Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost u službi turizma

Slikarski gen iz Hlebina: naiva privlači turiste

Hlebine
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
12.10.2018.
u 12:00

Općina Hlebine ima oko 1300 stanovnika i upravo je tu akademski slikar Krsto Hegedušić s istomišljenicima potaknuo osnivanje grupe Zemlja i razvio poznatu hlebinsku slikarsku školu

Hlebine nisu najtipičnije podravsko selo jer su Hlebinčani uvijek nastojali biti pomalo drukčiji od svojih susjeda. Zbog toga su žitelji Hlebina bili predmet zavisti, ali i podsmijeha. No to ih i čini tako posebnima, vele u Turističkoj zajednici središnje Podravine, poznatoj po slikarima naive. Općina Hlebine ima oko 1300 stanovnika i upravo je tu akademski slikar Krsto Hegedušić s istomišljenicima potaknuo osnivanje grupe Zemlja i razvio poznatu hlebinsku slikarsku školu.

Naivna umjetnost iz Hlebina, slikanje uljanim bojama po staklu, zaštićena je nematerijalna kulturna baština Hrvatske. Hegedušić je u Hlebine često dolazio na odmor i upoznao mladiće Ivana Generalića i Franju Mraza, čiji su ga likovni radovi oduševili. Kasnije im se pridružio i Mirko Virius, a njih trojica smatraju se utemeljiteljima hlebinske slikarske škole. Tzv. drugoj generaciji pripadaju Mijo Kovačić, Ivan Večenaj, Ivan Lacković Croata, Dragan Gaži, Franjo Filipović, Martin Mehkek i Josip Generalić, a danas je aktivna treća generacija. U Hlebinama je na adresi Trg Ivana Generalića 1 1968. godine izgrađena Galerija naivne umjetnosti.

Kuća u kojoj je živio Generalić pretvorena je u svojevrstan muzej s predmetima i dokumentima, slikama, crtežima, grafikama... Prije 23 godine otvorena je i Galerija Josipa Generalića. U Koprivnici se krajem lipnja ili početkom srpnja svake godine otvara najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom, i u tom se gradu na jednom mjestu može vidjeti bogatstvo i raznolikost likovnog izričaja slikara poniklih iz hlebinske škole. Ove godine na 24. manifestaciji predstavilo se četrdesetak naivnih umjetnika, tridesetak obrta i izlagača, a glavna tema bila je kopriva. Predstavljeno je i prvo koprivničko pivo od koprive.

- Ovo je krenulo kao mala manifestacija, ali je, uz Renesansni festival, izraslo u najveću turističku manifestaciju koju Koprivnica ima - kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. U Goli je otvorena Galerija Večenaj, gdje je uz atelje Ivana Večenaja uređen je i galerijski prostor. Molvarski likovni krug okuplja nekoliko desetaka slikara i kipara koji su 1998. otvorili i galeriju. Galeriju ima i Mijo Kovačić, u njegovoj Gornjoj šumi, nedaleko od Molvi, u sklopu obiteljske kuće i ateljea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije