Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bošnjaković: Sudac je dobivao prijetnje, zatražio je zaštitu

Mladići osumnjičeni za grupno silovanje pušteni su da se brane sa slobode
15. listopada 2019. u 14:18 114 komentara 7081 prikaza
Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je, u povodu događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudac koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita.

Ilustracija, policija UŽAS KRAJ ZADRA Sedmorica mladića silovala maloljetnicu sedam puta u godinu dana! Sudac ih pustio na slobodu

''Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvjerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost'', kazao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Na poziv novinara Večernjeg lista zadarskoj policiji o prijetnji sucu Ivanu Markoviću glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin nam je rekla da je obrada slučaja u tijeku i da će se nakon završetka policija oglasiti.

Ministar Bošnjaković naglasio je da u potpunosti razumije uznemirenost javnosti, dodajući kako se važno suzdržati od harange i pustiti da državna tijela obave svoj posao' te da treba voditi računa o žrtvi. ''Treba voditi računa o žrtvi. Treba utvrditi činjenice, provesti dokazni postupak. Koliko god poštujem postupke i vijesti gdje su mediji mnoge stvari otkrili, koje ne bi bile otkrivene, ovo je specifičan postupak", dodao je ministar.

Dražen Bošnjaković | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Bošnjaković je istaknuo da će postupak biti složen te da ne može znati koliko će trajati, a nije želio povlačiti paralele sa slučajem Damira Škare, čelnika Autokluba Siget i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a koji je nakon sumnji za silovanje djelatnice autokluba zadržan u istražnom zatvoru.

"Sve su to različiti predmeti. Svaki predmet ima drugačiju strukturu i teško da možemo povlačiti znakove jednakosti između tih predmeta", rekao je Bošnjaković, dodajući da je sud izrekao mjeru opreza te da ''treba vidjeti kako će izvanraspravno vijeće gledati na tu odluku''.

Uz to, Bošnjaković je kazao kako ne može ocjenjivati je li sud pogriješio puštanjem osumnjičenih da se brane sa slobode jer bi to značilo da se miješa u rad pravosuđa.

Ilustracija policije u zadru POLICIJA PRONAŠLA DOKAZE Slučaj silovanja u Zadru: 'Postoje svjedoci, ali njihovi roditelji kažu da se ne žele miješati'

"Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije - to neću. To bi značilo da se miješam i ulazim u zonu neovisnog pravosuđa. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima", rekao je.

Podsjetio je i kako je žalbu na puštanje pretorice mladića da se brane sa slobode podnio državni odvjetnik te da će ih vjerojatno podnijeti i oni kojima su izrečene mjere opreza, a izvanraspravno vijeće suda odlučit će o tim pravnim lijekovima.

"Sudac je donio odluku u okviru svojih ovlasti, on je odluku obrazložio, njegovo je viđenje stvari takvo, ja u to ne mogu ulaziti", kazao je Bošnjaković dodavši kako on nema uvida u spis ali da sve što je objavljeno o tom slučaju zvuči vrlo loše.

Što se tiče stegovne odgovornosti suca, Bošnjaković u ovoj fazi postupka ne vidi nijedan element da bi takvo nešto napravio.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru u utorak je izvijestilo da je podnijelo žalbu protiv rješenja suca istrage kojim nije prihvaćen njihov raniji prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice, već su im određene mjere opreza.

Na svojoj internetskoj stranici državno odvjetništvo je objavilo kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili teška kaznena djela protiv spolne slobode, bludnih radnji, iskorištavanje djece za pornografiju, prijetnje i tjelesne ozljede. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće zadarskog Županijskog suda.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar Zgubider..
  Zgubider..:

  Hrvatska pod hitno treba smjenu struktura i reviziju zakona u pravosuđu. Silovanje je teško krivično djelo i te ljude treba smjestiti u istražni zatvor zbog postojanja opasnosti ponavljanja djela (jednom silovatelj, uvijek silovatelj)!

 • elko:

  Da aparat funkcionira, ovaj kvazi ministar bi danas dobio otkaz a sudac izbačen sa suda nogom u guzicu. I to istog dana!

 • Avatar želimir
  želimir:

  Damira Škaru zatvore da ne utječe na svjedoke, ali te klince puste da se brane sa slobode. Naši zakoni po...m se na njih.