Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE S INSEKTIMA

Stručnjak objasnio dokad ćemo imati problema s komarcima: Nastanjuju čiste, ali i vrlo zagađene vode

Zagreb: Komarac na ljudskom tijelu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
23.10.2023.
u 13:52

Dokle god budemo imali noćne temperature toliko visoke, bit će i novih generacija komaraca te malih i većih invazija, ovisno o tome koliko ima vode, pojašnjava prof. dr. Hackenberger Kutuzović

Iako smo u drugoj polovici listopada, građanima i dalje probleme stvaraju komarci, posebno u blizini vodenih staništa. Osim invazije "smrdljivih martina", život zagorčavaju i ubodi insekata za koje se mislilo da će nestati s dolaskom jeseni. No, kao i za mnogo toga drugoga, i za produljenje sezone komaraca krive su – klimatske promjene.

- Da, problem je vezan za klimatske promjene i uvjete u okolišu. Komarcima pogoduju ove visoke temperature za ovo doga godine. Neki dan smo u Osijeku imali noćnu temperaturu od 26 stupnjeva Celzijusa, a jajašca komaraca se uspješno izliježu već na 11 do 12 stupnjeva. Dokle god budemo imali noćne temperature toliko visoke, bit će i novih generacija komaraca te malih i većih invazija, ovisno o tome koliko ima vode. To je glavni problem klimatskih promjena kad se radi o komarcima, to da se vegetacijska sezona produžava, a s time i sezona komaraca - pojašnjava za Večernji list prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović s Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Komarci roda Culex legu se u svim vrstama voda, bez obzira na njihovu čistoću. "Ženke polažu jajašca u vode potoka, jezera i bazena, u bačve s kišnicom, kanale, septičke jame, zapravo u sve vrste voda stajaćica. Godišnje obično imaju 7 do 8 generacija. Ženke prežive hibernirajući (u stadiju mirovanja), skrivene u stanovima, štalama ili podrumima zgrada. Mogu biti aktivni i zimi ako je temperatura iznad 15 stupnjeva, a ima vode za razvoj. Culex pipiens je najrasprostranjenija vrsta ovoga roda, nalazimo ga na svim kontinentima i na svim staništima i do 200 metara nadmorske visine. Sivo-smeđe su boje, s crnim ljuskicama na krilima, crnih nogu, a na kolutićima zatka su svijetle transverzalne pruge", pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Komarci roda Aedes pak se ovisno o vrsti razvijaju se u poplavljenim livadama, šumama, bočatoj vodi u škrapama uz more te na različitim mjestima na kojima se zadržava voda. Ženke žive duže od mužjaka, a bodu već dva do tri dana nakon napuštanja vodene faze života. Godišnje mogu imati i do 17 generacija. Tijekom života ženka položi 300 do 345 jaja. Invazivni komarci u Europi spadaju u rod Aedes i lako se adaptiraju na okoliš. "Za razvoj komaraca potrebna je voda.

POVEZANI ČLANCI:

Ženke polažu jajašca na površinu vode ili na raslinje uz rub vode, ili ostavljaju jajašca na površinama koje će naknadno biti poplavljene. Nastanjuju čiste vode, ali i one vrlo zagađene, od velikih do najmanjih mjesta, npr. privremeno poplavljena područja rijeka i potoka, bare, septičke jame, brodice, kante, vaze za cvijeće na grobljima, rabljene gume na otvorenome (npr. kod vulkanizera ili uz karting staze), duplje stabala i drugo", ističu u HZJZ-u. Neke vrste (Culex, Anopheles) mogu prezimiti kao oplođene ženke ili kao jajašca (Aedes) vrlo otporna na isušivanje i niske temperature. U najpovoljnijim uvjetima dostupne hrane i temperature vode 20- do 25 oC, vodena faza završi se za manje od tjedan dana. Posljednja sezonska generacija komaraca jaja polaže na lišće, zemlju, mahovinu i na sva druga mjesta gdje se može očekivati proljetna voda. Jajašca roda Aedes mogu prijeći suho razdoblje od više mjeseci bez ikakve opasnosti za daljnji razvoj, napominju u HZJZ-u.

>> VIDEO Izgrizle je stjenice u hotelu pa dobila odštetu: 'Nevjerojatno je svrbjelo i boljelo'


 

Komentara 2

HO
Hobitnica
18:28 23.10.2023.

A koje je onda rjesenje po misljenju cijenjenih strucnjaka a da se ne ugroze korisni kukci?

FS
Frajle.SI
14:09 23.10.2023.

Mi u Zagrebu imamo ove Talijanske, njihova ministrica je rekla da će produžiti sezonu do prosinca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije