Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum o braku

Poslušajte raspravu između LGBT udruga i inicijative 'U ime obitelji'

okrugli stol
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
19.07.2013.
u 17:33

Predstavnici inicijative “U ime obitelji” i predstavnici udruga LGBT suprotstavili su mišljenja na okruglom stolu Večernjeg lista.

Predstavnici inicijative “U ime obitelji” i predstavnici udruga LGBT suprotstavili su mišljenja na okruglom stolu Večernjeg lista na temu “Hoće li referendum o braku ugroziti prava LGBT osoba?”. Na pitanje je li prijedlog inicijative da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice žene i muškarca ustavno, odgovorio je ustavni stručnjak Robert Podolnjak koji vjeruje da o ustavnosti pitanja mora odlučiti Ustavni sud, a nikako Hrvatski sabor, za što se zalaže SDP-ov Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav.

On pak drži da bi tako nešto u Ustavu zacementiralo razvoj društva. HSS-ova Marijana Petir, vanjska članica saborskog Odbora za ljudska prava, inzistira da se zadrži tradicionalni koncept društva jer drži da homoseksualne zajednice ne mogu imati sva prava iz Obiteljskog zakona. Marko Jurčić, organizator Zagreb Pridea, smatra da je to čista diskriminacija.

Željka Markić, predstavnica inicijative, drži da se građanima mora omogućiti referendumsko izjašnjavanje o pitanju koje su predložili, a da LGBT udruge imaju pravo pokrenuti inicijativu da to ne uđe u Ustav. Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije smatra da se ovim zahtjevom u neravnopravan položaj stavlja i izvanbračne zajednice, samohrane roditelje i njihovu djecu te djecu iz istospolnih obitelji. Najburnije reakcije publike izazvao je Ladislav Ilčić iz GROZD-a koji je na Jurčićevu izjavu da bismo trebali težiti društvu naprednih zemalja, kazao:

– I komunizam je svojedobno prikazivan kao najnaprednije društvo, kao što se sad prikazuju društva koja imaju veća prava za istospolne zajednice. No sada znamo kakav je komunizam bio – smatra on.

>>Grbin: Sporno je ako je udruga 'U ime obitelji' mijenjala pitanje

Poslušajte audio snimku cijele rasprave okruglog stola Večernjeg lista na temu “Hoće li referendum o braku ugroziti prava LGBT osoba?"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije