Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Postaje li Zadar grad – slučaj? Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

Pet mladića u dobi od 16 do 22 godine noću su na plaži Kolovare u centru Zadra silovali 17-godišnjakinju, istukli je, zlostavljali...
16. listopada 2019. u 08:40 53 komentara 11988 prikaza
Darko Kovačević Daruvarac
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Zadar i cijela Hrvatska su opet u šoku. Sedmorica mladića prijavljenih za silovanje i bludničenje nad 15-godišnjom djevojčicom su se, prema policijskoj prijavi, godinu dana iživljavali nad njom, ucijenili je snimkom seksa s mobitela... Policija je odmah reagirala, uhitila, ali... Sudac ih je pustio da se brane sa slobode, uz mjere opreza, iako ni maloljetnica još nije ispitana. Javnost se sablaznila.

Miroslav Škoro Miroslav Škoro: 'Umjesto da maloljetna žrtva dobije zaštitu države, dobiva ju sudac'

I opet se kao i u još jednom zadarskom slučaju, poput slučaja Daruvarac, digla na noge i cijela politička javnost, najavljuju se opet izmjene zakona... Da, i opet su krivi novinari, prekjučer Daruvarcu, danas glasnogovorniku zadarskog suda. Iako je jasno da Zadar nije usamljen, i da druga područja Hrvatske nisu cijepljena od monstruoznih događaja, činjenica je da će se opet u Zadru, nakon nedavnog prosvjeda zbog greške pravosuđa u slučaju Daruvarac, u petak dogoditi i novi prosvjed. Zadarski blok poziva u 12 sati ispred zgrade suda na prosvjed povodom sramotnog ponašanja suca istrage kao i nadležnog predsjednika suda u najnovijem slučaju silovanja.

Večernji list donosi pet slučajeva sa zadarskog područja koji su u posljednjih nekoliko godina sablaznili cijelu Hrvatsku i koji dokazuju da nisu u pitanju bombastični naslovi, nego da se zvjerstva događaju.

Studeni 2013. Pet mladića u dobi od 16 do 22 godine noću su na plaži Kolovare u centru Zadra silovali 17-godišnjakinju, istukli je, zlostavljali... Dobili su kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora, tri godine maloljetničkog zatvora, maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana... Već sama informacija o iživljavanju petorice mladića iz jednog sela u zadarskom zaleđu nad maloljetnicom sablaznila je javnost, no opis događaja sa suđenja dodatno je potvrdio monstruoznost počinitelja. Djevojku je ujutro nakon silovanja pronašla prolaznica, a potom je rastrgane odjeće došla u policiju s majkom i liječnik je utvrdio lakše tjelesne ozljede i spolni odnos...

Državno odvjetništvo u Zadru SLUČAJ U ZADRU DORH se žalio na odluku suca koji nije pritvorio osumnjičene za silovanje

Iživljavanje, brutalnost

– Istragom je utvrđeno da su se prva dvojica mladića optužena za silovanje s trećeoptuženim susrela tek na partyju s kojeg ih je on trebao uvesti u noćni klub na plaži Kolovare jer je poznavao čuvare na ulazu. Na tom je partyju bila i 17-godišnjakinja, koja je već tada bila u alkoholiziranom stanju, povraćala je i posrtala. Umjesto da je otprate do taksija, prva dvojica mladića odvela su je do plaže, ondje silovala i ostavila. O tome su govorila dvojica svjedoka koja su vidjela dvojicu muškaraca kako vuku djevojku koja se otimala i plakala. Nakon silovanja prve dvojice muškaraca, 17-godišnjakinja je ustala i došla do noćnog kluba gdje je pristupila trećeoptuženom A.Č. koji je sjedio na zidiću kraj mora s I.Z. i D. Z.. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s A.Č.. Ondje ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao I.Z. da ga djevojka zove na plažu. I taj ju je mladić silovao, a isti scenarij uslijedio je i s petooptuženim... – izvijestio je nakon presude petorki Zadarski.hr.

Još je jedna mučna priča prethodila najnovijem sablasnom slučaju silovanja kraj Zadra. Krajem srpnja lani žrtva silovanja bila je 22-godišnjakinja koja je s poznanikom popila piće, pa još nekoliko u društvu koje se naknadno pridružilo. S jednim se i zbližila, poljubila, a onda, kako su tada izvještavali mediji iz policijskih izvora, baš njega zamolila da je odvede kući, i to nakon što joj je od alkohola pozlilo. No, on ju je poveo u park i, prema njezinoj priči, prvi put silovao. – Potom je pozvao prijatelja s automobilom u namjeri da je odveze kući, no umjesto kući, djevojku su odveli u Arbanase gdje je prvooptuženi “ponudio” pijanu djevojku svom prijatelju. Iako višestruko krupniji od nje, drugooptuženi nije uspio natjerati djevojku da ga oralno zadovolji. Prvooptuženi je onda djevojci predložio seks u troje. – To bi ti bila avantura života – kazao joj je i nakon toga je prisilio na oralni seks... – izvijestili su tada mediji.

Dražen Bošnjaković Silovanje maloljetnice Bošnjaković: Sudac je dobivao prijetnje, zatražio je zaštitu

“Grad po mjeri čovjeka”

U to vrijeme, u lipnju prošle godine u Zadru se dogodilo i brutalno premlaćivanje Zadranke u kafiću naočigled svih koji ne samo da joj nisu pomogli nego su i lažno svjedočili u korist počinitelja.

– Proglašavam Darka Kovačevića krivim što je dana 28. svibnja 2018. u Zadru u Ulici Benka Benkovića 30 u café baru Chill Out oštećenici Loreni Gurlici s kojom je bio u povremenoj vezi, s ciljem da je ustraši, prijetio ručnom bombom i ovim riječima: “Ako me prijaviš policiji, ja ću 20 godina biti u zatvoru, ali kada iziđem, usmrtit ću tvoju obitelj.” Kod oštećene je to izazvalo strah za sebe i obitelj. Potom je 13. lipnja u istom kafiću Lorenu Gurlicu udario rukom u potiljak, opalio joj dvije-tri pljuske pa zatim za njom otišao u WC i optužio je da ga vara. Potom ju je, u namjeri da je teško ozlijedi, počeo udarati šakama po glavi, a kad je Ante Kokić ušao i rekao mu: “Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je”, on je odgovorio: “To i želim.”

Kada je oštećenica otišla u drugi WC, otišao je za njom i nastavio ju je udarati šakama u glavu, a držeći je za glavu, dva-tri puta udario je njezinom glavom u umivaonik. Pobjegla je tada u unutrašnjost kafića, a okrivljenik ju je bez povoda i uz prisutnost drugih osoba u dva navrata uhvatio za kosu i bacio na pod, a potom ju je udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama i nogama u tijelo i glavu, od čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne ozljede – istaknula je sutkinja i izrekla jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a splitski sud potom Daruvarcu smanjio kaznu na četiri godine.

Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš: 'Zbog nerada pravosuđa, stradavaju najslabiji u društvu'

U veljači ove godine još je jedan slučaj sa zadarskog područja sablaznio Hrvatsku. I baš danas će monstrumu s Paga na Županijskom sudu u Zadru započeti suđenje za četiri teška ubojstva u pokušaju, i to svoje rođene djece koju je 54-godišnji manijak bacao s prvog kata kuće na betonski pod.

– U 5.56 me pitao spavam li, a ja sam se malo od vrtića okrenula prema njemu i vratila se prema malom i u tom sam trenutku opet zaspala. Nisam slutila što će napraviti. Mislila sam, možda se digao jer svako jutro otiđe u dućan po kruh i priča s gospodinom Bernardom – prisjetila se ona jučerašnjeg jutra. Kaže kako je odjednom čula krik. – Kada je on došao u sobu, čula sam parkete kako škripe i vidjela sam da je djevojčicu koja je imala operaciju uhvatio za ruke i nosio je. Vratio se i rekao hladnokrvno: “Ja sam ubio djecu!” – ispričala je majka dan nakon tragedije za Večernji list.

Danas ili sutra očekuje se i odluka suda na žalbu DORH-a na odluku suca o najnovijem, petom slučaju, koja dokazuje da u izvještavanju o silovanju maloljetnice nisu u pitanju bombastični naslovi, nego nasilje nad djetetom.

Ministar Bošnjaković nije želio ocjenjivati je li sud pogriješio te je zamolio medije da budu osjetljivi u izvještavanju. “Treba utvrditi činjenice”, rekao je ministar i dodao kako je sudac Marković počeo dobivati prijetnje i da je za njega zatražena zaštita.

Višnja Ljubičić VIŠNJA LJUBIČIĆ: 'Kad žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu važno je pružiti zaštitu žrtvi'

Upitan za komentar, zadarski gradonačelnik Branko Dukić odbio je prihvatiti da Zadar postaje grad slučaj. – Stavljati stigmu na grad i sve Zadrane zbog pojedinaca i to pojedinaca koji u ovom slučaju nisu iz Zadra i za djelo koje nije niti dogodilo u Zadru najbolje govori o namjerama onih koji se time pokušavaju okoristiti. Ovo je trenutak u kojemu svi moramo reagirati kao ljudi i roditelji. Prije svega kao čovjek i otac apsolutno sam šokiran i zgrožen ovakvim djelima koja nijedna normalna osoba ne može shvatiti ni zamisliti – rekao je Dukić.

– Volio bih da svaki postupak u sljedećim danima bude uz veliki ljudski obzir i solidarnost prema žrtvi i njezinoj obitelji. Pokušajmo poštivati što oni žele i što struka misli kako je najbolje djelovati u ovom trenutku. Sociolog Sven Marcelić kaže da Zadar u službenim statistikama ne odstupa znatno od hrvatskog prosjeka. – Glavni razlog za takvu percepciju su redovito loše i neadekvatne reakcije sudstva i represivnog aparata kod slučajeva koji su nacionalno vidljivi. Reagirali su i mnogi poznati Zadrani među kojima su pjevač Đani Maršan i košarkaš Petar Popović.

Ilustracija Suzana lepan Štefančić Pravosudna poruka žrtvama da im je bolje da šute

– Zadar je moj grad koji sam uvijek volio jer je po mjeri čovjeka. Treba sve učiniti pa i pozitivnim zakonskim propisima da takav i ostane. A košarkaš Popović da u slučaju djevojčice institucije moraju sve učiniti dodavši: “Zadar ne odudara od drugih gradova u svijetu po lošim stvarima jer je, nažalost, svugdje krenulo naopako.”

Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

Studeni 2013: Silovanje na plaži Kolovare

Pet mladića u dobi od 16 do 22 godine noću su na plaži Kolovare u centru Zadra silovali 17-godišnjakinju, istukli je, zlostavljali...

Lipanj 2018: Silovanje 22-godišnjakinje

Nakon što je s poznanikom popila piće, on je djevojku prvi put silovao u parku, a potom je s prijateljem odvezao u Arbanase i “ponudio” tom svom prijatelju.

Srpanj 2018: Premlaćivanje djevojke

Darko Kovačević zvan Daruvarac u zadarskom kafiću Chill Out brutalno je premlatio djevojku Lorenu Gurlicu. Služi četiri godine zatvora.

Veljača 2019: Otac bacio djecu s balkona

Josip Rođak (54) svoje je četvero djece bacio s balkona kuće u Pagu. Optužen je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva. Suđenje mu počinje danas.

Listopad 2019: Silovanje 15-godišnjakinje

Sedmorica mladića prijavljena su za silovanje 15-godišnje djevojčice; prema prijavi, godinu dana iživljavali su se nad njom, ucijenili je snimkom seksa...

 

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Oleoleoleole:

    Zivim u zadru inace sam iz zagreba.svaki grad ima kriminal ali u zadru je problem policija koja ne radi svoj posao.plaza na kolovarima svaku noc je lokacija pijanih nadrogiranih budala.isto kao i varos.murija za to zna ali ne patrolira.i to ... prikaži još! je najveci problem.policija u zadru je nista drugo nego utociste najvecih uhljeba i neradnika.ovo ljeto je neka ludakinja pokusavala istrgnut tude dijete iz kolica,murija u autu prolazi,majka djeteta ih zaustavi,(otac u pozadini se hrva s ludakinjom) kaze sto se dogada,oni joj kazu zovi policiju i otisli dalje(zavrsavala im je smijena).nakon 10 minuta polaganim hodom dolazi jedan murjak.dotle su ljudi iz obliznjeg kafica savladali ludakinju i drzali dok murjak nije stigao.

  • SemperFidelis:

    Mozete li napisati da se ovo dogodilo u Vrsima a ne u Zadru, hvala.. Vrsi i Pag nisu Zadar

  • SemperFidelis:

    Mozete li napisati da se ovo dogodilo u Vrsima a ne u Zadru, hvala.. Vrsi i Pag nisu Zadar