci prvi put imati lijevog protivnika'

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
11.12.2020.
u 21:12

Izmišljene optužbe uzrok su našeg ozbiljnog nepovjerenja u Možemo i Novu ljevicu

Saborska zastupnica Radničke fronte i kandidatkinja te stranke za gradonačelnicu Rijeke Katarina Peović govori o razlazu s platformom Možemo i ostatkom zeleno-lijeve koalicije.

U platformi Možemo kažu da ste tražili da podupru vašu kandidaturu za gradonačelnicu Rijeke. Jeste li u Radničkoj fronti na tomu inzistirali?

Ne, prije dva mjeseca organizirali smo sastanak na tu temu gdje su nam iz Možemo rekli da će o tome odlučiti lokalna organizacija, no odgovor nismo do danas dobili.

Zašto vam nisu odgovorili na upit o podršci koju ste tražili, imate li objašnjenje?

Nemam.

VIDEO: Katarina Peović o razlazu na ljevici

Optužili ste ih da je razlog zbog kojeg je zaista propala koalicija SDP. Mislite li da je „razlazom“ s Radničkom frontom nestala i svaka prepreka dogovoru Možemo i SDP-a u Zagrebu?

Uputili smo stranci Možemo nekoliko upita koji su bili vezani uz medijske napise o tome da se sastaju sa SDP-om u razgovorima o lokalnim izborima, o čemu smo saznali iz medija. Odgovorili su nam tek da tamo idu uime kluba zastupnika Lijevog bloka iz zagrebačke Skupštine, zamolili smo ih da budemo inače o tome obaviješteni i da se organiziraju sastanci o toj temi, no sastanci nisu organizirani. U medijima je Arsen Bauk (SDP) poručivao da je, što se njih tiče, loptica sada na Možemo, a da Radnička fronta njima „ne koristi”, što sugerira da su zadovoljni načinom na koji se ta loptica ispucala.

Je li vodstvu Možemo zapravo samo trebao alibi da dođe do „razlaza“ s Radničkom frontom s obzirom na špekulacije kako im Radnička fronta sa svojim stavovima zapravo šteti?

Neka drugi o tome donesu sud.

Pitam to jer je činjenica da su mnogi u Možemo negativno reagirali prema Radničkoj fronti već ljetos pred izbore kada ste vi u medije iznijeli svoju tezu o „nacionalizaciji“ štednje?

Mi smo iznijeli svoj prijedlog mjera koje bi pomogle u COVID krizi. HNB je iznio podatak da postoji ogromna koncentracija štednje. Poreznom reformom može se to akumulirano bogatstvo upotrijebiti u korist privrednog oporavka. U krizama najbogatiji trebaju snositi veći teret krize. U nas HDZ radi upravo suprotno – poreze je opet, u petom valu reforme, snizio za najbogatije. Radnička fronta prva je upozorila na to. Danas se naveliko govori o potrebi progresivnog oporezivanja i preraspodjele tereta krize, to je važan korak prema pravim promjenama. Donedavno to je bilo tabu-tema, no danas, očito, nije tako „radikalna”.

24.11.2020., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi “Sto ministar Tomislav Coric, predsjednik RH Zoran Milanovic i Andrej Plenkovic misle o radnicima" govorila je zastupnica Katarina Peovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mislite li da će sada glatko doći do dogovora SDP-a i Možemo o zajedničkom izlasku na izbore u Zagrebu?

Moja je procjena da će Možemo i SDP ići s dvije odvojene liste, no da će doći do postizborne suradnje.

Je li ovo definitivan kraj suradnje Radničke fronte s Možemo, Novom ljevicom i Orahom ili mislite da se suradnja, nakon svega, ipak može obnoviti?

Mi smo otvoreni za suradnju, ali karakter razlaza, nepotrebne izmišljene optužbe koje su Možemo i Nova ljevica uputili prema Radničkoj fronti te ostavljanje otvorenih pitanja odnosa prema SDP-u uzrok su porasta ozbiljnog nepovjerenja.

Izbačeni ste iz kluba. Kako ćete dalje funkcionirati u Saboru i je li vas itko zvao u neki drugi saborski klub?

Nakon izbacivanja postala sam zastupnica bez kluba, što znači da su mi mogućnost govora i djelovanja u Saboru suženi, no Radnička fronta i ja prolazili smo i puno teže dane.

Kandidatkinja ste za gradonačelnicu Rijeke, no očito bez potpore drugih lijevih stranaka. Mislite li da postoji šansa da SDP, nakon 20 godina, ostane bez vodstva u tom gradu?

Radnička fronta je, sada još i više nego prije, temeljna politička snaga artikulacije lijevih politika. Prvi put SDP u Rijeci ima lijevog protivnika, nakon desetljeća devastacije, za koju je SDP u velikoj mjeri odgovoran, postoji mogućnost da se korjenito mijenjaju stvari. Razgovaramo i s drugim strankama s kojima bismo mogli uspostaviti suradnju.

VIDEO: Mate Kapović o raspadu Zeleno-lijeve koalicije

Komentara 8

BL
bluescreen
22:21 11.12.2020.

Plesala je samo jedno ljeto.

TA
Talleyard
10:15 12.12.2020.

Ima šanse ako zavede Obrsnela. Bio bi to par stani pani.

ZH
zhecko
13:26 12.12.2020.

Preambiciozna crvena dama !😄😄😄😄😄

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije