Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanost

Pomoć prikupljaju učenici, pakete dostavlja Crveni križ i GSS

Foto: Željko Gašparović/VLM
1/5
27.02.2014.
u 21:46

Selo je poput izoliranog otoka, ovisno o dostavi hrane i vode

Na apel Gradskog društva Crvenog križa Novska, za prikupljanje namirnica i drugih potrepština za stanovnike naselja stradalih u poplavama, uključili su se mnogi. Najbrži u misiji humanosti bili su učenici Osnovne škole Novske, koji su se vrlo brzo s prikupljenim stvarima pojavili pred vratima ureda Crvenog križa.

U samo jednom danu, kako je kazala, Antonija Mirosavljević, ravnateljica škole, prikupljeni su deseci paketa s više od stotinu kilograma najpotrebnijeg za poplavljene, a nastavljaju s akcijom. Tijekom dana sve je trebalo odmah i dopremiti. Nisu to mogli učiniti mali humanitarci, jer je u najugroženija mjesta, Trebež kao i Mlaku, u jasenovačkoj Posavini, danas teško doći pa su tu zadaću umjesto njih preuzeli djelatnici novljanskog Crvenog križa. - Do Trebeža se još može cestom i to je bio lakši dio dostave, no za selo Mlaku zatražili smo pomoć gorskih spašavatelja Stanice Novska, rekao je Zoran Prpić, ravnatelj. Iako je već bilo kasno poslijepodne, hladnoća, padala je i kiša, spašavatelji su se odazvali. Vožnja čamcima nabujalom rijekom Savom do Mlake, traje dvadesetak minuta. To je sada jedni način kako se do tog sela može doći jer ga opasuje Sava i zaobalne vode.

Selo je poput izoliranog otoka, ovisno o dostavi hrane i vode. - Mještanima treba pomoći i ove namirnice koje su prikupili učenici za sada će dobro doći. Dok se voda ne povuče morati ćemo dolaziti s još pomoći, kazala je Melita Mihalić, djelatnica Crvenog križa. Nakon što su ostavili pakete, u povratku spašavatelji prevoze angažirane na utvrđivanju nasipa uz Mlaku. Pročelnik Stanice Novska, Tomislav Bogojević, s desecima pripadnika službe, od 14. veljače, sudjeluje na poplavnim područjima Sisačko moslavačke županije, u akcijama spašavanja. Zahvaljujući njima kao i drugim stručnim ekipama, spašeni su ljudi, dobra i životinje. Za svoju humanost i čovječnost oni ne primaju nikakve naknade, njihova su plaća jedino zahvale spašenih. Najmlađi, još uvijek pripravnici za spašavatelje, student, Matija Tukera i Igor Mijatović, vozač, ponosni su na to što mogu pomagati ali kažu da im je teško ono što su ovih dana vidjeli, ljude koji su morali napustiti svoj dom spašavajući živu glavu pred nezaustavljivom vodom.

>> Voda raste, najpotrebnije pumpe, pijesak i odmorni ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije