Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Furio Radin

Rezultat referenduma bili bi invalidni zastupnici nacionalnih manjina

Furio Radin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.06.2018.
u 13:58

Radin je priznao i da ga je iznenadio odnos predsjednice Republike prema referendumskoj inicijativi Narod odlučuje

Predstavnik talijanske manjine Furio Radin i predstavnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavili su u utorak, uoči sastanka predstavnika manjina s premijerom Andrejem Plenkovićem, kako će razgovarati o provedbi operativnih programa nacionalnih manjina, a Radin je priznao i da ga je iznenadio odnos predsjednice Republike prema referendumskoj inicijativi Narod odlučuje.

Komentirajući novinarima tu referendumsku inicijativu koja uključuje smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru te njihovo isključivanje iz odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu, Radin je naglasio kako je sam premijer Plenković rekao da bi, u slučaju, ne daj Bože uspjeha referenduma, rezultat bili invalidni zastupnici nacionalnih manjina.

– S tim se naravno slažem – ustvrdio je Radin.

Radin je komentirao i odnos predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović prema referendumu, za čije su održavanje svoje potpise stavila i četiri njezina savjetnika.

Grabar-Kitarović nedavno je rekla, koliko joj je poznato, da je skupljeno  dovoljno potpisa za referendum, kako je za političare važno da uključe volju naroda, ali i da je očito da su građani davanjem potpisa za referendum pokazali da žele promjene.

– To što su njezini savjetnici potpisali, to je problem predsjednice Republike. Kada je gospodin Tatalović iznio sličnu ideju, a bio je savjetnik predsjednika Josipovića, reagirali smo žestoko i gospodin Josipović distancirao se od njega. Ja ne ulazim u odnose između predsjednice i njezinih savjetnika – rekao je.

Priznao je i kako je iznenađen njezinim odnosom prema referendumu te činjenicom da je primila Željku Markić.

O tome hoće li na sastanku biti razgovora o Agrokoru i referendumu, Vladimir Bilek je uzvratio: – Agrokor i sam referendum možda ima veze s operativnim programom zato što je kontra nekih stvari koje se nalaze direktno u programu Vlade, ne samo ove već i one koja je bila s Mostom. Malo je licemjerno to podržavati, a onda okrenuti ploču – rekao je Bilek.

Na pitanje očekuju li jamstva od premijera o pravima nacionalnih manjina, Bilek je uzvratio kako nije siguran da premijer može davati neke garancije o tome hoće li ili neće doći do referenduma.

Furio Radin
1/3

– Treba pričekati. Roka za predaju nažalost nema i tu se može još svašta dogoditi. Zakon o referendumu, pa i Ustav, malo je nedefiniran, imamo kontradiktorne izjave nekih ustavnih stručnjaka i vjerujem da će o tome mišljenje dati Ustavni sud – rekao je Bilek.

Komentirao je i poruke nekih članova u vrhu HDZ-a da se ne može ignorirati volja gotovo 400 tisuća ljudi.

– Pripadnika nacionalnih manjina ima gotovo 400 tisuća u RH. Moramo reći da je 390 tisuća potpisa skupljeno, vidjet ćemo koliko će ih biti nakon provjere. To je 10 posto, a što misli ostalih 3,5 milijuna građana o tom pitanju? – pitao se Bilek.

Upitan o tome je li iznenađen podrškom predsjednice referendumu, Bilek je kazao kako ona nije rekla da podržava referendum nego građane i njihovu volju

– Referenduma o ljudskim pravima ne treba biti jer je to pitanje definirano Ustavom, a zastupnici manjina bore se i za prava Hrvata izvan RH pa takva pitanja mogu imati štetne utjecaje izvan RH – poručio je Bilek.

Komentara 35

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
14:09 05.06.2018.

Bezobrazni fašist Furio Radin nije zastupnik nacionalnih manjina, nego pseudodemokratski uhljeb i parazit, prišt na tijelu hrvatske demokracije. Na zadnjim izborima, od upisanih 17.985 birača talijanske manjine, posebno biračko pravo iskoristilo je tek 2.338 birača, odnosno 13%, a od toga je Radin dobio oko 1600 glasova. Više od 90% birača talijanske manjine nije glasovalo za Radina, a 87% birača uopće nije htjelo glasovati za svog manjinskog zastupnika, prema tome Radin u Saboru ni po kojem kriteriju ne predstavlja talijansku manjinu, niti ima ikakav legitimitet sjediti u Saboru.

PU
Pukovnik
14:16 05.06.2018.

Vrijeme je da Hrvatskom vladaju Hrvati. Radin i Pupovac su “po zanimanju” Talijan i Srbin a u stvarnosti paraziti. Obojica su pri stvaranju vlade tražili ispriku od Brkića; kad im je Bruxelleski potrčko punudio funkciju ni riječ više nisu rekli. Takav nakaradan izborni sustav kao u Hrvatskoj vodi do toga da nekoliko manjinskih zastupnika može odlučivati o sudbini većinskog hrvatskog naroda. Logično je i dalje da kroz manjince njihove matične države imaju golem upliv u vlast, tz. nama četnik Vučić kroji politiku. Hitno mjenjati sustav, kroz Ustav su manjine zaštićenje, komu ne odgovara može ići. Ovo je Hrvatska!

CE
cenzura
14:10 05.06.2018.

Kako ga samo nije sram??? Koji je Radinov izborni legitimetet??? 20 godina sjedi u Saboru a predstavlja tisuću i nešto građana RH a odllučuje o svemu (padu nesposobne vlade, povjerenju ministrima, proračunu.........).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije