Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
područja kod novske

Voda raste, najpotrebnije pumpe, pijesak i odmorni ljudi

poplave
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/4
25.02.2014.
u 14:02

U podizanju dodatnih nasipa, u Plesmu je angažirano 7 vatrogasnih društava VZG grada Novske.

Da nema vreća s pijeskom poslaganim oko kuća poput obrambenog zida, u Trebežu i Bukovici, gdje se rijeka Trebež izlijeva preko nasipa, svih 15 kuća bile bi poplavljeneVoda koja prodire ispod vreća, neprestano se izbacuju uz pomoć crpki. Deseci ih rade bez prestanka, a vatrogasci kažu da imaju jednu ekipu koje ih stalno obilazi, dolijevaju gorivo i ulje, a posebnim vozilom organiziran je i dovoz potrebnog. Glavni županijski vatrogasac Mijo Brlečić, kaže da dobiva pozive iz drugih županije i drugih vatrogasnih društava koje nude pumpe za poplavna područja. 

- Na odranskom dijelu voda stagnira. Sada je posebno teško u jasenovačkoj Posavini, kod Plesma na novljanskom dijelu i mjestu Kraljeva Velika u lipovljanskoj općini. Tristotinjak vatrogasaca se izmjenjuje kako bi osigurali kuće da se ne poplave, hvaleći njihov rada kaže Brlečić. Pomažu i mještanke, zaposlene su na punjenu vreća ali i kuhanju toplih napitaka i podjelom hrane koja se od početka tjedna dovozi iz Siska, Zoran Prpić, ravnatelj Crvenog križa Novska, veli da se svaki dan vozi do 300 obroka za ugrožena područja, kako bi se nahranili mještani koji ne mogu u svojim kućama spravljati jelo i kao i za druge angažirane u obrani.

U podizanju dodatnih nasipa, u Plesmu je angažirano 7 vatrogasnih društava VZG grada Novske. Predsjednik mjesnog odbora, Ivo Vlašić, siguran je da s lokalnim snagama bez ove pomoći ne bi mogli zaustaviti vodu, a rastom rijeke Strug, stalno se moraju podizati novi nasipi i učvršćivati ranije podignuti. Strug se prelijeva preko ceste pa je zatvorena cesta i od strane Plesma se ne može prema Krapju. Iako je vodostaj Save veliki, samo Krapje kao i Drenov Bok, nisu u opasnosti jer ih štiti betonski zid, a na propustima su postavljene vreće s pijeskom.

U Kraljevoj Velikoj, gdje voda stalno raste, prema riječima općinskog načelnika Marija Ribara, podiže se pored više od kilometra prošlog tjedna građenog, dodatnih 300 metara zemljanoga nasipa, a angažirani u obrani pune dodatnih dvije tisuće vreća pijeskom.

- Do sada smo iskoristili preko 21 tisuće vreća, rekao je načelnik. Kako bi mještanima i premorenim spašavateljima dao duhovnu i moralnu potporu, u mjesnoj crkvi sv. Antuna, nakon obilaska misu je služio Antun Škvorčević, požeški biskup.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije