Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović napokon progovorio o vjerskim simbolima u državnim ustanovama

Razgovarat ćemo o raspelima, ali nećemo ih uklanjati 'sjekirom'

Josipović
Pixsell
17.01.2010.
u 19:18

Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol? To pitanje reguirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava, upozorio je Josipović

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović neće "sjekirom" rješavati pitanje vjerskih simbola u državnim ustanovama, premda će pokrenuti raspravu o njima.

- Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol - odgovorio je Josipović na pitanje u intervjuu RTL televiziji kako gleda na postavljanje raspela u zadarskoj gimnaziji Jurja Barakovića.

- To pitanje reguirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava i dijalog s Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama. To pitanje nikako se ne smije rješavati "sjekirom" - upozorio je Josipović, a iz njegova držanja moglo se vidjeti da nije zadovoljan isticanjem vjerskih simbola u državnim prostorijama, pogotovo ako se oni zamjenjuju državnim simbolima.

Njegov prethodnik Stjepan Mesić izazvao je ljetos buru u javnosti inicijativom da se iz dražavnih ustanova uklone vjerski simboli. Josipović se o tom pitanju nije decidirano izjašnjavao u predizbornoj kampanji, premda je sada očito da će se i on pozabaviti tim pitanjem.

Ključne riječi

Komentara 307

LI
Liber
21:03 17.01.2010.

Evo ovako...ja imam rijesenje za ovaj nas mali problem!!! Ostavit cemo krizeve po skolama ali za uzvrat postavit cemo kipove Darwina po crkvama a mozda i koji poster evolucije covijeka. Moze??

AD
adolf2
21:13 17.01.2010.

..a zaboli me glava od ovih zadrtih klerikalaca i \"pravih\" katolika, genskih hrvata. gospodo vjernici, križ i vjerovanje se nosi u srcu i duši, ne na zidu, oko vrata ili na čelu ..

OB
-obrisani-
21:28 17.01.2010.

nevjernici, da smo bar ko muslimani malo bi vas bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije