Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužen za rasizam

Pistoriusov otac: Bijelci moraju imati oružje jer ih vlada ne štiti

Oscar Pistorius (1)
DPA/PIXSELL
05.03.2013.
u 16:56

Obitelj južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubojstvo, ogradila se od izjave njegova oca da im je oružje potrebno zbog visoke razine kriminala

Obitelj južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubojstvo, ogradila se od izjave njegova oca da im je oružje potrebno zbog visoke razine kriminala, piše BBC.

Henke Pistorius rekao je Telegraphu da je njegovu sinu potrebno oružje jer vlada ne uspijeva zaštititi bjelačku zajednicu. Vladajući Afrički nacionalni kongres takve je komentare nazvao rasističkima. Oscar Pistorius optužen je za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Tvrdi da ju je zamijenio za provalnika i ubio je kada mu je na Valentinovo, 14. veljače, ušla u kuću.

"Pogledajte razinu kriminala kod bijelaca, zašto je zaštita tako loša u ovoj državi"

Uspješni paraolimpijac pušten je na slobodu uz jamčevinu te bi se ponovno na sudu trebao pojaviti u lipnju. Obitelj Pistorius posjeduje 55 komada oružja.

– Neki od njih su za lov, a neki za zaštitu. To je poruka za vladu ANC-a, pogledajte razinu kriminala kod bijelaca, zašto je zaštita tako loša u ovoj državi, to je jedan aspekt našeg društva – rekao je Henke Pistorius.

Obitelj je "duboko zabrinuta" zbog njegovih komentara, objavili su u priopćenju. Glasnogovornik obitelji kazao je da "obitelj posjeduje oružje samo zbog sporta i lova". 

– Komentari ne predstavljaju Oscarove stavove ili stavove ostatka obitelji – rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik ANC-a Jackson Mthembu rekao je da stranka "odbacuje" tvrdnje Henkea Pistoriusa da vlada ne želi zaštititi bijelce. 

– Ne samo da izjava nije istinita, nego je rasistička. Tužno je da politizira tragičan incident koji je još svjež u mislima onih koji su njime pogođeni i javnosti – rekao je Mthembu. ANC je zadovoljan odlukom obitelji da se distancira od komentara.

>>'Pistorius je proklet jer podržava prljavi život homoseksualaca'

Komentara 5

ST
Startrack
20:39 05.03.2013.

Ovo je potpuno istina. Bjelci su zrtve etnickog ciscenja u Jar. Budala je ko dole zivi a bjelac je.

OB
-obrisani-
17:35 05.03.2013.

Pistoriusov otac: Bijelci moraju imati oružje, jer ih vlada ne štiti >>> Ne vidim zasto bi to bio rasizam. To je jednostavno cinjenica.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
17:36 05.03.2013.

Problem su općenito u svemu dvostruka mjerila u svijetu po mnogim pitanjima. Biti ponosan što si crnac, Kinez, Arap, Židov i dr. je "cool", a biti ponosan što si bijelac je "rasizam". Pjesma u kojoj se vrijeđaju žene je šovinizam, a pjesma Kupi mi majko top u kojemu se vrijeđaju muškarci nije šovinizam. Svijet bi bio ljepši kad bi dvostruka mjerila nestala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije