Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjev; Ribić: Tražimo i božićnicu od 2500 kuna i povećanje dara za djecu

Josip Aladrović i Vilim Ribič
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
11.11.2019.
u 11:55

Štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva i dalje traje, a danas štrajkaju škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak su nastavljeni pregovori predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnome kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da je Vlada blizu dogovora o dodacima Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službenika, ali u ovom trenutku ne može prihvatiti zahtjev sindikata javnih službi koji žele povećanje osnovice po principu 3+3+3.

- S državnim službama u visokoj smo fazi finalizacije dogovora i očekujem da na idućem sastanku izdefiniramo cijeli dogovor o osnovici i materijalnim pravima za slijedeću godinu. Našli smo određeni kompromis, mislim da bi obje strane trebale biti zadovoljne-, rekao je Aladrović novinarima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zahtjev sindikata javnih službi za povećanjem osnovice 3+3+3 posto u ovom trenutku ne možemo prihvatiti, poručio je Aladrović, nudimo im ono što smo nudili u početku uz eventualno neke ustupke u materijalnim pravima.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako su dali zahtjev za rast osnovice 3+3+3, 2500 kuna božićnica, povećanje proračunske osnovice na 5000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna.

– Dogovorili smo se da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva – ustvrdio je Ribić nakon sastanka. 

Na današnjem sastanku očekuje se posljednja ponuda Vlade sindikatima prosvjetnih radnika u štrajku, koji traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je uoči sastanka s predstavnicima Vlade da ne znaju što će biti danas na sastanku i da će to tek vidjeti. 

"Idemo s jednom pozicijom, znamo što je fiskalno realno i što je politički realno. Politički relativno loše stojimo jer Vlada ne da, a fiskalno bi se moglo razgovarati o varijantama, a kako će to ispasti, vidjet ćemo", kazao je.

Dodao je i da su danas trebali imati sastanak s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak vezano za zahtjeve sindikata u štrajku, no nikakav poziv još nisu dobili.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ribić smatra kako bi bilo razumno da se nađe neki dogovor kako bi se štrajk okončao, no ne zna hoće li on završiti ovaj tjedan. "Treba naći varijantu u kojoj ljudi koji su u štrajku nisu povrijeđeni i poniženi. Oni moraju imati neko svoje zadovoljstvo, a s druge strane Vlada ne bi trebala biti gubitnik", poručio je.

Ministar rada Josip Aladrović naglasio je da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama, dok u Ministarstvu budu analizirali sustav plaća u idućih šest mjeseci, porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine. 

Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto.

Predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati pisanu ponudu Vlade, nakon što je dobiju, poslati na referendum svojim članovima koji će se tako očitovati prihvaćaju li je ili ne.

Štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva i dalje traje, a danas štrajkaju škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

VIDEO: Konferencija sindikalista o štrajku

Komentara 47

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
09:07 11.11.2019.

Ovo na slici su najveći neradnici Hrvatske i ne samo oni već svi vođe sindikata, šteta što nema Peđe Matića jer i on je učitelj razredne nastave samo je obolio od PTSP-a no mu nije bila prepreka za ministarsko mjesto

MA
mateistina
09:18 11.11.2019.

Da da a kako se ti isti sinikalisti nisu bunili kada su imSDPeovci smanjivali plaću ha ha pa ovo se vidi da su to politički prosvjedi i da sindikalce vode simpatizeri SDPa.Dakle prosvjedi pred presjedničke izbore.Nisam za HDZe ali ovo je toliko prozirno i nesamo to kada Hrvatska treba povećati vojni proračun dakle treba ojačati vojsku zbog agresivnih srpskih susjeda sada najednom prosvjedi za učiteljske plaće a kada im gledaš prosječne plaće i koliko rade pa tko u državi nebi poželio toliku plaću za tako malo radnih sati.Dakle sve izrežirano.

TI
Tinaiva
11:06 11.11.2019.

Svakoga od vas bi ja u privatni sektor pa da vidiš što je rad petkom i svetkom, nema radnog vremena a ne od 8 do 16 pa kući, nema tržnica za vrijeme pauze i obavljanja privatnih stvari, nema za vrijememe radnog vremena višenja na društvenim mrežama i forumima. Dosta je više, ne valja vam biti pod državom dođite u privatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije