Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA TAKVA ISPORUKA

Čeka se stav Scholza: Njemački Rheinmetall traži dozvolu za isporuku teškog oružja u Ukrajinu

German army Bundeswehr trains crossing the Elbe river, near Storkau
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
25.04.2022.
u 11:23

Scholz se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inozemstvu jer oklijeva s isporukom teškog oružja poput tenkova i haubica Ukrajini

Njemačka obrambena tvrtka Rheinmetall zatražila je dozvolu za izvoz 100 starih borbenih vozila pješaštva Marder u Ukrajinu, što bi bila prva isporuka teškog oružja iz Njemačke u Ukrajinu, otkrio je Reutersu izvor iz obrambenog sektora u ponedjeljak. 

Tvrtka traži izvoznu dozvolu za vozila u njihovom trenutnom stanju, s ciljem da ih doradi u idućim mjesecima prije nego što ih pošalje u Ukrajinu, rekao je izvor, potvrđujući objavu lista Welt am Sonntag.

Potez te tvrtke trebao bi prisiliti kancelara Olafa Scholza da zauzme jasan stav o tome može li se teško oružje slati izravno iz Njemačke u Ukrajinu pošto dogovor o vozilima Marder zahtijeva odobrenje Vijeća nacionalne sigurnosti kojim predsjedava Scholz.

Glasnogovornik Rheinmetalla odbio je komentirati slučaj. 

Scholz se suočava sa sve većim kritikama u zemlji i inozemstvu jer oklijeva s isporukom teškog oružja poput tenkova i haubica Ukrajini kako bi joj pomogao da odbije ruske napade.

Tijekom svog prvog posjeta Ukrajini od početka ruske invazije prije dva mjeseca, američki državni tajnik i ministar obrane u nedjelju su obećali dodatnu vojnu pomoć Kijevu, uključujući napredno oružje.

Ukrajina je intenzivirala zahtjeve za teško naoružanje otkako je Moskva premjestila svoju ofenzivu u istočni Donbas, teritorij koji se smatra pogodnijim za tenkovske bitke nego područja oko Kijeva, gdje se do sada vodio veći dio borbi.

Moskva svoje akcije u Ukrajini, koje su ušle u treći mjesec, naziva specijalnom vojnom operacijom.

>> VIDEO Poznato je što je SAD obećao Ukrajini. Gori važno rusko skladište nafte

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:47 25.04.2022.

Logika govori da slanjem teškog naurožanja Ukrajini štitimo ostale zemlje od Rusije. S tim bi se većina mogla složiti, međutim pitanje je da li Zapad ne poteže Rusiju za rep i da li na taj način ne ugrožava Zapad od upotrebe nukleranog naoružanja. Ne vjerujem da Rusija neće upotrebiti ta sredstva kad osjeti da ju Zapad ugrožava, a tada će nam biti svjedno tko koga i zašto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije