Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Sanader iznosi obranu: Tražim oslobađajuću presudu za sebe i stranku

Na početku je ustvrdio da je u ovom postupku nedužan, kao i HDZ, koji je, kako je kazao, osnivao u Austriji početkom 90-ih.
12. veljače 2020. u 12:00 33 komentara 3110 prikaza
Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja s iznošenjem obrane u aferi Fimi medija.

Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media AFERA FIMI MEDIA Sanader: Nikada ništa nisam tražio za sebe. Za stranku još i manje

Na početku je ustvrdio da je u ovom postupku nedužan, kao i HDZ, koji je, kako je kazao, osnivao u Austriji početkom 90-ih.

– Bio sam u kontaktu s predsjednikom Tuđmanom koji me pozivao da se vratim u Hrvatsku. To nam je bilo teško  jer smo imali malo dijete, a znali smo da će biti rata. Čak mi je to rekao jugoslavenski konzul kada sam došao produžiti jugoslavensku putovnicu. Pitao me što to mi iz HDZ-a radimo. Kazao je da će biti krvi do koljena, a ja sam mu rekao da neće jer mi želimo miran razlaz – kazao je Sanader.

Potom je pojasnio kako se vratio u Split te uskoro počeo političku karijeru. Najavio je da će danas pričati kako je stekao imovinu jer, prema optužnici, ima nesrazmjer u prihodima i rashodima od 23 milijuna kuna. USKOK traži da mu se to oduzme.

Sloković, Prodanović i Sanader Suđenje Sanaderu Prodanović i Sloković kažnjeni su s po 10 tisuća kuna

Sanader je ponovio da je 1976., kao dopisnik iz Austrije za Sportske novosti, pratio zimske olimpijske igre. – Radio sam kao dopisnik i za Slobodnu. Za to sam primao honorar. Nije to bio veliki novac ali za studenta je bilo dosta. Bio sam i u uredništvu studentskog lista, za što sam također primao plaću. Predavao sam i vjeronauk, a radio sam i za marketinšku agenciju gdje sam u pet godina, po mojoj procjeni, zaradio oko 65.000 eura – kazao je bivši premijer.

Sanader je naveo i kako je imao više firmi u kojima je bio vlasnik i suvlasnik. Radio je na projektima gradnje kuća po Austriji i hotela u Antaliji. Na kraju mu je, kako je kazao, na račun tih projekata i udjela u tvrtki prije povratka u Hrvatsku isplaćeno milijun eura. 

Vatromet u Sidneyu Milan Ivkošić Sudi se samo Ivi Sanaderu premda on nije jedini

Bivši premijer požalio se i da je njemu i njegovoj obitelji već deset godina blokirana sva imovina. Kazao je da je zbog toga u neravnopravnom položaju u odnosu na USKOK koji ima resurse koje on nema. – Apsolutno sam ograničen u obrani. Nemam ista prava kao USKOK. Pitam se koliko će dugo ta blokada stajati. A imovina nam je blokirana da bi se naplatio nesrazmjer kojeg nema – kazao je Sanader.

Imao je mnogo prigovora na nalaz vještačenja u kojem, kako tvrdi, nisu navedeni svi podaci jer za Sanaderove tvrdnje ne postoji materijalna dokumentacija.

- Duboko me pogađa ova nepravda koja traje već 10 godina. Tražim oslobađajuću presudu za sebe i stranku. Držim da sam potpuno nedužan. Stranka isto. Smatram da smo i ja i stranka zaslužili drugačiji tretman, a ne da se 10 godina nalazimo na optuženičkoj klupi - kazao je Sanader. 

Uhićen sanader Vesna Škare Ožbolt: Izvana je bio uljuđen, iznutra okrutan

Rekao je i da nije govorio o političkom progonu i to ne zato što u to ne vjeruje već jer je odlučio da to ne stavlja u prvi plan. Kazao je da je postupak protiv njega počeo 2011., dva tjedna prije izbora. Sanader smatra da je to napravljeno jer je Mladen Bajić, tadašnji glavni odvjetnik vjerovao da će na izborima pobijediti SDP pa mu je, po Sanaderu, to bila šansa da se dokaže. 

Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • vvvggg:

  Pa nemojte tako ljudi... Naš je ivo sanader pukovnik hrvatske vojske Da nam nije bilo heroja poput njega i kujunđića mi bismo danas bili srpska provincija... Ne možete takvim junacima imovinu ispitivat...

 • velikojeto:

  predavao vjeronauk i gradio je stanove ahahahahah

 • Avatar moj_bravo
  moj_bravo:

  Ovo je za povraćati... treba ga streljati.