Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad primjer za hrvatsku

Mještani Pule i Vodnjana: To je sve javna tajna, ali nismo imali dokaze

Rijeka: Privođenje osumnjičenih a pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
29.06.2022.
u 11:33

"Mešetarenja sa zemljištem i bespravna gradnja najveći su problem u Istri" u nekoliko su navrata do sada, neovisno o ovom slučaju,  govorili i župan Boris Miletić, ali i aktualni gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Uhićenja koje je jučer proveo Uskok i policija na istarskom području zbog mešetarenja sa zemljištem nisu iznenadila tamošnje stanovništvo koje, kako su kazali brojnim mještani, zna da se takve stvari događaju godinama.

"To je sve javna tajna, ali tko će ih prokazati kada nemaš dokaze. To je strašno što se radi sa zemljištem, kakve muljaže, kako se zemljišta uz more 'prebacuju' u građevinske parcele, grade se vile gdje se ne bi smjelo graditi ništa i nikome ništa. A svi kao štitimo morsku obalu, našu zemlju, kao priroda nam je važna. Ma kada im 'zamirišu' euri, nikome više nije ništa sveto, svu će zemlju i narod prodati za šaku novaca. Sramota! Ne znamo kako će ovo završiti, ali nešto se mora pokrenuti i dobro da je to krenulo. I kod nas, ali i drugdje po Dalmaciji i tamo toga ima, možda i daleko više nego ovdje. Nije niti država u svemu tome čista. Što su njene inspekcije radile sve to vrijeme" - kazali su nam neki od mještana Pule i Vodnjana koji su željeli ostati anonimni.

VIDEO Privođenje osumnjičenih a pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje u Istri

"Mešetarenja sa zemljištem i bespravna gradnja najveći su problem u Istri" u nekoliko su navrata do sada, neovisno o ovom slučaju,  govorili i župan Boris Miletić, ali i aktualni gradonačelnik Pule Filip Zoričić, svjesni da se u rješavanje tih problema u Istri i čitavoj Hrvatskoj mora uključiti i država.

No, izgleda da se stvar počela raspetljavati upravo u Istri, u Vodnjanu.

- Postupanje USKOK-a u sklopu kojih su privedeni i neki bivši djelatnici gradske uprave Grada Vodnjana, trebale bi biti svima pokazatelj zamršene situacije koje smo zatekli prije godinu dana kada smo preuzeli odgovornost za upravljanjem Vodnjanom. Od prve minute bili smo odlučni u tome da nećemo tolerirati bilo koju indiciju korupcije, nepravilnosti ili pogodovanja. Vodnjan je grad primjer za cijelu Hrvatsku kako građani mogu demokratski promijeniti čelne ljude u svome gradu, a potom zamijeniti loše kadrove u gradskoj upravi. Reorganizacija gradske uprave nije tekla lako, a nismo bili pošteđeni medijskih kritika, uvreda pa i sudskih postupaka.
Moj je stav o bespravnoj gradnji i mešetarenju zemljištem jasan te danas moram izraziti podršku institucijama koje ozbiljno rade svoj posao. Sve to sa zemljištem na Vodnjanštini je otišlo predaleko.

Samo ako imamo pravnu stabilnost i ako funkcionira pravni sistem možemo na zdravim temeljima realizirati naše zacrtane projekte, poput sakralnog turizma, razvoja infrastrukture i gospodarskih zona, maslinarstva i tako dalje - komentirao je situaciju Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Komentara 1

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:12 29.06.2022.

"Mešetarenja sa zemljištem i bespravna gradnja najveći su problem u Istri"? Nisam znao da Kuščevića ima i u Istri. Jeli to sve HDZ kriv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije