Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef stožera Grabar Kitarović

Od Milanovića i Škore nemamo što novo očekivati ni vidjeti

Ivan Anušić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
22.08.2019.
u 13:31

Ivan Anušić, slavonski župan vodit će stožer Kolinde Grabar-Kitarović u nadolazećoj predsjedničkoj kampanji

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i čelnik HDZ-a u toj županiji, suočit će se i s novim izazovom u političkoj karijeri. Vodit će, postalo je i službeno, stožer Kolinde Grabar-Kitarović u borbi za njezin drugi mandat na Pantovčaku.

Hoće li se najžešća bitka u kampanji voditi na desnici, a ne između desnice i ljevice, kako je to dosad bilo?

Teško je to prognozirati, ali koliko se god činilo da se bitka vodi na desnici, kako se budemo približavali izborima, sve će se više isticati jasne pozicije lijevog i desnog kandidata koji će voditi glavnu riječ u završnoj fazi, u drugom krugu utrke za predsjednika države.

Vjerujete li da možete nadmašiti Škorinu popularnost u Slavoniji?

Škorina popularnost u cijeloj Hrvatskoj, i izvan nje, isključivo se temelji na njegovu angažmanu na estradi. Kao umjetnik i pjevač svakako je prepoznat. No, ovdje se vodi utrka u političkim okvirima. Svakako da je Miroslav Škoro popularniji od Kolinde Grabar-Kitarović kao pjevač i estradni zabavljač, a ako govorimo o politici, tu nema uopće prostora za usporedbu – počevši od njezina puta i političkog rada, pa kroz nasljeđe koje je ostavila kao ministrica, pa u diplomaciji, kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, i na kraju pet godina kao predsjednica države.

Što je presudilo da šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović bude Slavonac? Šalje li se time neka poruka?

Nije presudilo to što sam Slavonac, već niz drugih razloga. Nakon naših nekoliko razgovora i dugog poznanstva, predsjednica me predložila čelniku i glavnom tajniku stranke. Ali svakako, kad govorimo o Slavoncima u političkim okvirima, mislim da moramo biti i aktivniji i proaktivniji te da smo na neki način već zauzeli vidljiviju, jaču i kvalitetniju poziciju nego prije, i tim tempom moramo nastaviti.

Znači, ne pokušava se tako, na neki način, i uspostaviti ravnoteža na istoku zemlje?

Ako govorimo da sam izabran kao šef stožera da bih bio protuteža Škori, to ne.

Mate Radeljić, Miroslav Škoro, vi – sve vas povezuje Osijek, međusobno se i poznajete. Očekujete li, stoga, i izvlačenje eventualnog prljavog rublja u kampanji?

Izbori se ne moraju svesti na udarce ispod struka i ocrnjivanje protukandidata. Taj modus operandi, koji je već 30 godina prisutan na svim razinama izbora, mora napokon prestati. Ljudi koji glasuju i kojima služimo, za što smo i plaćeni, ne moraju to slušati, ne smije ih se zatrpavati lažnim vijestima i spinovima. Počinje se to, na kraju, obijati o glavu i pobjednicima izbora. Politika je, pita li se hrvatsku javnost, najomraženiji posao, a političari najgori ljudi. A razlog tome je što jedni druge ocrnjujemo biračima. Politika je postala prenaporna, prestresna i preopasna za ljude s dobrim namjerama, i zato imamo negativnu selekciju u političkom životu. Moguće je da će se izvlačiti prljavo rublje, već je i počelo, ali ja to neću činiti, niti sam ikad činio. Predsjednica ni prvu kampanju nije tako vodila.

Kako u takvoj atmosferi privoljeti birače da iziđu na izbore?

Upravo drukčijim pristupom u našim javnim nastupima i djelovanjima kada govorimo o političkim protivnicima. Kada se tako počne komunicirati, neće više biti animoziteta prema nama i građani će početi izlaziti na izbore. Ne da bi nekoga smijenili, već da bi ga izabrali.

Strahujete li od scenarija od prije pet godina, kada su sve predizborne ankete apsolutnu prednost davale tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću?

Ne očekujem čudnovate preokrete. Imamo protukandidate čiji su politički dosezi i uspjesi jasno definirani i od kojih nemamo što novo očekivati i vidjeti. U četiri godine premijerskog mandata Zorana Milanovića točno se zna kako je Hrvatska funkcionirala, o njemu se sve zna. I Miroslav Škoro bio je u politici, izgubio je od Ante Đapića izbore za gradonačelnika Osijeka, a napustio je Sabor. Bavi se estradom, nije u politici.

Mogu li turbulencije s kojima se ove godine suočila Vlada, smjenjivanje ministara pa i policijske istrage naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović u kampanji? Kako ćete to izgladiti u javnosti?

Svaka situacija koja uključuje aferu i aktivnosti USKOK-a nije vjetar u leđa. Ali te afere su na kraju završile smjenjivanjem ministara i aktivnostima kojima ovih dana svjedočimo. Jasno je definirana uloga premijera i predsjednice. Mislim da to neće utjecati negativno, ti su ministri otišli.

Komentara 40

JA
jackiechan3
13:54 22.08.2019.

Milanovića smo itekako imali što za vidjeti, uništenje HR gospodarstva, masovno iseljavanje veće nego za vrijeme Domovinskog rata i kruna njegove Kukuriknula Vlade - Lex Perkovic!

BO
Bojance
13:58 22.08.2019.

Milanovic je najvise profitirao od skorine kandidature, ali i dalje nema sanse da taj luzer dobije 50% glasova, ni u prvom ni u eventualnom drugom krugu ako tamo uopce udje....

TE
tegovdizac
14:00 22.08.2019.

pogodili su s anusicem, covjek je a) sposoban operativac b) voljen i cijenjen. vratio je hdzu osjecko-baranjsku zupaniju nakon desetljeca hdssba, ovo je veliki udarac osjeckoj ekipi skoro-radeljic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije