Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Priroda je Podravini podarila mnoge ljepote

Đurđevački pijesci, gdje posjetitelji mogu vidjeti i deve Đurđicu, Dinu i Tomicu, uspješno su “odglumili” Afriku u filmu o generalu Gotovini
12. listopada 2018. u 12:05 0 komentara 427 prikaza
Koprivničko-križevačka županija
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Goran Višnjić ostao je zapanjen ljepotom pješčanih dina iznad kojih je, pod lipanjskim suncem, lelujao topli zrak. Popularni glumac nije podijelio oduševljenje dinama u pustinji Rub’ Al Khali na Arapskom polutoku ili Namib u Namibiji. On je govorio o Đurđevačkim pijescima, poznatim i pod imenom “hrvatska Sahara”. Ostaci pustinje poslužili su kao kulisa za snimanje scena iz filma “General” u kojem su odglumili Afriku. A Višnjić generala Antu Gotovinu. Priznao je da nije očekivao pustinju usred Podravine. Riječ je o posljednjem nepošumljenom ostatku dvanaest kilometara dugog pojasa Podravskih pijesaka s kojeg je vjetar raznosio sitne čestice pijeska po podravskoj ravnici i zasipao sve pod sobom. Još 1963. godine to je područje proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao jedinstvenim staništem u Hrvatskoj. Rezervat se prostire na 19,5 hektara.

Martinje krštenje vina za pajdaše i pajdašice Martinjska ceremonija s više od trideset biskupa

Koprivničko-križevačka županija | Autor : Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Taj pokretni sivo-žućkasti pijesak odredio je i reljef tog posebnog rezervata koji je valovit. Karakterizira ga izmjena pješčanih humaka i udubljenja u visini od četiri do šest metara – objašnjavaju u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zanimljiva je i vegetacija jer se tu združuju se biljke istočnoeuropskog i zapadnoeuropskog podrijetla s endemičnim biljkama Panonske kotline, od trave gladice i vlasulje bradice do majčine dušice pješčarke, trputca vuzlike, poljskog pelina, trobridog lanolista i drugo.

Ljubitelji šetnji i trčanja među stoljetnim stablima obožavaju park-šumu Župetnicu kod Križevaca, koju zovu i plućima grada

Zaštićeno botaničko područje s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune i vidljivim oblicima pješčanih dina, tijekom cijele godine privlači posjetitelje. Kako uz pustinju idu i deve, Grad Đurđevac kupio je nekoliko tih životinja za koje je uređena i posebna nastamba. One koji misle da je to pretjerano jer što imaju deve raditi u Hrvatskoj možda će razuvjeriti podatak da su tijekom arheoloških iskapanja u okolici Đurđevca pronađene i kosti deva koje su turski osvajači koristili za prijevoz tereta.

Oaza patuljastih životinja

Koprivničko-križevačka županija | Autor : Marijan Sušenj/Pixsell Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Deve Đurđica, Dina i Tomica osvojile su simpatije posjetitelje, a otvoren je i mali zoološki vrt s patuljastim kozama, ovcama, konjima i autohtonom peradi. Planirano je otvaranje podravske oaze koja će udomiti mnoge druge autohtone patuljaste životinje prilagođene interakciji s djecom. Među prirodnim atrakcijama Koprivničko-križevačke županije je i Mali Kalnik, posebni botanički rezervat koji zauzima nešto više od pet hektara i nalazi se unutar veće zaštićene cjeline značajnog krajobraza Kalnik. Crni jarki su posebni botanički rezervat šumske vegetacije u blizini Koprivnice s crnom johom i drugim stablima te grmovima krkavine, udikovine i sremze, dok u prizemnom sloju dominiraju biljke močvarnih šuma kao što su vučja noga, paskavica, hmelj i dugoklasi šaš. Posebnost su biljne zajednice crne johe, poljski jasen i sremze te dugoklasi šaš.

Hlebine umjetnost u službi turizma Slikarski gen iz Hlebina: naiva privlači turiste

– Te biljne zajednice održale su se samo na rijetkim najnižim staništima Europe, stoga one u Crnim jarcima s crnom johom koja je tu u optimalnom razvitku imaju reliktni karakter – vele prirodnjaci. Ljubitelji šetnji i trčanja stoljetnim šumama skoknut će i do park-šume Župetnice, zapadno od Križevaca, koju nazivaju i “plućima” grada. Na jedanaest hektara najviše je bukve, a ima i hrasta kitnjaka te graba. U parku Pod lipama u Novigradu Podravskom raste pak 25 metara visoko stablo lipe čija se dob procjenjuje na više od 325 godina i zaštićeno je kao spomenik prirode. Kod Koprivnice, u Močilama, u neposrednoj blizini crkve i šumskog rasadnika raste staro stablo pitomog kestena staro oko 420 godina, jedno od ugroženih primjeraka stabala te vrste. Na ušću rijeke Mure u Dravu, u blizini Legrada, može se razgledati Veliki Pažut, posebni ornitološki rezervat na području od čak 570 hektara, ispresijecan kanalima i rukavcima s pješčanim dinama, šljunkovitim nanosima, niskim obalama i adama. U rezervatu obitava velik broj ptičjih vrsta, mnoštvo visoke i niske divljači, a ima i dabrova koji su zahvaljujući projektu “Dabar u Hrvatskoj” naseljeni u taj kutak županije.

Koprivničko-križevačka županija | Autor : Marijan Sušenj/Pixsell Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Barski ekosustav

Čambina ima status značajnog krajobraza kao područje barskog ekosustava smještenog kod Ždale blizu granice s Mađarskom. U Ždali se nalazi i mali park koji okružuje zgradu Šumarije Repaš, sa stablima hrasta lužnjaka starima oko 370 godina. Livade u Zovju kod Đelekovca spomeniku su prirode i tamo se mogu razgledati livade, staništa velikog livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca, koji spadaju među najugroženije i najranjivije europske vrste leptira. Na području županije je regionalni park Mura – Drava, prvi regionalni park u Hrvatskoj koji prolazi preko teritorija nekoliko županija. Na području Koprivničko-križevačke županije zauzima površinu od 16.780 hektara i time je prostorno najveće zaštićeno područje u županiji.

Koprivničko-križevačka županija | Autor : Marijan Sušenj/Pixsell Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

U Turističkoj zajednici pozivaju i na posjet parku pokraj Osnovne škole Vladimira Nazora u centru Križevaca, spomeniku parkovne arhitekture, u kojem se ističu velika stabla divljeg kestena, lipe piramidalnog rasta, amerikanskog hrasta, jele, smreke, šumskog bora, koprivića, sofore, likvidambra, zelkove, gorostasne tuje, crnog bora... Uglavnom, u Koprivničko-križevačkoj županiji ljubitelji prirode doista će uživati. Toliko raznovrsnosti na tako malom prostoru!

Međimurje Međimurje jedino ima dva edena Kad tražiš crno zlato pa ti se posreći i otkriješ toplu vodu
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.