Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRejting

Mrtva utrka: Restartu blaga prednost, HDZ i Škoro bore se za Slavoniju

Foto: PIXSELL
1/5
25.06.2020.
u 07:33

Veliko istraživanje za Dnevnik HTV-a o izbornim šansama kandidata po izbornim jedinicama

Da su danas izbori, Restart koalicija odnijela bi pobjedu u 2. i 3. izbornoj jedinici, a HDZ u 4. Pokazuje to HRejting, prvo veliko istraživanje preferencije birača po izbornim jedinicama koje je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 22. lipnja na uzorku od šest tisuća ispitanika, a koji će se objavljivati po danima.

Prve su na redu tri spomenute izborne jedinice, od kojih je posebno zanimljiva 2. s obzirom na to da se uvriježio stav da onaj tko pobijedi u toj jedinici najčešće sastavlja i vladu. Pokaže li se to točnim i ovoga puta, to bi značilo da SDP sa svojom Restart koalicijom predvođenom Rajkom Ostojićem ima razloga za zadovoljstvo.

Naime, Restart tu vodi i ima potporu od 31 posto dok lista HDZ-a i HSLS-a koju vodi Gordan Jandroković osvaja 28 posto.

Domovinski pokret  Miroslava Škore je na 11,3 posto. Za mandat s potporom od 4,6 posto bori se i Most kojemu je prvi na listi u drugoj jedinici Nino Raspudić, iako je zbog Dhonta u igri za mandat i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sa 3,6 posto. Prevedeno u mandate, kojih je 13 sigurnih, prvih šest dobiva Restart koalicija, pet ide HDZ-u, a 2 Domovinskom pokretu.

Posljednji, 14. mandat je rubni i mogli bi ga osvojiti Restart, HDZ, Most, BM 365, a anketa kaže da najviše izgleda za to ima Most.

U 2. jedinici napeto do kraja

U trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, izborni prag prelazi samo Restart koalicija s 42 posto potpore te HDZ s 22,4 posto.

Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje Domovinskom pokretu koji ima 4,7 posto te HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista koji su na 3,9 posto. U toj je jedinici 12 sigurnih mandata, a dijele ih Restart koji osvaja osam mandata i HDZ kojem idu četiri mandata. Preostala dva mandata „lovi“ pet lista, a najviše šansi ima Restart i Domovinski pokret.

Zanimljivo je i u Četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju. Tu je najjača HDZ-ova lista s 32,4% posto potpore, na drugom je mjestu Domovinski pokret koji podupire 22,2 posto birača, a treća je Restart koalicija koja ima 18,7 posto potpore. Tu od 13 fiksnih mandata HDZ dobiva 6, Domovinski pokret 4, a Restart koji se s HDZ-om bori i za preostalo zastupničko mjesto 3.

– Vidimo da je u odnosu na prethodne parlamentarne izbore pao rejting i HDZ-u i SDP-u i Mostu u sve tri izborne jedinice. Očito je dio glasova i HDZ-a i Mosta uzeo Domovinski pokret. U drugoj izbornoj jedinici očito će biti napeto do kraja jer bez obzira na blago vodstvo Restart koalicije, HDZ može sustići tu prednost.  Podsjetimo, na prošlim izborima obje su opcije bile oko 35 posto, uz blagu prednost HDZ-a, što mu je donijelo mandat više (6:5). Relativno dobar rejting Domovinskog pokreta u drugoj izbornoj jedinici ne iznenađuje jer je tamo nositelj Miroslav Škoro osobno. Zanimljivo je da se za preostali mandat vodi borba između Mosta i Bandićeve stranke – smatra politički analitičar Božo Skoko.

Borba za svaki glas

Za analitičara Krešimira Macana u drugoj jedinici nema iznenađenja. HDZ i Domovinski pokret podijelili su, kaže, mandate pa je Restart prvi.

– Ako prođe Nino Raspudić, neće proći Milan Bandić, a i obojica bi mogla ostati ispod praga – smatra Macan.

I Skoko i Macan slažu se da nema iznenađenja ni kad je riječ o trećoj jedinici.

– HDZ-ov rejting približno je jednak onome s prošlih parlamentarnih izbora, a SDP tu i dalje ima svoje sigurno uporište iako mu je pala potpora birača. No ne mora se brinuti jer i s ovakvim rejtingom može dobiti osam mandata, s obzirom na slabost manjih opcija. Škoro u ovoj izbornoj jedinici nema značajnijeg uporišta, a pravi rat će se voditi između Čačića i HNS-a. A moguće je da obje te opcije ostanu ispod crte – zaključuje Skoko.

Macan također kaže da Restart tu očekivano vodi, ali s nešto manjim postotkom jer se HNS, Reformisti i neke druge opcije žestoko bore za mandat i tako dijele lijeve glasove. Oko četvrte jedinice analitičari se ne slažu.

Skoko drži da se tu očekivao i bolji rezultat Domovinskog pokreta s obzirom na to da je na tom terenu doma dok Macan smatra da je tu Škoro neočekivano visoko i da će u 4. jedinici do kraja izbora biti još svašta.

– Pokazuje se da će biti presudna borba za svaki glas u Slavoniji – zaključuje Macan.

Komentara 93

IM
imamohrvatsku
15:06 25.06.2020.

Nije mi bio dosta HDZ-a a sad opet da uzjašu ovi SDP-ovci. Pa jel ovaj narod uopće zna što hoće? Ovi iz SDP-a hoće porez nekretnine, to su zaboravili pripomenuti pa nije čudo da obećavaju da će bacati novac iz helikoptera. Manipulanti i prevaranti. Sad misle graditi put do vlasti jašući na tome mora li Plenković u karantenu ili ne. Ekonomija naravno po starom, poljoprivreda, industrija - ništa, promjena teritorijalnog ustroja - ništa, promjena izbornog zakona - ne dao Bog. Lijevo i desno krilo partije.

DU
Deleted user
07:40 25.06.2020.

Nema tu mrtve utrke. Naručenim anketama umjetno se stvara privid njihove popularnosti. Jasno je da je onaj tko je ukrao potpise spreman ukrasti i izbore.

BA
Barba1980
09:25 25.06.2020.

HR rejting je uvijek pogriješio minimalno za 5 % ali i dalje mi nije jasno kako bilo tko(osim njihovih uhljeba) može glasati za SDP&HDZ koaliciju? Ako oni dobiju zajedno 40 % glasova, i to je previše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije