Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Neka Crkva izbjegava kolonijalizme'

Mnogi amazonski domoroci stigli su u Rim na skup koji želi ukazati na probleme zaštite okoliša, našeg planeta.
06. listopada 2019. u 13:28 9 komentara 476 prikaza
Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Crkva mora izbjeći nove kolonijalizme, kazao je papa Franjo tijekom homilije na misi kojom je u nedjelju u bazilici Sv. Petra u Rimu otvorena biskupska sinoda u Amazoniji. 

Papa Franjo Vatikanska imenovanja Budući papa mogao bi nastaviti Franjin put

- Narodi i kulture se uništavaju. Nema ljubavi i poštovanja. Koliko puta je provođena kolonizacija umjesto evangelizacije? Neka nas Bog sačuva novih kolonijalizama, kazao je papa Franjo. Biskupska sinoda o Amazoniji će trajati do 27. listopada.

Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
1 / 19
Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu

   

Na blagdan svetoga Franje Asiškog (4. listopada), papa Franjo je zajedno s dvoje predstavnika domorodaca, te kardinalima Cláudiom Hummesom i Lorenzom Baldisserijem, u Vatikanskim vrtovima posadio stablo, crniku iz Assisia. Nakon izvedbe amazonske pjesme koja je odzvanjala Vatikanskim vrtovima, kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, govorio je o hitno potrebnom ekološkom obraćenju.

- Našu bi zabrinutost za odgovor na ekološku krizu trebale poduprijeti svijest i mudrost, kako je savjetovao papa Franjo, kazao je Turkson i dodao, da ako se “uistinu želi izgraditi ekologija koja će nam pomoći popraviti sve što smo uništili, kako stoji u enciklici Laudato si', ne može se zanemariti nijedna grana znanosti i nijedan oblik mudrosti, pa tako ni onaj religijski, zajedno s njegovim načinom izražavanja”.

Kardinal Cláudio Hummes, bivši nadbiskup São Paula i predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Amazoniju Brazilske biskupske konferencije, podsjetio je pak na vezu između Pape, Sinode o Amazoniji i svetoga Franje. Posvetiti posebnu biskupsku sinodu o Amazoniji svetom Franji Asiškomu, brižljiva je i znakovita gesta. Dok sinodu posvećujemo svetom Franji, prisjećamo se posebno njegove “Pjesme stvorova” u kojoj pjeva i slavi opće bratstvo svih Božjih stvorenja.

PAPA FRANJO: 'Zemlje koje proizvode oružje potiču migracije, a odbijaju primiti izbjeglice'

Ured za tisak Svete Stolice objavio je popis sudionika koji će se 6. do 27. listopada sudjelovati na Biskupskoj sinodi, među kojima je, kao suradnik glavnoga tajništva, i msgr. Zvonimir Seršić. Taj crkveni, ali i građanski i ekološki projekt, skup govorit će o teritoriju koji se proteže kroz devet zemalja i na kojemu živi 34 milijuna ljudi, od kojih su više od tri milijuna domorodačko stanovništvo koje dolazi iz više od 390 etničkih skupina.

Mnogi amazonski domoroci stigli su u Rim na skup koji želi ukazati na probleme zaštite okoliša, našeg planeta.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Sv.Franjo Asiški, zaštitnik Italije, je bio talentirani pjesnik..."Pjesma stvorova" ili "Pjesma brata Sunca" je ušla u talijansku školsku književnost i jedna je od njegovih najslavnijih poezija: "Hvaljen da si, moj Gospode, sa svim Tvojim stvorovima, s gospodinom bratom Suncem nad ... prikaži još! svima, po kome dan i svjetlo daješ nama.... I ono je lijepo, žarko i puno prosjajuje, Tebe, Previsoki, ono divno znamenuje.... Hvaljen da si, moj Gospode, za mjesec i sestre zvijezde, na nebu Ti ih stvori sjajne i krasne i lijepe.... Hvaljen da si, moj Gospode, za brata vjetar, za svako vrijeme i za zrak oblačan il' vedar, po kojemu svojim stvorovima hranu daješ svima...."

 • CROLINDA:

  kao smije čak i jedan papa dovoditi u pitanje čak I svetost svetih sakramenata I celibata za katoličke svećenike – ako neko želi baš biti svećenik neka onda normalno I prihvati pravila svećeničkog života to jest celibat a ako neće ... prikaži još!će onda I nije za svećenika I kvit – a ljudi koji žive rastavljeno od crkveno vjenčanog supruga ili supruge normalno da ne mogu na svetu pričest ako žive u intimnoj zajednici s nekom drugom osobom jer je to preljub – normalno da se ne smiju pričestit ukoliko ne kane prestai živjeti u preljubu...……………... Kada su apostoli pitali Gospodina Isusa je li se bolje ženiti i udavati ili ne , On im je odgovorio ."Oženjeni misle na svjetovno a neoženjeni na Božje - tako im je jasno odgovorio na pitanje ređenja u crkvi svetoj našoj katoličkoj apostolskoj

 • CROLINDA:

  Nadbiskup Sheen o lažnom proroku i njegovoj lažnoj crkvi . " Bit će to lažna crkva. Kristova Crkva [Katolička Crkva] bit će jedna. Lažni će prorok stvoriti drugu. Lažna će Crkva biti svjetovna, ekumenska i globalna. Bit će to federacija ... prikaži još! crkava. A religije će stvoriti neku vrstu globalne udruge. Svjetski parlament crkava. Ispraznit će se od svakog božanskoga sadržaja i bit će to antikristovo mistično tijelo. Mistično će Tijelo na zemlji danas imati svojeg Judu Iškariotskoga, a to će biti lažni prorok. Sotona će ga pronaći među našim biskupima’.