Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na 120. rođendan otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu

Spomenik je postavljen na poticaj sisačkog biskupa mons. Vlade Košića,
08. svibnja 2018. u 21:14 28 komentara 1654 prikaza
Spomenik blaženom Alojziju Stepincu ispred sisačke katedrale
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Uz prisustvo mnoštva građana ispred sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa  otkriven je i blagoslovljen spomenik blaženom Alojziju Stepincu.

Alojzije Stepinac Stepinac je naša svetinja Sisačka biskupija oštro reagirala na komentar Aleksandra Vučića o Alojziju Stepincu

Spomenik je postavljen na poticaj sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, a otkriven upravo na 120. rođendan Alojzija Stepinca.

Autor spomenika je akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je u središte kipa stavio križ, us pomen na njegovo mučeništvo dok su u podnožju djeca, kao spomen na ulogu nadbiskupa Stepinca u spašavanju djece tijekom 2. Svjetskog rata.

– Nama vjernicima je ovo velik znak ohrabrenja na 20. godišnjicu beatifikacije nadbiskupa te se nadamo ove godine saznati i datum kanonizacije. Radosni smo da je on, kao najsvjetliji lik crkve u Hrvata kako ga je nazvao sveti papa Ivan Pavao Drugi, u svom liku kipa s križom i djecom došao pred sisačku katedralu – rekao je sisački biskup Vlado Košić, dodavši kako Stepinac nije samo svetac nego i hrvatski nacionalni junak.

– Zbog njegova zauzimanja za pravo da Hrvati imaju svoju državu i što je u tome ustrajao, kao što je i ustrajao te se nije dao slomiti da odvoji katoličku crkvu u Hrvatskoj od Rima i pape, udario je Stepinac temelje jednog našeg hrvatskog samostalnog života i budućnosti, a koje dakako ne može bez naše katoličke crkve. Žrtva za Domovinu koju je on podnio, primjer je izdržljivosti i snage da u teškoćama ustrajemo i znak da, ako nosimo križ strpljivo, on sigurno nosi pobjedu – dodao je biskup Košić.

Zagreb: Svečano euharistijsko slavlje u povodu obilježavanja Stepinčeva Josip Bozanić: 'Kardinal Stepinac bio je vidljivi dar utjehe povezan s nadom i s trpljenjem' Josip Bozanić Kardinal poručio Bozanić: Ne smijemo zaboravljati, da se zlo ne ponovi Alojzije Stepinac Alojzije Stepinac Kako su ga otrovali: Kardinal osuđen na polagano umiranje
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • angeomihael:

    Stepinac jest svetac a vi iz pakla tišina!

  • istjerivackomunista:

    Stepinac je spašavao živote ljudi a partizani ubijali i u jame bacali žene i djecu a masakrirali muškarce.Njihov podmladak pun zla danas napada kardinala.Divljaštvo bez granica.

  • bakulušić:

    Molimo blaženog Alojzija da po njegovu zagovoru istina o kozaračkoj djeci izađe na svjetlo dana i da prestanu manipulacije koje u javnosti provode velikosrpska politika i hrvatski "antifašisti".