Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propaganda

Rusi zbog izjave šefa izbjeglih Srba optužili Hrvatsku

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.06.2015.
u 08:07

Srpska pravoslavna crkva: Čini se da se ovdje ne radi o brizi za čovjeka, nego o interesima velikih sila, a masovnih prelazaka na katoličanstvo nije bilo

Šokantni podatak da je u Hrvatskoj u posljednjih 19 godina pokršteno 30 tisuća Srba, kako je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojoj publikaciji o neonacizmu – neslužbeno doznajemo – preuzet je od Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske i predsjednika Milenka Budimira. Upravo je on, još lani, izjavio kako "ima informacije da je umirovljeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan raspolagao podacima da je 30.000 Srba pokršteno u Hrvatskoj nakon Oluje".

Nema statistika

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj samo su odmahnuli rukom na teze ruskog MVP-a, a nekoliko vodećih osoba u SPC-u reklo nam je da službeno ništa niti žele niti imaju komentirati. Prvo, jer nema nikakvih statistika, a drugo jer im je sumnjiva briga Rusije u ovome trenutku.

– Hvala što se netko brine o tome, ali i vrijeme i kontekst sada su u najmanju ruku neobični. Mogli su se sjetiti i ranije. Zatim, to je slojevito pitanje. Sigurno je bilo prelazaka na katoličanstvo, ali to uglavnom nisu bili pravoslavni vjernici, nego ljudi izgubljenog identiteta, poput tzv. vojnih lica i njihove djece. Oni su naučili biti podobni društvu u kojemu žive i jednostavno su išli za tim svojim instinktom. Ili se radilo o mješovitim brakovima – kažu nam u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dodajući kako je sigurno bilo prozelitizma posljednjih godina, ali da to nije bilo masovno.

– Čini se da ovdje nije riječ o brizi za čovjeka, nego o interesima velikih sila, gdje smo mi mali narodi obični pijuni. Jer nikome u ovome trenutku ne treba zavađati naša dva naroda – kažu nam u SPC-u.

Katolička crkva u Hrvatskoj nije se oglasila o izvješću, a nitko ga nije bio spreman neslužbeno komentirati.

SDSS-ovac Milorad Pupovac ne zna odakle ruskom MVP-u podaci.

– Nemamo preciznih podataka o posljedicama u posljednjih 25 godina, ni po etničkoj ni vjerskoj pripadnosti. Ono što imamo su očiti pokazatelji da se vjerska i etnička netoleracija događa u Hrvatskoj, kroz godine nekada više, a nekada manje, a i sada je značajna – kaže Pupovac.

Bez izvora

No izvješće ruskog MVP-a, kojim su obuhvaćene 33 države, zahtijeva i dodatnu analizu. U izvješću se ne navode izvori za tvrdnje, osim uopćenog "prema podacima humanitarnih i nevladinih organizacija". Ukrajinu su analizirali u detalje i popratili slikama, dok kod Bugarske uopće ne spominju nacionalističku, ali i prorusku stranka ATAKA, s programom protiv Roma i Turaka... Slovačka, bliska Rusiji, spomenuta je u tek dvije rečenice. Srbija se ne spominje. Navode incidente u Hrvatskoj, no ne i kazne protiv počinitelja.

– S obzirom na to da su u izvještaju spomenute 33 države, uglavnom EU i NATO članice, i to većinom one koje spadaju u demokratski najrazvijenije države, sve države EU rade na zajedničkom odgovoru. Kada je riječ o podacima koji se odnose na Hrvatsku, osim što je dio tih podataka u potpunosti neutemeljen, očito je da su birani i korišteni selektivno, da bi ih se prilagodilo unaprijed određenim zaključcima – kažu iz hrvatskog MVP-a.

>>'Pokrštavanje' se nastavlja

>>Srbija smanjuje energetsku ovisnost o Rusiji?

Komentara 102

MR
MrkiMedo
08:19 10.06.2015.

Ne znam zasto je uz ovaj tekst stavljena slika Vesne Pusic? Zato sto se zabrinula radi ruske publikacije i njenog sadrzaja? Zato sto ce odlucno demantirati sve te navode? Ili je mozda ona dala te informacije ruskoj strani?

AN
anticenzura
08:24 10.06.2015.

'' Šokantni podatak da je u Hrvatskoj u posljednjih 19 godina pokršteno 30 tisuća Srba'' - Valjda pokatoliceno, posto su i Srbi Krscani. Kukulele od novinarstva, 3 novinara pisu jedan text, i ne muckaju glavom prije no sto naslone pero.

Avatar R & I
R & I
08:19 10.06.2015.

Kad se ove informacije sagledaju, a one su samo vrh „ledenog brijega“, onda uopce ne treba biti iznenaden politickim kursom Vesne Pusic I Zorana Milanovica koji su dosli na celo drzave koju nikada, kao ni njihovi preci, ne samo daa nisu zeljeli, nego su se na sve nacine protiv te drzave borili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije