Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autor hrvoje ivančić

Pogledajte dokumentarni film iz Konga: Sjeverni Kivu – Zaboravljeno srce Afrike

22.01.2023.
u 11:28

Na samom početku dokumentarca autor će nas ukratko upoznati s informacijom da u Sjevernom Kivuu djeluje 80 paravojnih skupina s oko 50.000 boraca, od kojih su mnogi golobradi mladići.

Predstavljamo vam film pisca i novinara Hrvoja Ivančića, „Sjeverni Kivu – Zaboravljeno srce Afrike“ koji je sniman mobilnim telefonom na koji je namontiran mikrofon. Na takav način autor je bio manje upadljiv i mogao je snimati scene koje bi inače bile teško uhvatljive, a mogao se lakše kretati i među djecom vojnicima u njihovim vojnim kampovima.

U nešto manje od 40 minuta jasno se može prepoznati ono što je odredilo sudbinu Konga i pretvorilo ga u nesretno mjesto zarobljeno u konstantnim sukobima zbog tuđeg profita. Paradoksalno, iako je po tom pitanju Kongo jedna od najbogatijih zemalja svijeta, istovremeno tamošnje stanovništvo izuzetno je siromašno. 

Na samom početku dokumentarca autor će nas ukratko upoznati s informacijom da u Sjevernom Kivuu djeluje 80 paravojnih skupina s oko 50.000 boraca, od kojih su mnogi golobradi mladići. Od svih tih naoružanih skupina najbrutalniji su islamisti koji se nazivaju ADF, a kuda oni prođu tu ostaju spaljena sela i pobijeni ljudi. Svi gradovi prepuni su izbjeglica koji su spašavajući živote izbjegli iz brojnih sela Sjevernog Kivua. 

Pogledajte kako izgleda tihi rat koji u Sjevernom Kivuu traje već više od dvadeset godina i kakvi su uvjeti života tzv. običnog čovjeka.

Komentara 6

GI
gira
14:43 22.01.2023.

I? Vidimo časne sestre, misionare, leftići su negdje ispod neonskih svjetala turpijaju nokte.

Avatar smartch
smartch
12:37 24.01.2023.

Al tražite sad sve isprike za ove trgovce robljem.

TA
tabula
09:59 25.01.2023.

Pitam se tko je stoljećima ugnjetavao ove ispaćene afričke narode, ubijao ih, pljačkao, odvodio ih u roblje i ponižavao na svaki mogući način? Rusi? Ili su "zapadne vrijednosti" temeljito obavile taj monstruozni posao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije