Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednica treba štititi Ustav, a ne podržavati smanjivanje prava manjina'

Obersnel tumači da je zabranom prikupljanja potpisa protiv Istanbulske u Rijeci slijedio preporuke Venecijanske komisije
04. lipnja 2018. u 20:42 50 komentara 796 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Prepucavanja na političkoj sceni oko referendumske inicijative “Narod odlučuje” nastavljena su danas na relaciji Kolinda Grabar-Kitarović – Vojko Obersnel.

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović i Gordan Jandroković Državni vrh u svađi Povijest jednog prijateljstva: zajedno gradili karijeru, a sad se javno vrijeđaju

Riječki gradonačelnik reagirao je na izjavu predsjednice države da bi trebalo preispitati ustavnost odluka nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendume, a među takvima je i Obersnel. I ustavni stručnjaci upozoravali su da “lokalni šerifi” ne smiju zabranjivati prikupljanje potpisa, no Obersnel tvrdi da je postupao u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

– Puno više zabrinjava činjenica da je predsjednica jasno podržala referendum i referendumska pitanja, a kao ustanova koja treba štiti Ustav RH sigurno ne može podržati referendumsko pitanje kojim se predlaže izmjena Ustava i kojim bi se bitno smanjila prava nacionalnih manjina – replicirao je Obersnel predsjednici.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel
1 / 11
Milorad Pupovac MILORAD PUPOVAC Srbe i mene koristili su kao posljednji argument za potpis za referendum Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković Dražen Bošnjaković: 'Nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina'
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • senkop:

    Kazneni zakon, čl. 334. Uskrata biračkog prava, do tri godine zatvora. Osim ako te ne štiti udbaško pravosuđe i dogovorena koalicija HDZ-SDP, onda smiješ što hoćeš.

  • Deleted user:

    Pa predsjednica i čuva ustav. U ustavu kaže da smo demokratsko društvo, a to znaći da se provodi volja naroda, a ne prodanih duša i etno "biznismena"!!!!

  • verica2:

    Ljudi dragi, sigurna sam da većina uopće ne zna u čemu je problem, nego ih prvenstveno zanima dolazi li inicijativa s lijeva ili desna. Dakle, pripadnici manjina i dalje imaju dvostruko pravo glasa ( ne znam ima li to igdjeje ... prikaži još! u Europi), a referendumsko pitanje glasi: 2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Dakle, čak se ne predlaže da saborski zastupnici s manjinskih lista odlučuju samo o manjinskim pitanjima (što bi bilo logično), nego o svima, osim donošenja proračuna i povjerenju vladi, a i to samo zato da se spriječi politička trgovina.