Naslovnica Vijesti Hrvatska

Onečišćenje sanirano, kazna naplaćena

07. travnja 2009. u 16:33 1 prikaza

ŠIBENIK – Engleska 8-metarska jedrilica Nirvana Jane izazvala je u utorak ujutro na šibenskoj rivi manji ekološki incident. Naime, prema riječima inspektora šibenske Lučke kapetanije, zbog istjecanja goriva iz spremnika broda u potpalublje automatski se uključila pumpa koja je gorivo zajedno s kaljužom izbacila u more i stvorila naftnu mrlju uz dio rive, od Mula Krke prema gatu Rogač.

– Odmah nakon dojave na teren je izašla inspekcija Lučke kapetanije i vatrogasni ekobrod te je počela sanacija mora. O kolikoj je količini goriva riječ, ne možemo točno reći s obzirom na to da se sve dogodilo u ranim jutarnjim satima te da i samo decilitar goriva proliven u more stvara golemu mrlju – kazali su nam iz Inspekcije za sigurnost plovidbe.

Prema njihovim riječima, vatrogasci su površinu prekrivenu naftom pošpricali posebnom kemikalijom koja disperzira čestice goriva i na taj ih način neutralizira.

– Posve sigurno možemo tvrditi da je kompletno onečišćenje sanirano te da ovaj incident neće negativno utjecati na morsku floru i faunu – naglasili su iz Inspekcije za sigurnost plovidbe.

Zbog ispuštanja goriva u more, izlaska mjerodavnih inspektora i ekobroda na teren i same sanacije engleski je vlasnik jedrilice kažnjen s 10 tisuća kuna, koliko se naplaćuje ovakva vrsta nepažnje.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati