Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo je naš najveći uspjeh u lobiranju za međunarodne institucije

Po prvi put osoba iz Hrvatske dolazi na čelo neke ugledne međunarodne organizacije, u ovom slučaju vodeće organizacije za demokratizaciju i ljudska prava, koja je osnovana prije 70 godina i okuplja 47 europskih država
27. lipnja 2019. u 07:40 25 komentara 2921 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

S 54 glasa razlike ispred belgijskog protukandidata, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić izabrana je jučer u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Po prvi put osoba iz Hrvatske dolazi na čelo neke ugledne međunarodne organizacije, u ovom slučaju vodeće organizacije za demokratizaciju i ljudska prava, koja je osnovana prije 70 godina i okuplja 47 europskih država.
Iskustvo Hrvatske kao žrtve agresije koja je prošla relativno brzu demokratizaciju buduća je glavna tajnica Vijeća Europe odmah u prvoj izjavi nakon pobjede spomenula kao odlučujuću prednost. 


Marija Pejčinović Burić DUG PUT Što je sve u karijeri prošla Pejčinović-Burić do pozicije glavne tajnice Vijeća

Velika razlika glasova

- Danas, kad je multilateralizam generalno u krizi, kad se postavlja pitanje jesu li one institucije koje su uspostavljene nakon II. svjetskog rata još uvijek važne, moj odgovor je da jesu. I taj odgovor mislim da može najbolje dati netko tko dolazi iz države koja je proživjela agresiju i poslije toga je vrlo brzo kroz demokratske procese ušla u sve međunarodne organizacije - rekla je Pejčinović-Burić. Ona je dobila 159 glasova, a belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders 105 glasova. To je velika, neočekivana razlika, s obzirom da je u početku utrke Reynders percipiran kao favorit. Cijelo vrijeme se smatralo da je u vodstvu, a hrvatska ga je protukandidatkinja uspjela prestići tek u posljednjih 48 sati. Pa i tad se očekivalo da će, ako ga prestigne, razlika biti u nekoliko glasova. A na kraju je puno veća.


- Zasluge idu svima koji su sa mnom ovih šest mjeseci intenzivno radili. Na prvom mjestu bih se naravno zahvalila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je i predložio i podupro moju kandidaturu - rekla je Pejčinović-Burić. - Očekivala sam da će biti dobro, ali zaista do zadnjeg trenutka bilo je vrlo neizvjesno. Mislim da je moj kolega Didier Reynders bio vrlo kvalitetan suparnik i zahvaljujem mu na tome što je naša kampanja bila fer, demokratska i do zadnjeg trena intenzivna - dodala je.


Napustili zasjedanje

Dan u Strasbourgu bio je zaista užaren: i doslovno, zbog temperature od 38 stupnjeva Celzijusovih, i politički, zbog neizvjesne utrke koja je završila iznenađenjem, ali i zbog tenzija oko netom donesene odluke da se Rusiji vrati prava glasa u Parlamentarnoj skupštini, nakon čega su Ukrajinci jučer predvečer napustili zasjedanje u Strasbourgu, a s njima su se solidarizirali i neki drugi iz srednje i istočne Europe. No, očito ne prije nego što su glasali o novoj glavnoj tajnici. Iako je glasanje bilo tajno pa se ne zna pouzdano, hrvatsku kandidatkinju podržale su gotovo sve države srednje i istočne Europe (osim Slovenije i Srbije, kažu izvori), ali očito i članovi PACE-a iz niza drugih zapadnih država, poput Italije, Španjolske ili Njemačke. Španjolce je, kako neslužbeno doznajemo, od Didiera Reyndersa odagnao slučaj s Carlesom Puigdemontom (odbjegli lider Katalonije skriva se od španjolskih sudova u Belgiji), a Nijemce, i to socijaldemokrate, Mariji Pejčinović-Burić je privukao Josip Juratović, SPD-ov zastupnik u Bundestagu koji je hrvatskih korijena i koji je snažno lobirao za hrvatsku kandidatkinju. 


Marija Pejčinović Burić prima čestitke od članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koji su je većinom glasova izabrali za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe Nova glavna tajnica VE Pejčinović Burić: Izbor je bio neizvjestan, a radit ću s osjetljivim skupinama

- Ona je žena koja ima ogromno iskustvo po pitanju tranzicije. Od kraja 1980-ih do danas prošla je sve moguće institucionalne pozicije, iskusila tranziciju istočne Europe, i mislim da Vijeću Europe treba netko tko ima dobar senzibilitet o istočnoj i zapadnoj Europi, jer ipak se oko toga osjeti neka vrsta raskola, a ona bi mogla odigrati ulogu zbližavanja - kaže Juratović. 
Europski pučani iz većine zemalja pratili su sugestiju predsjednika EPP-a Josepha Daula da, u izboru između belgijskog liberala i hrvatske pučanke, biraju EPP-ova kandidata. Tu ključnu podršku EPP-a osigurao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u sinoćnjoj izjavi opisao ovo kao “naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije”.


- To je i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas - poručio je premijer Plenković, kojega dio vrha Europske pučke stranke i utjecajni europski mediji ovih dana spominju kao mogućeg kandidata za još važniju dužnost u Europi od ove na koju je izabrana Pejčinović-Burić, za predsjednika Europske komisije. Sinoć nije odmah bilo jasno hoće li pobjeda Hrvatske u Vijeću Europe umanjiti te spekulacije o Plenkoviću na čelnoj dužnosti u EU. 
Mariju Pejčinović-Burić pitali smo sinoć u Strasbourgu kome misli ostaviti ministarsko mjesto na Zrinjevcu.
- To će odlučiti Vlada i premijer, koji će predložiti Saboru novo ime. Ja sam još uvijek ministrica i neko vrijeme ću još biti. Prvo treba skočiti, a onda reći hop. Mislim da ta vrsta razgovora tek predstoji - odgovorila je.


Vlada Plenković čestitao 'Ovo je najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije'

Radila u Končaru i Plivi

Marija Pejčinović rođena je u Mostaru 1962., a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Collège d’Europe u Brugesu i u Varšavi na kojem je stekla titulu magistrice europskih znanosti, da bi nakon zaposlenja u Končaru i Plivi, ali i angažmanu u proeuropskim pokretima (bila je direktorica Europskog doma) 2000. došla u MVP i to - kako je sama rekla u intervjuu - na poziv ministra eurointegracija Ivana Jakovčića. Ipak, sve do 2007. i ulaska u HDZ nije bila politički aktivna. Od 2004. do 2008. državna je tajnica u MVEP-u, potom saborska zastupnica HDZ-a do 2011., nakon toga radi kao savjetnica za europske politike na projektima koje financira EU u Hrvatskoj i susjednim državama kandidatkinjama, a u mandatu premijera Plenkovića prvo je državna tajnica i potom, od lipnja 2017. i odlaska Davora Ive Stiera iz Vlade, ministrica. 
Dužnost glavne tajnice Vijeća Europe preuzima 15. listopada, a bit će odgovorna za upravljanje, strateško planiranje, program rada i proračun te organizacije. Sinoć, nakon objave rezultata, napetu šestomjesečnu kampanju i užareni dan Marija Pejčinović-Burić završila je na domjenku koji je u službenoj rezidenciji za sve članove PACE-a i goste organizirao odlazeći glavni tajnik Horbjørn Jagland. Rezidenciji koja će uskoro biti njezina, buduće glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović-Burić.   

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Avatar southman
    southman:

    Bez obzira na snagu pozicije na koju dolazi uistinu veliki uspjeh za "malu" Hrvatsku. Za nas je svaka pozicija u Europi nekog hrvata velika i bitna stvar i pokazuje kakav ugled Hrvatska ima danas u odnosu na prije svega 4-5 ... prikaži još! godina kada smo pod prošlom vladom bili " persona non grata " !

  • herold:

    Volio bih pitati Pejčinović Burić i premijera kad će ukinuti ministarstvo europskih poslova u kojem se zapošljavaju uhljebi i članovi obitelji političara. Nijedna druga članica EU nema to ministarstvo, samo Hrvatska! Šteta je samo što naši novinari nisu toliko neovisni ... prikaži još! da bi smjeli o tome izvještavati