Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika

Na parkiralištima neće biti dovoljno mjesta za zaplijenjena teretna vozila

kamioni
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
1/2
17.04.2020.
u 11:01

U UHCP-u prozivaju banke i leasing kuće za lihvarenje jer smatraju da poduzetnicima nude prividne moratorije u trajanju od tri mjeseca za otplatu kredita

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) prozvala je banke i leasing kuće koje poduzetnicima nude, kako navode, prividne moratorije u trajanju od tri mjeseca, koji predviđaju plaćanje kamata tijekom tih moratorija,a po isteku kojeg se neplaćena glavnica raspodjeljuje na preostalo otplatno razdoblje. U UHCP-u to nazivaju lihvarenjem jer smatraju da je rezultat toga povećani mjesečni anuitet koji sa sobom povlači povećanu kamatnu stopu, te u konačnici dovodi do plaćanja kamata na već plaćene kamate.


Gomilanje troškova

Troškovi se gomilaju,tome još treba dodati i troškove ovjera i potvrde dokumentacije –a sve pod pretpostavkom da će nakon proteka tri mjeseca život i gospodarstvo nastaviti tamo gdje su stali – poručuju iz UHCP-a i dodaju da u slučaju da se nastavi neadekvatno djelovanje financijskih institucija, mnogim prijevoznicima će to biti kraj poslovanja. Na teritoriju Hrvatske, smatraju, neće biti dovoljno parkirališnih mjesta za sva zaplijenjena teretna vozila koja su osnovno sredstvo rada prijevoznika.

Inzistiramo na korekciji predloženog modela moratorija na način da se jedinstveno uredi potpuni moratorij tijekom kojeg miruje obveza plaćanja glavnice i kamatau trajanju tijekom pandemije koronavirusa, te u dodatnom trajanju od najmanje šest mjeseci nakon proglašenja prestanka pandemije koronavirusa. Po proteku takvog moratorija otplatno razdoblje bi se produžilo za vrijeme za koje je moratorij bio na snazi- objašnjavaju u Udruzi i dodaju da bi se na taj način omogućio opravak djelatnosti i postupno gospodarsko jačanje.

 

Ključne riječi

Komentara 2

AN
andreja1972
16:47 18.04.2020.

Veleizdajnici, bando uništit cete državu i narod.

PU
paul-umpe
13:07 17.04.2020.

sta se oni sad javljaju.nakrali su se novaca izrabljivali radnike...neka prodaju luksuzna auta i neka plate racune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije