Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad letjelice u Zagrebu

Plenković: Orban je od mene saznao, pa je išao provjeriti i shvatio da su radari to registrirali kao nešto bezopasno

Andrej Plenković u Francuskoj
Foto: Vlada RH
1/7
11.03.2022.
u 16:03

Odmah sam razgovarao s premijerom Orbanom. On nije znao tu informaciju. Dobio ju je od mene - rekao je premijer Plenković

Mađarski premijer Viktor Orban, iznad čije je zemlje bespilotna letjelica koja se sinoć srušila u Zagrebu letjela 40-ak minuta, saznao je tu informaciju od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u francuskom Versaillesu i tek nakon te informacije išao je provjeriti jesu li mađarski radari išta registrirali. 

- Odmah sam razgovarao s premijerom Orbanom. On nije znao tu informaciju. Dobio ju je od mene. Onda su oni pregledali svoju situaciju i shvatili da je to registrirano na radaru, ali kao nešto što je gotovo pa bezopasno. Ali nije normalno da se takva situacija dogodi. Moramo tu dignuti budnost. Ovo je ozbiljna situacija u kojoj sve službe moraju biti na maksimalnoj razini spremnosti - rekao je premijer Plenković po završetku neformalnog sastanka Europskog vijeća u Versaillesu, gdje su se okupili šefovi država ili vlada svih 27 članica EU. Svi sudionici tog summita sinoć su u dvorani dvorca Versailles bili bez mobitela, što je bilo pravilo uvedeno zbog osjetljivosti teme o kojoj su raspravljali (ruske agresije na Ukrajinu), pa Plenković nije ni saznao odmah za pad drona u Zagrebu u trenutku kad su to već znali ostali dužnosnici u Zagrebu, a i slučajni prolaznici na Jarunu.

Na pitanje novinara smatra li da se ovdje radi o propustu NATO-a i kako komentira priopćenje iz saveza o tome da su pratili i bili obaviješteni o putanji bespilotne letjelice, Plenković je odgovorio:

- Vidite i sami. Da je netko bio obaviješten onda bi se drukčije reagiralo. Da se to sada dogodi, pa da imamo informaciju ranije, ono što bi se dogodilo je da bi se naši avioni digli u zrak i reagirali - rekao je premijer.

Podatak o tome da je letjelica u zračnom prostoru Mađarske provela 40 minuta ranije je, na press konferenciji na Pantovčaku, iznio predsjednik Republike Zoran Milanović. 

VIDEO Kamere snimile pad letjelice u Zagrebu

 

 

Ključne riječi

Komentara 68

RA
radolizem
16:21 11.03.2022.

Da je dron pao na Markov Trg ili u Banske dvore bio bi to pokušaj atentata i terosristički čin, a kad ugroziš studente i građane , onda je to bezopsno.To su te briselske doskočice u kojima je glavo spomenuti 2-33 imena, Europsku Komisiju i Europsko Vijeće...

DU
Deleted user
16:23 11.03.2022.

Bezopasna letjelica veličine MIG-a koja je nepoznatog porjekla, nepoznatog tereta, koja preleti 1000 km i sruši se u sred glavnog grada jedne države. Ooo, jbt!!!!!!

DU
Deleted user
16:11 11.03.2022.

"...gotovo pa bezopasno"?!? Ovo sad već prelazi u bizarno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije