Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA RODNE KUĆE

Šetnja kroz život velikog pjesnika Petra Preradovića

Rodna kuća Petra Preradovića
Foto: Kristijan Toplak
1/2
20.07.2018.
u 12:00

Ove se godine navršava 200 godina otkako se u kući u Grabrovnici, nedaleko od Pitomače, rodio naš poznati pjesnik

Prije ravno 200 godina u kući u Grabrovnici, nedaleko od Pitomače, rodio se Petar Preradović, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika. Njegova rodna kuća turiste će za koji mjesec dočekivati u novom ruhu jer je u lipnju započela obnova svojevrsnog spomenika kulture. Riječ je o građevini za čiju je obnovu iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, projekt “Preradović & Csokonai”, odobreno 1,4 milijuna eura.

Kada kroče kroz vrata obnovljenog doma u kojem je 19. ožujka 1818. svijet ugledao naš velikan, unutra će ih dočekati – siluetni hologram Petra Preradovića. Hologramski Petar “uvući” će tako posjetitelja u prostor i vrijeme prve polovice 19. stoljeća. Građevina u Grabrovnici podignuta je još u 18. stoljeću, a za vrijeme Vojne krajine služila je kao graničarska “štacija”. Nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stoljeća u njoj je smještena lugarnica, a služila je svojedobno i kao skladište poljoprivredne zadruge. Obnovljena je prvi put 1909. kada je na njoj osvanula i spomen ploča od bijelog mramora s reljefnim Preradovićevim portretom - odljevom Rendićeva portreta s nadgrobnog spomenika u Mirogojskim arkadama.

Druga velika obnova uslijedila je za pjesnikov 150. rođendan koji se obilježavao 1968. Uređena je i okolica, a na toj je adresi napokon otvoren i pjesnikov muzej s društvenim prostorijama. Kako bi se osigurao novac da građevinari mogu prionuti poslu, osnovan je i Fond Petra Preradovića, za koji su prve priloge dali prosvjetni djelatnici osnovnih škola Pitomača, Sedlarica, Stari Gradac, Kalinovac i Ferdinandovac. Preradovićeva je rodna kuća tada zaštićena i kao spomenik kulture. Ovješena je te 1968. i nova, jednostavna ploča od sivog mramora. Ispred škole je, pak, postavljeno pjesnikovo poprsje, rad akademskog kipara Mihaela Kajfeša iz Zagreba.

Polovicu zgrade na dvorišnoj strani zauzima dvorana s pozornicom, dok su u prednjem dijelu knjižnica i čitaonica te muzej, u dvije prostorije. Muzejski postav kronološki nas vodi kroz život i rad velikog književnika - presnimkama rukopisa, fotografija i dokumenata iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Arhiva Hrvatske, Arhiva JAZU, Instituta za književnost i teatrologiju JAZU, Gradskog muzeja u Bjelovaru te originalnim predmetima koje su muzeju ustupili mještani i pjesnikovi nasljednici.

Rodna kuća Petra Preradovića
1/9

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
20:15 20.07.2018.

pjesniku svaka čast....ali ja ipak pijem kavu na Cvjetnome

IV
ivanjoksimovic
12:16 20.07.2018.

Hrvatski pesnik? Mislite srpski, ili austrougarski? Jer Preradovic niti je Hrvat niti je rodjen u Hrvatskoj. Srbin pravoslavac rodjen u Austrougarskoj, pesnik i slovenofil, cija je porodica pre velike seobe zivela u Staroj Srbiji odakle vodi poreklo, odatle otisla u Backu, negde u blizini Sombora, a kasnije odatle u Austrougarsku Vojnu Krajinu. Opet mantrate nebuloze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije