Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI SU GLEDALI U NEBO

VIDEO Dva Rafalea letjela iznad Zagreba: Pogledajte borbene zrakoplove koje smo kupili

Foto: Robert Anić/Marko Lukunić/PIXSELL
1/22
25.11.2021.
u 13:11

Macron i Plenković zajedno su gledali prelijetanje zrakoplova. Iako su se najavila samo dva preleta, zrakoplovi su iznad Zagreba letjeli 20-ak minuta.

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Banskim dvorima, iznad Zagreba preletjela su dva borbena zrakoplova Rafale koje Hrvatska kupuje od Francuske. Ugovor o nabavi aviona danas su potpisali ministri obrane u Banskim dvorima. 

Macron i Plenković zajedno su gledali prelijetanje zrakoplova. Iako su se najavila samo dva preleta, zrakoplovi su iznad Zagreba letjeli 20-ak minuta. 

Inače, francuski Dassault Rafale u svom zadnjem operativnom standardu F3-R potpuno je kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom na svijetu.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha (letenje nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje). Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost pred ostalim avionima u natječaju mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istodobno, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana. 

Zrakoplovi Rafale imaju revolucionarni integrirani sustav Spectra koji pilotu omogućuje iznimno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, uporabi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija.

Rafalea pokreću dva motora tipa Snecma M88 koji osiguravaju najveću brzinu od 2223 kilometara na sat (1,8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1852 kilometara i neborbeni dolet od 3700 kilometara s priključena tri vanjska spremnika. Brzina penjanja iznosi 304 metara u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara.

1/72

Komentara 143

AK
ante kapulica
15:05 25.11.2021.

bilo bi fer da se rate za rafale počnu plaćati odmah sada do sljedećih izbora, do ljeta 2024. godine, a ne da ova vlada preuzme zasluge a netko drugi da to plaća dok će plenki već biti u briselu

Avatar xilandar
xilandar
00:12 26.11.2021.

Nema od toga nista. Opet gazda bumo kazal ne ka i za Israeli barake

VI
vidum
17:20 25.11.2021.

UH! Ne mogu ni zamisliti kako bi bilo da ih je Plenki imao 91.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije