Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojko Obersnel:

'Predsjednica treba štititi Ustav, a ne podržavati smanjivanje prava manjina'

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
04.06.2018.
u 20:42

Obersnel tumači da je zabranom prikupljanja potpisa protiv Istanbulske u Rijeci slijedio preporuke Venecijanske komisije

Prepucavanja na političkoj sceni oko referendumske inicijative “Narod odlučuje” nastavljena su danas na relaciji Kolinda Grabar-Kitarović – Vojko Obersnel.

Riječki gradonačelnik reagirao je na izjavu predsjednice države da bi trebalo preispitati ustavnost odluka nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendume, a među takvima je i Obersnel. I ustavni stručnjaci upozoravali su da “lokalni šerifi” ne smiju zabranjivati prikupljanje potpisa, no Obersnel tvrdi da je postupao u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

– Puno više zabrinjava činjenica da je predsjednica jasno podržala referendum i referendumska pitanja, a kao ustanova koja treba štiti Ustav RH sigurno ne može podržati referendumsko pitanje kojim se predlaže izmjena Ustava i kojim bi se bitno smanjila prava nacionalnih manjina – replicirao je Obersnel predsjednici.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel
1/11

Komentara 50

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
20:49 04.06.2018.

Kazneni zakon, čl. 334. Uskrata biračkog prava, do tri godine zatvora. Osim ako te ne štiti udbaško pravosuđe i dogovorena koalicija HDZ-SDP, onda smiješ što hoćeš.

DU
Deleted user
21:46 04.06.2018.

Pa predsjednica i čuva ustav. U ustavu kaže da smo demokratsko društvo, a to znaći da se provodi volja naroda, a ne prodanih duša i etno "biznismena"!!!!

VE
verica2
21:23 04.06.2018.

Ljudi dragi, sigurna sam da većina uopće ne zna u čemu je problem, nego ih prvenstveno zanima dolazi li inicijativa s lijeva ili desna. Dakle, pripadnici manjina i dalje imaju dvostruko pravo glasa ( ne znam ima li to igdjeje u Europi), a referendumsko pitanje glasi: 2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Dakle, čak se ne predlaže da saborski zastupnici s manjinskih lista odlučuju samo o manjinskim pitanjima (što bi bilo logično), nego o svima, osim donošenja proračuna i povjerenju vladi, a i to samo zato da se spriječi politička trgovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije