Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stepinac je naša svetinja

Sisačka biskupija oštro reagirala na komentar Aleksandra Vučića o Alojziju Stepincu

Alojzije Stepinac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.04.2018.
u 14:21

S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini, rekao je Vučić.

 

Sisačka biskupija reagirala je povodom jučerašnjih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, komentirajući postupke ratnog zločinca Vojislava Šešelja, spomenuo Alojzija Stepinca i navod kako će se spomenik njemu podići u Zrinu, na Banovini.

"Spomenik našem blaženiku Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Time mi želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao." - ističe se u priopćenju kojeg potpisuje mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar. Reagirali su i na njegove izjave o Zrinu kao mjestu gdje su bili "najstrašniji ustaški zločini".

"Zrin je vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa naše Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba. Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju. Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena." - priopćila je Biskupija dodavši kako će stoga uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana.  

Podsjetimo, reagirajući na ispad Šešelja, poslanika u tamošnjoj Narodnoj skupštini, koji je uništio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsko izaslanstvo Aleksandar Vučić je rekao:

"S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo".

Komentara 19

LA
lavdinamo
15:13 19.04.2018.

Pokolj obitelji Ivezič.To je bio ustanak protiv Hrvata.Križni put i milion ubijenih pa Vukovar i klanje na Ovčari.Sve su to djela Srbokomunističkog terora koja nadmašili i zločine SS a.

BA
bakulušić
14:57 19.04.2018.

Na Vučićeve riječi trebaju reagirati institucije hrvatske države. No, vjerojatno je problem u tome što one ne znaju ni gdje je Zrin ni što se u Zrinu dogodilo. Sutjeska im je bliža. Hrvatskoj je potrebna istina!

DO
dom7
22:25 19.04.2018.

Samo istinom se treba boriti i u Zrinu i Jasenovcu...Dođi do povjesnih činjenica a ne jugo propagande....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije