Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sisačka biskupija oštro reagirala na komentar Aleksandra Vučića o Alojziju Stepincu

S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini, rekao je Vučić.
19. travnja 2018. u 14:21 19 komentara 1837 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Sisačka biskupija reagirala je povodom jučerašnjih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, komentirajući postupke ratnog zločinca Vojislava Šešelja, spomenuo Alojzija Stepinca i navod kako će se spomenik njemu podići u Zrinu, na Banovini.

Reakcija EK To što smo vidjeli u Skupštini u Beogradu ne pripada demokratskim institucijama

"Spomenik našem blaženiku Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Time mi želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao." - ističe se u priopćenju kojeg potpisuje mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar. Reagirali su i na njegove izjave o Zrinu kao mjestu gdje su bili "najstrašniji ustaški zločini".

"Zrin je vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa naše Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba. Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena." - priopćila je Biskupija dodavši kako će stoga uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana.  

Podsjetimo, reagirajući na ispad Šešelja, poslanika u tamošnjoj Narodnoj skupštini, koji je uništio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo Aleksandar Vučić je rekao:

"S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo".

Tomo Medved 'TO NIJE PRVI PUT' Medved o potezu Vojislava Šešelja: 'Apsolutno osuđujem taj divljački čin' Vlada RH Sjednica Vlade Plenković: Očekujem da Srbija nedvosmisleno i oštro osudi Šešelja Iva Puljić-Šego Vučić u Zagrebu dobio počasti, Jandroković u Srbiji uvrede
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • lavdinamo:

    Pokolj obitelji Ivezič.To je bio ustanak protiv Hrvata.Križni put i milion ubijenih pa Vukovar i klanje na Ovčari.Sve su to djela Srbokomunističkog terora koja nadmašili i zločine SS a.

  • bakulušić:

    Na Vučićeve riječi trebaju reagirati institucije hrvatske države. No, vjerojatno je problem u tome što one ne znaju ni gdje je Zrin ni što se u Zrinu dogodilo. Sutjeska im je bliža. Hrvatskoj je potrebna istina!

  • dom7:

    Samo istinom se treba boriti i u Zrinu i Jasenovcu...Dođi do povjesnih činjenica a ne jugo propagande....