Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za revitalizaciju dvorca Bračak po niskoenergetskim standardima 24 milijuna kuna

Osim što će dvorac biti obnovljen, u njemu će se uspostaviti Energetski centar Bračak - regionalni centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije
03. rujna 2015. u 18:26 2 komentara 518 prikaza
Krapina
Pogledajte galeriju 1/6

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i krapinsko - zagorski župan Željko Kolar u Krapini su potpisali 24 milijuna kuna vrijedan ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju projekta „Uspostava Energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije“.

Riječ je o projektu kojeg provodi Krapinsko-zagorska županija, uz potporu Vlade RH i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA,) u sklopu kojeg će dvorac Bračak kraj Opće bolnice Zabok biti revitaliziran i obnovljen po niskoenergetskom standardu uz maksimalno moguće korištenje obnovljivih izvora energije i uspostavu regionalnog energetskog centra i poduzetničkog inkubatora. 

Župan Željko Kolar istaknuo je nakon potpisivanja ugovora da je Krapinsko-zagorska županija jedan od lidera u Hrvatskoj kad je riječ o energetskoj  učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. 

- Uočili smo potrebu za osnivanjem takvog centra, koji će davati stručnu i logističku potporu, ne samo Krapinsko-zagorskoj županiji i zagorskim jedinicama lokalne samouprave, već u cijeloj regiji. Za projekt smo dobili veliku potporu s područja čitave Hrvatske, ali i inozemstva. Osim Grada Zagreba, Istarske županije, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, projekt je podržan i od struke iz Europe i to samo potvrđuje da je trud Krapinsko-zagorske županije i REGEA-e na području energetske učinkovitosti zaista prepoznat. Posebno se zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te Fondu za zaštitu okoliša, koji nas prati godinama na našim projektima, a pogotovo na projektu Bračak, kojeg će financirati u stopostotnom iznosu, rekao je župan Kolar te dodao kako projekt ima dodanu vrijednost, s obzirom da će dvorac Bračak, koji je dio povijesno-kulturne baštine Zagorja, biti obnovljen i sačuvan.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller pohvalio je suradnju sa Županijom, koja u suradnji sa REGEA-om izvrsno priprema projekte. 

- Svi projekti na kojima smo dosad surađivali sa Krapinsko-zagorskom županijom bili su u visokoj fazi pripremljenosti, što je ponovno potvrđeno i na projektu Bračak, s kojim se kreće u realizaciju odmah nakon potpisivanja ugovora, dok bi radovi trebali završiti do kraja 2016. godine, rekao je Müller, dodavši da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine odobrio potpore za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije za 20 tisuća kućanstava u RH.

Kod uređenja dvorca Bračak naglasak će biti na niskoenergetskoj gradnji i mjere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će maksimalno primijenjene. 

- Spomenula bih ugradnju dizalice topline, kogeneracijski sustav za proizvodnju toplinske i električne energije, ugradnju toplinske izolacije s unutarnje strane te izgradnju punionice za električna vozila. Također, u sklopu Centra bit će oformljen poduzetnički inkubator za tvrtke koje se bave područjem energetike, rekla je Ivana Horvat, pomoćnica ravnatelja REGEA-e.

>> Za obnovu kuća stiglo 12.000 zahtjeva građana

>> U samo 9 dana otišlo svih 10.000 poticaja za uređaje razreda A+++

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar de_niro
    de_niro:

    Ovo liči na župana? Mogao se barem obrijati... Sramota...

  • Marko1337:

    još jedno glupo bacanje novc ! Što će se time postići za boljitak stanovništva jadnog i siromašnog Zagorja ? Ima li među tom partijskom bagrom ijednog normalnog, poštenog, sposobnog, zdravog ?