Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Šaranski ribolov privlači i susjede Slovence i Mađare

Jedan od preduvjeta za uspješan ribolovni turizam svakako su ribe kapitalci, koje teže i više od 20 kilograma. Vode u ovoj županiji obiluju šaranima i amurima
27. srpnja 2018. u 12:00 0 komentara 1604 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Šumoviti obronci Bilogore, Moslavačke gore i Papuka zbog prirodnih ljepota i svega što pružaju u cijeloj mreži dolina, vodotoka i ribnjaka privlačni su izletnicima i turistima s posebnim interesima.

Vinarija Coner PROMO Vinarija „Coner“ nudi ekološka vina, domaće specijalitete, a spavati možete u najmodernijim apartmanima

Specifične vodene površine, odnosno umjetno iskopani sportski ribnjaci u svrhu razvoja ribolovnog turizma, glavni su adut Bjelovarsko-bilogorske županije i njenog ribolovnog turizma. Trenutačno najatraktivnije u županiji severinsko je jezero Slavija, zatim garešničko Ilova, jezero u Narti Amur, na Ugljaniku Štuka te daruvarsko jezero Toplica.

Sva jezera velika su između 2,5 hektara i deset hektara. Jedan od preduvjeta za uspješan ribolovni turizam svakako su ribe kapitalci, koje teže i više od 20 kilograma. Vode u ovoj županiji obiluju šaranima i amurima.

“Ulovi i pusti”

U nadi da će uloviti jednog od kapitalaca najčešće dolaze Hrvati iz drugih županija, ali i susjedi Mađari, Slovenci i Srbi. Svi oni dolaze na tzv. šaranski ribolov koji se odvija već poznatim režimom “ulovi i pusti”. Naime, pravila su stroga i svi primjerci iznad 5 kilograma moraju se živi vratiti u vodu najdulje za minutu.

Rodna kuća Petra Preradovića OBNOVA RODNE KUĆE Šetnja kroz život velikog pjesnika Petra Preradovića

Gosti se zadržavaju najmanje tri, a najdulje tjedan dana. Na raspolaganju im je jedno od 40 ribolovnih društava s 1350 članova u županiji. Ribolovni turizam dijeli se na ljetni, koji zapravo traje od proljeća do kasne jeseni, te zimski koji počinje krajem listopada i traje dok se vode ne smrznu, a tada se najviše love smuđ i štuka.

Godišnje ove vode posjeti oko 600 ribolovaca. Osim samog ribolova, za njih je pripremljen i mjesečnik “Ribolovac” koji izlazi na nacionalnoj razini. Tu su i razna natjecanja, kupovi i memorijali. Jedan od njih održat će se 12. kolovoza, a riječ je o Memorijalu Antuna Čika, nazvanom po osnivaču ŠRD “Česma” davne 1929. godine. Održava se 43. put, što ga ujedno čini i najstarijim memorijalom na ovom prostoru.

Osim ribiča, nerijetko dolaze i gledatelji koji imaju priliku uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi ribljih jela odnosno poznatim fišijadama. Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza prisjetio se i plana o Rekreacijskom centru Jelinec koji nikada nije proveden, a za turizam bi donio puno.

PROMO Uživajte u vinima, tradiocionalnoj kuhinji i jahanju u izletištu i vinotočju „Vinia“

– Riječ je o projektu kojega rado opisujem kao “Mali Jarun”. Jezero za pecanje veličine deset hektara djelomično bi služilo za veslanje, a mali dio bio je predviđen i za kupanje. Sve to bilo bi upotpunjeno raznim sadržajima, biciklističkim, pješačkim i konjičkim stazama, nadstrešnicama, roštiljima, popratnim sadržajem i objektima. Nadam da će se taj plan jednom ostvariti – objasnio je Sever.

Poznata lovišta

Ne privlači jedino ribolov na ovom području goste iz inozemstva i zemlje. Tu su i bilogorske šume bogate divljači koje zauzimaju visoko mjesto na popisu lovišta. Lov predstavlja sve značajniju gospodarsku djelatnost, a temelji se na odgovornom i održivom principu razvoja, imajući na umu prirodne zakone i funkcioniranje biocenoze u cjelini.

Održivi razvoj turizma, onaj koji ne ugrožava prirodno i kulturno nasljeđe jedini je oblik razvitka turizma kojem smijemo težiti. Lovci Bjelovarsko-bilogorske županije mogu za potrebe lovnog turizma dati do 50 posto propisane odstrjelne kvote, što znači da županija može ponuditi lovcima-turistima 250 običnih jelena, 1200 grla srneće divljači, 1200 divljih svinja, oko 1000 zečeva i 2500 fazana. Županija može ponuditi i 200 lovnih dana paušalnog lova na divlje svinje i 200 lovnih dana paušalnog lova na pernatu divljač (šljuke i prepelice).

Bjelovarsko-bilogorska županija Daruvarska vinska cesta Poznati po vinima od rimskog doba

Čak 43 zajednička lovišta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, puna autohtone divljači, nude odstrel divlje svinje, običnog jelena te lov na srnjake. Mato Kovačević, tajnik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je da županija ima najbrojniju i najkvalitetniju divljač. Prepoznatljiva je i po lovu na sitnu divljač, poput fazana, divljih pataka i prepelica, zbog kojih najčešće dolaze susjedi Talijani.

Dolaze i domaći lovci iz drugih krajeva zemlje, ali i iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Švicarske pa čak i iz Danske. Njih 500-tinjak godišnje dobije lovačku iskaznicu za lov tijekom cijele godine, a cijena joj je 400 kuna.

– Privlače ih prirodno uzgojena divljač i otvorena lovišta, za razliku od zatvorenih kakva su najčešće kod njih. Ljepote Bilogore i prirodna obilježja također su se pokazala adutom koji gosti lovci često ističu. Također, trenutačno je diljem Europe popularan prilov divlje svinje, situacija kada zapravo više ljudi lovi divlju svinju, i to im također pružamo na ovom području – objasnio je Kovačević.

Lovci najčešće dolaze od jeseni do kraja siječnja, a ostaju tri ili više dana. Najviše upita dolazi za lovišta Česma-Žabljački lug, Pisaničku bilogoru, Virovitičku bilogoru, Papuk-Javornik i Vrani Kamen. Stranim državljanima koji su položili lovački ispit ili ishodili dozvolu za nošenje lovačkog oružja, u skladu s propisima zemlje iz koje dolaze, prema određenoj proceduri izdaje se lovačka iskaznica za strance. I to na zahtjev ovlaštenika prava lova gdje će strani državljanin prvi put te godine loviti.

Dravska iža PROMO U Križnici uživajte u obiteljskom raftingu ili se opustite uz lov i ribolov

Ako ste ljubitelj boravka na otvorenom, ali volite više kretanja nego što to zahtijeva lov ili ribolov, slobodno se biciklom uputite biciklističkim stazama Bjelovarsko-bilogorske županije. Rute su Bjelovar-Čazma duga 44 kilometra, Čazma-Garešnica duljine 37 kilometara, Garešnica-Daruvar-Grubišno Polje 59 kilometara i na kraju, Grubišno Polje-Bjelovar 52 kilometra.

>> Bjelovarčani zaustavili promet jer smatraju kako su cijene goriva previsoke

1 / 10
Bjelovarčani zaustavili promet jer smatraju kako su cijene goriva previsoke
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.