Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'RAFALI ČUVAJU MEDITERAN'

Francuski mediji o dolasku Macrona u Zagreb: 'Najveća narudžba oružja još od balkanskih ratova'

Andrej Plenković i Emmanuel Macron dali su izjave nakon sastanka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/20
25.11.2021.
u 14:24

Francuski Dassault Rafale u svom zadnjem operativnom standardu F3-R potpuno je kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom u svijetu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je potpisao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem "Strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske" u Zagrebu, dok su ministri obje zemlje potpisali ugovor o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Vijest o kupnji milijardi eura vrijednih aviona francuske proizvodnje kratko je bila zabilježena u većem dijelu francuskih medija. 

Donosimo neke od reakcija. 

TV5Monde navodi u članku kako je danas došlo do kupovine Rafala te da je cilj modernizacije hrvatske vojske. 

"S ovom akvizicijom, objavljenom u svibnju, Zagreb planira modernizirati svoju vojsku i provesti najveću narudžbu oružja još od balkanskih ratova za nezavisnost", navodi TV5Monde koji se poziva na AFP, kao i brojni drugi francuski mediji. 

Ugledni ekonomski portal Les Echos navodi kako je danas potpisan ugovor o kupovini te detalje o tome što uključuje kupovina francuskih višenamjenskih borbenih aviona. Napominju kako su zbog grčke, hrvatske i egipatske te katarske kupovine navedenih bojnih aviona Rafali postali "bitno sredstvo zaštite Mediterana". 

VIDEO: Macron za vrijeme upisivanja u Zlatnu knjigu izvadio šalabahter.

Portal Paris Match preuzeo je većinu informacija o posjeti francuskog predsjednika od AFP-a, međutim proširili su vijest s Macronovim i Plenkovićevim izjavama, kao i o detaljima o kupovini Rafala. 

Ekonomski tjednik Challenges kratko objavio je vijest o dolasku Macrona u Zagreb, te u naslovu napominju kako je kupovina višenamjenskih borbenih aviona "starteško partnerstvo Pariza i Zagreba". 

Lokalni medij MarseilleNews pak ni ne navodi razlog dolaska francuskog predsjednika u Hrvatsku, već prenose njegove izjave vezane uz migrantsku krizu. 

"Govoreći na konferenciji za medije u Zagrebu, kazao je: - Trebamo pojačati europsku suradnju. Francuska je tranzitna zemlja. Vrlo jasno ću reći da su naše sigurnosne snage na terenu i danju i noću", navodi se u tekstu. 

VIDEO: Macron položio vijenac na Spomeniku domovini

 

Komentara 23

Avatar NisamTrol
NisamTrol
17:26 25.11.2021.

Hahhaha to su "francuski meiji"? Nekakvi lokalni news portali? Zašto to nije prenio La Monde i Le Figaro?

DU
Deleted user
17:52 25.11.2021.

Što kaže pupavac?

DU
Deleted user
16:08 25.11.2021.

Zapad voli umanjivati probleme na Balkanu. Tako su ovo bili 'Balkanski ratovi', a bombardiranje Srbije je bilo 'operacija Milosrdni anđeo'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije