Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Zemlje koje proizvode oružje potiču migracije, a odbijaju primiti izbjeglice'

Tisuće migranata prisustvovale su na Trgu sv. Petra višejezičnoj misi na kojoj je Papa svečano otkrio spomenik posvećen migrantima na dan koji Katolička Crkva obilježava kao svjetski dan migranata i izbjeglica.
29. rujna 2019. u 15:14 5 komentara 523 prikaza
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kršćani imaju "moralnu zadaću" pomoći svim isključenima skupinama, a zemlje proizvođači oružja potiču migracije i zatim odbijaju primiti izbjeglice koji su posljedica tih sukoba, rekao je u nedjelju u Rimu papa Franjo.

Svoji na svome Reza, Puria, Azimi, Safaa: Govorit ćemo hrvatski, mi smo sada Hrvati

Tisuće migranata prisustvovale su na Trgu sv. Petra višejezičnoj misi na kojoj je Papa svečano otkrio spomenik posvećen migrantima na dan koji Katolička Crkva obilježava kao svjetski dan migranata i izbjeglica.

"Ratovi pogađaju neke dijelove svijeta, no oružje rata proizvodi se u drugim regijama koje su nespremne primiti izbjeglice koje su rezultat tih sukoba", rekao je Franjo kako ga prenosi agencija Reuters. 

Pozvao je kršćane da odbace ravnodušnost i snažno se obvežu graditi pravedniji svijet, piše agencija dpa.

"Ljubav za najdiskriminiranije, moralna je zadaća", rekao je Papa te istaknuo "Posebnu pozornost moramo posvetiti strancima, kao i udovicama, siročadima i svima koji su odbačeni".

Spomenik je izradio kanadski umjetnik Timothy Schmalz i nazvao ga "Angels Unaware", a predstavlja skupinu od 140 migranata iz različitih kultura i povijesnih razdoblja.

Migranti Vukomeričke gorice na oprezu Nova migrantska ruta: Došli su do trgovine, kupili vodu i hranu i nastavili dalje

Skulptura je  nadahnuta hebrejskom porukom ljudima da ne zaborave gostoprimstvo jer neki primajući strance ugoste i anđele, a da toga nisu svjesni, piše agencija AFP. 

U povodu Dana migranata i izbjeglica, koji Katolička Crkva obilježava 105. put,  Papa je kazao da nije "riječ samo o migrantima.

"Ne radi se samo o strancima, radi se o svim stanovnicima egzistencijalnih rubnih zajednica, koji su zajedno s migrantima i izbjeglicama, žrtve kulture odbacivanja", rekao je se Jorge Bergoglio, koji je i sam potomak talijanskih useljenika u Argentinu. 

Od početka svog pontifikata u ožujku 2013., Papa se opetovano snažno zauzimao za prihvat izbjeglica i migranata. Tako je već nekoliko mjeseci od preuzimanja Petrova prijestolja posjetio otok Lampedusu, glavnu ulaznu luku za migrante koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

U travnju 2016., čak se vratio s grčkog otoka Lezbosa i sa sobom u zrakoplovu poveo tri obitelji izbjeglih sirijskih muslimana.

Migranti Promjena dublinskog ugovora Što donosi novi prijedlog u rješavanju izbjegličke krize?

Krajem srpnja, pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje "brzo i odlučno" kako bi se izbjegle nove tragedije migranata u moru. 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da su od 1. siječnja 2014. do 30. srpnja  2018, iz mora izvučena tijela  5.773 utopljenih migranata, a nestalih je u tom razdoblju 11.089 osoba čiji ostaci nisu pronađeni.

Prema IOM-u, te pogibije i nestanci uglavnom se događaju središnjem dijelu Sredozemnog mora između Libije, Tunisa, Malte i Italije. 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • stomugromova:

    Zašto to nisi rekao prije 4-5 godina ? Gdje je tu tvoja odgovornost da izjavama kontinuirano sugeriraš da moramo pristati na invaziju migranata muslimanske vjere i time postaješ sudionik u stvaranju kaosa za kojeg se zna da neće iznijeti ništa ... prikaži još! dobro..Nisi ti poglavar muslimana,nego kršćana i vodi brigu o svojoj konfesiji .Muslimani imaju svoje poglavare.

  • okvarbud:

    to nije papa.vise lici na popaya.

  • Toni66:

    'Zemlje koje proizvode oružje potiču migracije, a odbijaju primiti izbjeglice', a krivci su direktno i to zato jer ne proizvide dovoljno efikasne pa umjesto da se sve pobije tamo oni ljigavci dozvole koji to oružje koriste da dio pobjegne i ... prikaži još! i dođe ovamo i prolazi kroz naše sveto dvoriđšte mudrih ljudi Balkanca !