Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Poznati po vinima od rimskog doba

Daruvarsku vinsku cestu danas čini sedam punktova
13. srpnja 2018. u 12:05 78 prikaza
Bjelovarsko-bilogorska županija
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Daruvar je od rimskog doba poznat po vinima. O tome svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom “Vas diatretum Daruvarense”, koji je pronađen 1789. u Rimskoj šumi. Daruvarsku vinsku cestu danas čini sedam punktova. Oblikom i namjenom spaja najudaljenije dijelove grada, počevši od daruvarskih vinograda i Vinarije Lotada.

Na području Vrbovca nalazi se, pak, kušaonica vina u „Vezmarovoj kuli”, vidikovcu i kamenoj tvrđavi sagrađenoj 1960. godine usred vinograda. Na drugoj strani grada Daruvarska vinska cesta povezuje etnoimanje gdje se pružaju usluge seoskog turizma, a u središnjem je dijelu restoran s domaćim i češkim specijalitetima, daruvarskim vinima i Staročeškom pivu. Na putu je i sirana te Vinski salon koji izlošcima i paletom proizvoda obuhvaća sve punktove Daruvarske vinske ceste.

Bjelovarsko-bilogorska županija | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto safari relativno je nova atrakcija u Županiji. Turisti mogu u „lov“ čarobnih prirodnih ljepota uz pomoć objektiva i dalekozora te, kao suvenir, kući odnijeti fotografije za pamćenje. Poučna staza Lokvanjić od 2,9 kilometra, recimo, ima četiri promatračnice za ptice i deset infoedukativnih ploča o flori i fauni ribnjaka.

U Lovrakovu centru Vlak u snijegu, mlin Pere Kvržice...
Davne 1931. g. ispričana je uzbudljiva priča o vlaku u snijegu koja je još uvijek dostupna posjetiteljima Centra “Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu. U Centru se nalazi parna lokomotiva s vagonima koju su u romanu “Vlak u snijegu” otkopavala djeca, identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, Mlinareva kuća, nadstrešnica s ljetnom učionicom, dječje igralište te šetnica uz vodotok s klupama. U blizini je i Staza prijatelja prirode na kojoj će namjernik, među ostalim, vidjeti vidru i dabrove što žive nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.

Bjelovarsko-bilogorska županija | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Svijetle pruge u Velikom Trojstvu kraj Bjelovara jedina su Galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Prve skulpture postavljene su prije 15-ak godina, u početkom ove su obnovljene. U projekt su bili uključeni restauratori i konzervatori. Za potpuni užitak preporučuje se i vožnja biciklom u okolicu.

Virovitičko-podravska županija Skokovit rast Noćenja čak 90% više nego lani u Virovitičko-podravskoj županiji Cikloturizam Cikloturizam Tisuću kilometara na dva kotača: izazov i – čista uživancija Orahovica Novi život baštine Komforni hoteli u donedavno ruševnim dvorcima i kurijama
Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'