Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Plaće činovnicima u dva dijela – fiksnom i varijabilnom

17.02.2016., Zagreb - Odrzana 4. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Bernardica Juretic, Dario Nakic, Nada Sikic, Tihomir Oreskovic.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.02.2016.
u 18:00

Novi zakon odnosit će se na službenike na državnoj i na lokalnim razinama i dokinut će praksu različitih iznosa plaća za iste poslove

Plaće državnih službenika u dogledno bi se vrijeme mogle isplaćivati kao kombinacija fiksnog i varijabilnog dijela. Zakon o plaćama u izradi je, doznaje se iz užeg Vladina kabineta, a obuhvatit će 390 tisuća službenika na lokalnoj i državnoj razini. Trebao bi dokinuti praksu različitih plaća za iste poslove. U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika podsjećaju da je Vlada dužna zatražiti njihovo mišljenje za sve akte koji reguliraju radnopravni odnos.

– Očekujemo da s nama razgovaraju o novom zakonu, a ne da nas stave pred gotov čin – kaže Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a. Fleksibilni dio plaće, kaže, može predviđati dodatni novac za nagrade, ali i istu masu plaća, što znači da će se nekome uzeti da bi se drugog nagradilo.

– To znači da linearno pada plaća za većinu službenika, za onaj kvalitetni prosjek koji jamči pouzdanost. Nagrađivat će se zacijelo pojedinci u kabinetima i na projektima – predviđa Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Prije nekoliko godina prvo čitanje prošao je prijedlog o nagrađivanju državnih službenika do 3000 kuna, ali drugo čitanje nije dočekao.

>> Sindikati u sudaru sa stvarnošću: zašto im ne bi trebalo popustiti

>> Budimir: Zaposlenici države su povlašteni

Komentara 7

BU
Bulaba
18:44 18.02.2016.

Sto puta sam bio u sustavu kazni i nagrada, i taj sustav ne funkcionira u realnom svijetu, iz jednostavnog razloga što oni oni koji su na pozicijama da određuju kome idu kazna i nagrada nemaju blage veze o poslu i nisu kompetentni ocjenjivati one ispod sebe koji zaista nešto i rade. Jel si možete zamisliti da jedan Petrov, parazit koji nikada nije radio u sustavu većem od samog sebe i nikada nije napravio niti jedan složeni posao i nema nikakvih profesionalnih rezultata u životu, odlučuje o tome tko je od njemu podređenih efikasan, a tko nije? Ili recimo Milanović, Bauk, Maras, Grčić, Jakovina, Zmajlović i slični? Dakle, ništa od vašeg sustava, ovo je reforma u prazno.

VA
vanilija
19:08 18.02.2016.

zakon taman po mjeri za uhljebe,podobne i ulizice koje će nadređeni na taj način moći nagrađivati što im podilaze za privatne interese,a na štetu proračuna, dok će se savjesni radnici na taj način moči kažnjavati,kao i kod ocjenjivanja!

JO
johny7777
20:18 18.02.2016.

vazno da se saborskim zastupnicima ne skida

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije