Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikanska imenovanja

Budući papa mogao bi nastaviti Franjin put

Papa Franjo
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
06.10.2019.
u 08:27

Da se konklava održava danas, 128 kardinala biralo bi novog papu. Većinu njih imenovao je današnji poglavar Crkve

Na jučerašnjem konzistoriju papa Franjo imenovao je 13 novih kardinala, od kojih su desetorica mlađa od 80 godina, što znači da bi mogli na eventualnoj konklavi birati i biti izabrani za novog papu. Od 128 kardinala izbornika njih 67 proglasio je sadašnji papa. Dakle, prvi put većinu kardinala izbornika čine oni koje je imenovao Franjo pa bi se moglo zaključiti da bi eventualni novi papa mogao biti samo netko tko će nastaviti djelovati kao papa Bergoglio.

Neeuropski kardinali

Nakon subotnjeg 6. konzistorija pape Franje, ukupno je 228 kardinala od kojih je 128 mlađih od 80 godina te bi mogli sudjelovati na eventualnoj konklavi. Naime, papa Pavao VI. 1973. odredio je da izbornici mogu biti samo mlađi od 80 godina te ih treba biti 120.

Sad će ih biti osam više, ali već 15. listopada četvorica će navršiti 80 godina (Monsengwo iz Konga, Grocholewski iz Poljske, Menichelli iz Italije i Toppo iz Indije), a još četvorica proslavit će 80. rođendan od studenog 2019. i do kraja 2020.: Rai iz Libanona, Vallini i Baldisseri iz Italije, Wuerl iz SAD-a. Dakle samo 10 dana nakon konzistorija broj kardinala izbornika bit će 124 od kojih je 66 imenovao Franjo, 42 je imenovao Benedikt XVI. i 16 Ivan Pavao II. Među 16 kardinala Ivana Pavla II. i zagrebački je nadbiskup Josip Bozanić, koji ima 70 godina i bit će izbornikom još 10 godina, kao i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić koji će izbornikom biti do rujna 2025. godine.

Među 128 kardinala izbornika 54 su iz europskih država (od kojih 23 Talijana), 23 iz južnoameričkih država, 18 iz afričkih država, 16 iz Azije, 13 iz Sjeverne Amerike i četiri iz Oceanije. No već na koncu 2019. situacija će se izmijeniti i bit će četiri europska kardinala manje među izbornicima pa će biti 50 Europljana, 23 Južnoamerikanca, 17 Afrikanaca, 14 Azijaca, 12 Sjevernoamerikanaca i četiri iz Oceanije.

Na konklavi 2013. koja je izabrala Bergoglia za papu od 115 izbornika 60 ih je bilo iz Europe, na konklavi 2005. koja je izabrala Ratzingera za papu od 115 bilo je 58 Europljana, a na konklavi 1978. koja je Wojtyłu izabrala za papu od 111 izbornika 56 je bilo Europljana. I poslije ovog konzistorija najviše kardinala, 23, ima Italija, druga zemlja je SAD s devet itd.

Tijekom šest konzistorija papa Franjo je imenovao ukupno 70 kardinala mlađih od 80 godina s time što su u međuvremenu trojica navršila tu dob. Ivan Pavao II. počeo je znatno mijenjati kardinalski zbor izborom novih kardinala iz neeuropskih zemalja, a to su nastavili činiti i njegovi nasljednici Benedikt XVI. i Franjo.

Popularni nadbiskup Zuppi

Univerzalna crkva sve je zastupljenija u kardinalskom zboru, a pape zbog mijenjaju i na osnovi naklonosti koju imaju prema djelovanju određenih biskupa. Posljednji je primjer bolonjski nadbiskup Matteo Zuppi kojega je kardinalom jučer proglasio Franjo. Za Zuppija kažu da je talijanski Bergoglio. U subotu ujutro pješice je stigao do željezničke stanice kako bi vlakom otišao u Rim primiti purpurnu kardinalsku kapicu.

– Putujem vlakom jer putovati zajedno s drugima je simbolično, a to je i temelj djelovanja kardinala – kazao je Zuppi s kojim je u vlaku bilo 450 građana Bologne, među kojima i bivši premijer Romano Prodi, kako bi u Rimu pratili svečanost proglašenja kardinalom svoga nadbiskupa.

Zuppi je dodao kako proglašenje nije za njega, već za bolonjsku crkvu i zajednicu. To priznanje daje hrabrost svima u Bologni, kazao je Zuppi, koji je na dan zaštitnika toga grada svetog Petronija 4. listopada istaknuo kako je prihvat početak dijaloga i “spoznaje da će drugi, različiti, postati meni bliži”.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
12:49 06.10.2019.

Drug Silvije pa ne bira se Papa u Beogradu

TO
Toni66
09:10 06.10.2019.

Naslov ja ;Budući papa mogao bi nastaviti Franjin put, naravno ja znam ne sumnjam svi Papa-ni ili Papaci imaju isti put a to je njihova želja je put ka "nebu" ... Samo bojim se da svi znaju da su svjesniesni nebu-niš od toga i nebu-du vidjeli svoga Boga ! Nisam protiv toga i nikako protiv vjere i Boga a tko je to tako lud da se ne bi se veselio na kraju i raju ?

TO
Toni66
09:02 06.10.2019.

ov je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije