Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pad cijene barela i rast dolara dovest će do rasta izvoza iz EU

Cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu pala je na 62 dolara, čime se nastavio “naftni rat” SAD i Saudijske Arabije
12. prosinca 2014. u 20:00 7 komentara 1207 prikaza
benzinska
Foto: Reuters/PIXSELL

Cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu pala je na 62 dolara, čime se nastavio “naftni rat” u kojem su glavne suprotstavljene strane SAD i Saudijska Arabija. Najnovije studije naftnih i ekonomskih stručnjaka pokazuju kako pad cijena nafte već sada ozbiljno utječe na velika svjetska gospodarstva, a ponajviše na države kojima je po sadašnjoj cijeni proizvodnja nafte jednostavno neisplativa. Prema podacima analitičara UniCredita, u gubitku su Rusija, SAD, Norveška, Kina, Meksiko, Brazil i Kanada, čiji se troškovi proizvodnje nafte kreću od 45 do 80 dolara po barelu, dok je prosjek cijene proizvodnje među državama OPEC-a 40 dolara, a Saudijska Arabija, prema analizi UniCredita, naftu proizvodi za 25 dolara po barelu. Zbog pada cijena nafte energetske kompanije pod velikim su pritiskom i na burzama pa snažan pad bilježe i cijene njihovih dionica. Na dobitku su jedino potrošači.

– Pod pritiskom je najviše energetski i rudarski sektor, dok istovremeno niske cijene nafte potiču potrošnju. Visok tečaj dolara također bi trebao pozitivno utjecati na europski izvoz i poboljšati rezultate poslovanja europskih kompanija – smatra Christian Stocker, analitičar u UniCreditu.

Ovakva situacija trenutačno najmanje odgovara Rusiji i SAD-u. Moskva, čiji se proračun i rast gospodarstva uvelike temelji na izvozu nafte i plina, a dodatno su uzdrmani sankcijama zbog Ukrajine, treba cijenu od najmanje 100 dolara po barelu kako bi stabilizirala proračun. SAD se odlučio na frakiranje, proizvodnju nafte iz škriljevca, no taj je proces relativno skup, pa se i SAD našao pogođen odgovorom Saudijske Arabije koja je odlučila povećati vlastitu proizvodnju i nuditi naftu po nižim cijenama. Analitičari smatraju da će Saudijska Arabija svojim cijenama iskušavati Amerikance, no ne postoji jedinstvena prognoza budućih cijena nafte. Jedni smatraju kako će cijena pasti ispod 50 dolara u 2015., dok drugi najavljuju rast na oko 73 dolara po barelu.

>> Veliki pad cijena nafte, a Hrvati nemaju koristi

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Kina uvozi naftu puno vise nego je proizvodi pa kako moze biti na gubitku ako placa jeftiniju naftu. Nije ni cudo da ova drzava propada kada ljudi ne znaju niti osnovne pojmove iz ekonomije. Kina nije izvoznica nafte, za razliku ... prikaži još! od Irana koji jest i osnovni je cilj Saudijske manipulacije cijenama nafte a ovdje nije uopce spomenut.

 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  A kome ce izvoziti? Onima koji zahvaljujuci padu cijena nafte imaju sada manje novaca za kupovanje tih (virtualnih) proizvoda? Izvrsna "ekonomska" logika, kupovanja vise s manje novaca. Genijalno.

 • Avatar zagondzija
  zagondzija:

  Zanima me sta ce to eUropa izvoziti i kome kad joj je Rusija bila glavno trziste.Gledam da su poceli prosipati mlijeko...ima li ko da mi objasni ?