Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daruvarska vinska cesta

Poznati po vinima od rimskog doba

Bjelovarsko-bilogorska županija
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
13.07.2018.
u 12:05

Daruvarsku vinsku cestu danas čini sedam punktova

Daruvar je od rimskog doba poznat po vinima. O tome svjedoči Diatretni stakleni pehar za vino – carski mrežasti pehar, imenom “Vas diatretum Daruvarense”, koji je pronađen 1789. u Rimskoj šumi. Daruvarsku vinsku cestu danas čini sedam punktova. Oblikom i namjenom spaja najudaljenije dijelove grada, počevši od daruvarskih vinograda i Vinarije Lotada.

Na području Vrbovca nalazi se, pak, kušaonica vina u „Vezmarovoj kuli”, vidikovcu i kamenoj tvrđavi sagrađenoj 1960. godine usred vinograda. Na drugoj strani grada Daruvarska vinska cesta povezuje etnoimanje gdje se pružaju usluge seoskog turizma, a u središnjem je dijelu restoran s domaćim i češkim specijalitetima, daruvarskim vinima i Staročeškom pivu. Na putu je i sirana te Vinski salon koji izlošcima i paletom proizvoda obuhvaća sve punktove Daruvarske vinske ceste.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto safari relativno je nova atrakcija u Županiji. Turisti mogu u „lov“ čarobnih prirodnih ljepota uz pomoć objektiva i dalekozora te, kao suvenir, kući odnijeti fotografije za pamćenje. Poučna staza Lokvanjić od 2,9 kilometra, recimo, ima četiri promatračnice za ptice i deset infoedukativnih ploča o flori i fauni ribnjaka.

U Lovrakovu centru Vlak u snijegu, mlin Pere Kvržice...
Davne 1931. g. ispričana je uzbudljiva priča o vlaku u snijegu koja je još uvijek dostupna posjetiteljima Centra “Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu. U Centru se nalazi parna lokomotiva s vagonima koju su u romanu “Vlak u snijegu” otkopavala djeca, identičan mlin koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, Mlinareva kuća, nadstrešnica s ljetnom učionicom, dječje igralište te šetnica uz vodotok s klupama. U blizini je i Staza prijatelja prirode na kojoj će namjernik, među ostalim, vidjeti vidru i dabrove što žive nedaleko od mlina Družbe Pere Kvržice.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Svijetle pruge u Velikom Trojstvu kraj Bjelovara jedina su Galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Prve skulpture postavljene su prije 15-ak godina, u početkom ove su obnovljene. U projekt su bili uključeni restauratori i konzervatori. Za potpuni užitak preporučuje se i vožnja biciklom u okolicu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije