Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Slikarski gen iz Hlebina: naiva privlači turiste

Općina Hlebine ima oko 1300 stanovnika i upravo je tu akademski slikar Krsto Hegedušić s istomišljenicima potaknuo osnivanje grupe Zemlja i razvio poznatu hlebinsku slikarsku školu
12. listopada 2018. u 12:00 0 komentara 446 prikaza
Hlebine
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hlebine nisu najtipičnije podravsko selo jer su Hlebinčani uvijek nastojali biti pomalo drukčiji od svojih susjeda. Zbog toga su žitelji Hlebina bili predmet zavisti, ali i podsmijeha. No to ih i čini tako posebnima, vele u Turističkoj zajednici središnje Podravine, poznatoj po slikarima naive. Općina Hlebine ima oko 1300 stanovnika i upravo je tu akademski slikar Krsto Hegedušić s istomišljenicima potaknuo osnivanje grupe Zemlja i razvio poznatu hlebinsku slikarsku školu.

Međimurje Međimurje jedino ima dva edena Kad tražiš crno zlato pa ti se posreći i otkriješ toplu vodu

Naivna umjetnost iz Hlebina, slikanje uljanim bojama po staklu, zaštićena je nematerijalna kulturna baština Hrvatske. Hegedušić je u Hlebine često dolazio na odmor i upoznao mladiće Ivana Generalića i Franju Mraza, čiji su ga likovni radovi oduševili. Kasnije im se pridružio i Mirko Virius, a njih trojica smatraju se utemeljiteljima hlebinske slikarske škole. Tzv. drugoj generaciji pripadaju Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Ivan Lacković Croata, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek i Josip Generalić, a danas je aktivna treća generacija. U Hlebinama je na adresi Trg Ivana Generalića 1 1968. godine izgrađena Galerija naivne umjetnosti.

Međimurje cesta tradicije Turiste uče izraditi šlape, cekere, košare od šibe...

Kuća u kojoj je živio Generalić pretvorena je u svojevrstan muzej s predmetima i dokumentima, slikama, crtežima, grafikama... Prije 23 godine otvorena je i Galerija Josipa Generalića. U Koprivnici se krajem lipnja ili početkom srpnja svake godine otvara najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom, i u tom se gradu na jednom mjestu može vidjeti bogatstvo i raznolikost likovnog izričaja slikara poniklih iz hlebinske škole. Ove godine na 24. manifestaciji predstavilo se četrdesetak naivnih umjetnika, tridesetak obrta i izlagača, a glavna tema bila je kopriva. Predstavljeno je i prvo koprivničko pivo od koprive.

Paklenica priča iz peklenice Digli spomenik prvom naftnom polju u svijetu

- Ovo je krenulo kao mala manifestacija, ali je, uz Renesansni festival, izraslo u najveću turističku manifestaciju koju Koprivnica ima - kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. U Goli je otvorena Galerija Večenaj, gdje je uz atelje Ivana Večenaja uređen je i galerijski prostor. Molvarski likovni krug okuplja nekoliko desetaka slikara i kipara koji su 1998. otvorili i galeriju. Galeriju ima i Mijo Kovačić, u njegovoj Gornjoj šumi, nedaleko od Molvi, u sklopu obiteljske kuće i ateljea.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.